Udon (うどん,饂飩?) ya iku siji mi kang wis misuwur ing Jepang wiwit jaman biyèn, digawé saka glepung lan wujudé kandhel sarta rada amba.

Bukkake udon

Jinising udonBesut

Udon bisa diperang-perang jinisé miturut wujud, cara nggawéne, cara masak, lan lawuhe.

Miturut wujudBesut

  • Udon tebal (futo udon)
  • Udon tipis (hoso udon)
  • Udon kecil-kecil (himokawa udon)

Miturut cara nggawéneBesut

  • Teuchi (udon gawéan tangan)
Adonan udon digiles tipis dan diiris nganggo peso. udon iki uga diarani Teuchi Udon, lan akèh didol ing omah makan kelase wong sugih.
  • Kikaiuchi (udon gawéyane mesin)
Digawé ing pabrik nganggo mesin otomatis. Iki ndadèkaké regane udon murah. Akèh udon kang didol ing Jepang minangka gawéan pabrik.
  • Tenobe (udon yang diambakake nganggo tangan)
Udon iki kalebu udon kang arang. Adonan udon ditarik-jogèd lan ditekuk-tekuk bola-bali nganggo kayu cacahé loro utawa sumpit kang dawa. Cara iki memper karo tèhnik nggawé somen utawa mi tradhisional Tiongkok.