Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: . → ., demonstrasi → dhémonstrasi (2), etnis → ètnis, luar negeri → jaban rangkah, luwih saka → punjul, militer → militèr (3), nduwèni → duwé, Perdamaian → Bedhamèn, Senadyan → Sanadyan, umumé → lumrahé, p...
|capitals_coordinates = <small>{{coor dm id|19|17|N|96|20|E||LU|BT}}</small>
|largest_city = [[Yangon]]
|government_type = [[Junta militermilitèr]]
|leader_title1 = [[Dewan PerdamaianBedhamèn lan Pembangunan Nagara|Ketua DPPN]]
|leader_title2 = [[Perdana Menteri Myanmar|Perdana Menteri]]
|leader_name1 = Jend. Senior [[Than Shwe]]
|utc_offset_DST =
|drives_on = kanan
|cctld = .mm
|calling_code = 95
|footnotes =
}}
 
'''Persatuan Myanmar''' (uga dikenal minangka '''Burma''') iku [[nagara]] ing [[Asia Kidul-Wétan]]. Nagara kanthi wiyar 680&nbsp;km² iki wus dipréntah déning pamaréntahan militermilitèr wiwit [[kudeta]] taun [[1988]]. Nagara iki sawijining ''[[nagara berkembang]]'' lan nduwèniduwé populasi luwih sakapunjul 50 yuta jiwa. Kutha krajané ana ing [[Yangon]] sadurungé dipindhah déning pamaréntahan junta militermilitèr ing [[Naypyidaw]] tanggal [[7 November]] [[2005]].
 
Ing taun 1988, ana gelombang demonstrasidhémonstrasi gedhèn sing nentang pamaréntahan junta militèr. Gelombang demonstrasidhémonstrasi iki dipungkasi kanthi tindak kakerasan déning tentara marang para demonstran. Luwih saka 3000 jiwa kaprejaya.
 
Sajeroning pemilu [[1990]] parté pro-dhémokrasi pimpinan [[Aung San Suu Kyi]] menang 82 persèn swara nanging asil pemilu iki ora diakoni rezim militèr sing kuwasa.
 
== Pulitik ==
Owah-owahan jeneng saka Burma dadi Myanmar dipatrapaké déning pamaréntahan [[junta militèr]] tanggal [[18 Juni]] [[1989]]. Junta militèr ngowahi jeneng Burma dadi Myanmar supaya ètnis non-Burma ngrasa dadi pérangan sakapéranganing nagara iki. SenadyanSanadyan mangkono, owah-owahan iki ora diadopsi déning donya internasional sakabèhané.
 
Sawetara nagara [[Éropah]] kaya [[Inggris]] lan [[Irlandia]] sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep nganggo jeneng "Burma" yèn ngarujuk marang nagara kasebut.
 
PBB, sing ngakoni hak nagara kanggo nemtokaké jeneng nagarané, migunakaké jeneng Myanmar, semono uga [[Prancis]] lan [[Jerman]]. Ing [[Jerman]], kamentrian luarjaban negerirangkah migunakaké Myanmar, nanging mèh kabèh média Jerman migunakaké Burma.
 
Pamaréntah AS, sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep migunakaké Burma nanging mayoritas média gedhé kaya [[The New York Times]], [[CNN]] lan [[Associated Press]] migunakaké Myanmar.
* [[Praja Shan]]
 
== Kelompok etnisètnis ing Myanmar ==
* '''[[Etnis Bamar]]/Burma'''. Rong protelon saka total warga Myanmar. Nganut agama Buda, manggon ing sapérangan gedhé wewengkon nagara kajaba padésan.
* '''[[Etnis Karen]]'''. Suku sing nganut agama Buda, Kristen utawa campuran. Ngupaya status otonomi sajeroning 60 taun. Manggon ing pagunungan cedhak tapel wates karo Thailand.
* '''[[Etnis Shan]]'''. Etnis sing nganut agama Buda sing isih kerabat karo ètnis Thai.
* '''[[Etnis Arakan]]'''. Uga disebut '''''Rakhine''''', umumélumrahé nganut agama Buda lan manggon ing pebukitan ing Myanmar kulon.
* '''[[Etnis Mon]]'''. Etnis sing nganut agama Buda, manggon ing kawasan kidul cedhak tapel wates karo Thailand.
* '''[[Etnis Kachin]]'''. Akèh-akèhé nganut agama Kristen. Ètnis iki uga kasebar ing Cina lan India.
348.872

besutan