A Christmas Carol

A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas (luwih ditepungi minangka A Christmas Carol) iku buku karangan panulis Inggris Charles Dickens sing pisanan diterbitaké tanggal 19 Dhésèmber 1843,[1] kanthi ilustrasi déning John Leech. Dickens nyebut buku iki minangka "Little Christmas Book".[2] Buku iki langsung suksès, kanthi payon punjul enem éwu buku sajeroning seminggu, lan dadi buku pisanan saka lima "buku Natal" Dickens. A Christmas Carol ditulis suwéné enem minggu, kanggo mbayar hutang, lan awalé mung ditulis nalika wektu longgar, bebarengan karo nulis novèl Martin Chuzzlewit. Nanging banjur buku iki dadi buku wigati sing mangaruhi pikiran lan imajinasi Dickens.[3] A Christmas Carol akiré dadi carita Natal paling disenengi lan tahan suwé.[4]

A Christmas Carol
Charles Dickens-A Christmas Carol-Cloth-First Edition 1843.jpg
Samak, edhisi pisanan taun 1843
PanganggitCharles Dickens
Sesirah asli'A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas'
PamethaJohn Leech
NagaraInggris
BasaBasa Inggris
GènreNovèl
Kritik sosial
PangecapanChapman & Hall
Kala babar
19 Dhésèmber 1843
Jinis saranaCithak
Kaca80 (watara 28.000 tembung)
DidhisikiMartin Chuzzlewit
DisusulThe Chimes

Sapérangan sajarawan duwé pendhapat yèn popularitas buku iki duwé peran wigati sajeroning ambal dhéfinisi wigatiné Natal lan "semangat" dina riyaya.[5][6][7][8]

TemaBesut

KulawargaBesut

Pambuka saka ponakan lanange Scrooge Fred ing wiwitan crita ngenalake sisi liyane kanggo wong sengsara. Scrooge ora apes ing paseduluran. Dheweke duwe kulawarga kang ngenteni kehadirane, njaluk mangan, pengin ngrayakake musim kasebut, nanging Scrooge nolak. Bab iki minangka salah sawijining momen moral penting ing crita sing mbantu prédhiksi Scrooge bakal tiba.[9]

AleranBesut

Wong tuwa sing kejem jenenge Ebenezer Scrooge lungguh ing omah nalika wengi Natal sing adhem. Petugasé, Bob Cratchit, gemeter ing ruang angkasa amarga Scrooge nolak nggunakake dhuwit kanggo dadi tuku areng pemanas ruangan. Keponakan Scrooge, Fred, niliki lan ngundang dheweke menyang pesta Natal taunan. Rong wong lanang uga mampir lan njaluk Scrooge menehi sumbangan kanggo amal. Scrooge nanggepi para tamune kanthi pait lan wisa kanggo nanggepi ponakane kang ngucapake "Slamet Nata!"

Sawise kunjungan mau, Scrooge uga nampa kunjungan sing nyenengake saka memedi saka pasangane sing wis mati, Jacob Marley. Marley, katon gagah lan pucet, nyritakake crita sing ora disengaja. Minangka ukuman tumrap urip sing serakah, dheweke dikutuk nglewati Bumi kanthi nggawa rante kang abot. Marley ngarep-arep bisa nylametake Scrooge saka nasib sing padha. Marley ngandhani Scrooge manawa ana telung roh sing bakal ngunjungi dheweke sajrone telung wengi sabanjure. Sawise roh mau ilang, Scrooge ambruk turu kepaten. [10]

ParagaBesut

Ebenezer Scrooge - Paraga utama ing cerita kang duwe watak kejem.

Bob Cratchit - Petugas sing setia marang Scrooge, dheweke ora dirumat kanthi apik dening bose lan kulawarga gedhene urip ing kadhemen lan kamlaratan.

Tiny Tim - Putrane Bob Cratchit sing lumpuh nanging adoh saka simbol kasangsaran.

Jacob Marley - Mitra bisnise Scrooge.

Fan - Adhine Scrooge lan ibune Fred. [11]

RéferènsiBesut

  1. Dickens ngirim cithakan pendahuluan nalika tanggal 17, nanging tanggal panerbitan resmi ya iku tanggal 19, lan entèk kaedol nalika tanggal 22. (delengen Hearn (2004), kaca xiviii)
  2. Mitsuharu Matsuoka (1998-05-07). "John Forster's "The Life of Charles Dickens"". Cecil Palmer. Dibukak ing 2007-12-13.
  3. "New York Times: A Christmas Carol". The New York Times. New York Times. December 8, 1912. Dibukak ing 2009-09-03.
  4. Hearn (2004), xxxi
  5. "Dickens and A Christmas Carol". Dibukak ing 2007-04-06.
  6. Hearn (2004), Introduction
  7. Les Standiford. The Man Who Invented Christmas: How Charles Dickens's A Christmas Carol Rescued His Career and Revived Our Holiday Spirits, Crown, 2008. ISBN 978-0-307-40578-4
  8. "Dickens & Christmas". Dibukak ing 2007-08-11.
  9. "What is the theme of A Christmas Carol by Charles Dickens? - eNotes.com". eNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-14.
  10. "A Christmas Carol - Plot summary - Plot summary - GCSE English Literature Revision". BBC Bitesize (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-16.
  11. "A Christmas Carol: Characters". SparkNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-14.