Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

10 bèt wis dibusak, 2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: ditemokaké → tinemu (2)
Andalucia diwatesi, ing sisih lor déning [[Extremadura]] lan [[Castilla-La Mancha]]; ing sisih wétan déning [[Murcia]] lan [[Laut Mediterania]]; ing sisih kulon déning [[Portugal]] lan [[Samudra Atlantik]] (kidul-kulon); ing sisih kidul déning [[Segara Mediterania]] (kidul-wétan) lan [[Samudra Atlantik]] (kidul-kulon) kahubungaké déning [[Selat Gibraltar]] ing pucuk kidul kang misahaké [[Spanyol]] karo [[Maroko]]. Uga ing sisih kidul tlatah iki wewatesan karo [[Gibraltar]], koloni [[Karajan Manunggal]].
[[Gambar:Spain Andalusia Cordoba BW 2015-10-27 13-54-14.jpg|thumb|left|250px|mesjid ing Andalusia]]
Jeneng Andalusia asal saka jeneng [[basa Arab]] "Al Andalus", kang ngarujuk marang bagéan saka [[jazirah Iberia]] kang biyèn ana ing ngisor pamaréntahan [[Muslim]]. Sajarah Islam Spanyol bisa ditemokakétinemu ing "gapura" [[al-Andalus]]. [[Tartessos]], kutha krajan Peradaban Tartessos kang biyèn agung lan kuwasa, dumunung ing Andalusia, lan kaloka sajeroning Alkitab kanthi jeneng Tarsus. Luwih akèh informasi bab wewengkon iki bisa ditemokakétinemu sajeroning ''entri'' ''[[Hispania Baetica]]'', jeneng provinsi Romawi kang biyèn dumunung ing wewengkon iki.
 
Budaya Andalusia akèh kadayan déning pamaréntahan Muslim ing wewengkon iku sajeroning wolung abad, kang pungkasan taun 1492 kanthi penaklukan Granada déning ratu lan ratu Katulik.
347.212

besutan