Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

4 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Daftar → Pratélan, didegaké → diyasa, padunung → sing ndunungi, diarani minangka → diarani
'''Nagara''' iku [[wewengkon]] ing [[bumi]] kang kakuwasan [[pulitik]], [[militèr]], [[ékonomi]], [[sosial]] lan [[budaya]]né ditata déning pamaréntahan kang nan ing wewengkon kasebut. <!--nagara ya iku pranata organisasi masyarakat kang berbeda dengan bentuk organisasi lain terutama karena hak nagara untuk mencabut nyawa seseorang.--> Supaya bisa diarani minangka nagara kudu ndarbèni rakyat, ya iku wong-wong kang nampa anané organisasi iki. Syarat liyané ya iku anané wewengkon tartamtu papan nagara iku manggon. Bab liyané apa kang diarani kadhaulatan, ya iku nagara diakoni déning wargané minangka kang nyekel kakuwasan paling dhuwur ing wewengkon panggonan nagara.
 
== Anané nagara ==
Anané nagara, kaya [[organisasi]] lumrahé, ya iku kanggo nggampangké anggotané ([[rakyat]]) nggayuh tujuan utawa gegayuhané. Kepénginan iki dirumusaké sajeroning sawiji dokumen kang diarani [[Konstitusi]], kalebu ing jeroné ''nilai-nilai'' kang dipikul dhuwur déning rakyat minangka anggota nagara. Minangka dokumen kang nyantumaké gegayuhan rakyat, maksud didegakédiyasa nagara, Konstitusi minangka dokumen hukum paling dhuwur ing sawijining nagara. Mulané konstitusi uga ngatur cara-cara nata nagara. Konstitusi ing Indonésia diarani [[Undhang-Undhang Dhasar]].
<!--
Dalam bentuk modern nagara terkait erat dengan keinginan rakyat untuk mencapai kesejahteraan bersama dengan cara-cara yang [[dhémokrasi|demokratis]]. Bentuk paling kongkrit pertemuan nagara dengan rakyat adalah pelayanan [[publik]], yakni pelayanan yang diberikan nagara pada [[rakyat]]. Terutama sesungguhnya adalah bagaimana nagara memberi pelayanan kepada rakyat secara keseluruhan, fungsi pelayanan paling dasar adalah pemberian rasa aman. nagara menjalankan fungsi pelayanan keamanan bagi seluruh rakyat bila semua rakyat merasa bahwa tidak ada ancaman dalam kehidupannya. Dalam perkembangannya banyak nagara memiliki kerajang layanan yang berbeda bagi warganya.
* '''Roger F. Soltau''' <br />''Nagara iku piranti utawa wewenang kanggo ngatur utawa ngendalèkaké ''persoalan bersama'' tumrap masarakat''.
* '''Prof. R. Djokosoetono''' <br />''Nagara iku paguyuban manungsa utawa kumpulan manungsa kang ana ing ngisor siji pamaréntahan kang padha.''
* '''Prof. Mr. Soenarko''' <br />''Nagara iku paguyuban padunungsing ndunungi kang ndarbèni laladan tartamtu, kang kakuwasan nagara lumaku ing kana minangka sawijining kadhaulatan.''cgsfdgsf
 
== Uga delengen ==
* [[DaftarPratélan nagara]]
 
[[Kategori:Nagara| ]]
348.872

besutan