Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

30 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (6), obat-obatan → usada
[[Fermentasi]] [[gula]] dadi etanol ya iku salah sawijiné [[reaksi organik]] paling wiwitan kang tau dilakokaké manungsa. Èfèk saka ngonsumsi etanol kang bisa nggawé mabuk uga wis dimangertèni wiwit biyèn. Ing jaman modern, etanol kang dituduhaké kanggo kagunan indhustri dikasilaké saka kasil sampingan pengilangan [[lenga bumi]].<ref name=myers>{{Cite book | author=Myers, Richard L.; Myers, Rusty L. | title=The 100 most important chemical compounds: a reference guide | year=2007 | publisher=Greenwood Press | location=Westport, Conn. | isbn=0313337586 | pages=122}}</ref>
 
Etanol akèh digunakaké minangka pelarut manéka werni bahan-bahan kimia kang dituduhaké kanggo konsumsi lan kagunan manungsa. Tuladhané ya iku ing [[lenga wangi]], perasa, pewarna panganan, lan obat-obatanusada. Ing kimia, etanol ya iku pelarut kang wigati uga minangka stok umpan kanggo sintesis [[senyawa kimia]] liyané. Ing sujarahé, etanol wis suwé minangka bahan bakar.
 
== Sajarah ==
[[pentana]] dan [[heksana]], lan uga larut ing senyawa klorida alifatik kaya ta [[1,1,1-trikloroetana|trikloroetana]] lan [[tetrakloroetilena]].<ref name=merck>{{cite book |author=Windholz, Martha |title=The Merck index: an encyclopedia of chemicals and drugs |publisher=Merck |location=Rahway, N.J., U.S.A |year=1976 |isbn=0-911910-26-3 |edition=9th}}</ref>
 
Campuran etanol-banyu nduwé volume kang luwih cilik saka gunggung cuwèran loro kasebutmau kanthi kapisah. Campuran etanol lan banyu kanthi [[volume]] kang padha bakal ngasilaké campuran kang volumené mung tikel 1,92 saka gunggung volume wiwitan.<ref name=crc>''CRC Handbook of Chemistry'', 44th ed.</ref><ref name=ChemTech>{{cite encyclopedia |chapter=Ethanol |title=[[#Encyc_Chem|Encyclopedia of chemical technology]] |year=1991 |pages=813 |volume=9}}</ref> Pencampuran etanol dan air bersifat [[eksotermik]] dengan ènergi sekitar 777 J/mol dibebaskan pada 298 K<ref>{{cite journal |author=Costigan MJ, Hodges LJ, Marsh KN, Stokes RH, Tuxford CW |title=The Isothermal Displacement Calorimeter: Design Modifications for Measuring Exothermic Enthalpies of Mixing |journal=Aust J Chem. |volume=33 |issue=10 |pages=2103–19 |year=1980 |url=http://www.publish.csiro.au/nid/51/paper/CH9802103.htm |doi=10.1071/CH9802103}}</ref>.
 
Campuran etanol lan air bakal mbentuk [[azeotrop]] hingan watara kanthi perbandingan 89&nbsp;mol% etanol lan 11&nbsp;mol% banyu.<ref>{{cite journal |author=Lei Z, Wang H, Zhou R, Duan Z |title= Influence of salt added to solvent on extractive distillation|journal=Chem Eng J. |volume=87 |issue= |pages=149–56 |year=2002 |doi=10.1016/S1385-8947(01)00211-X}}</ref>. Perbandhingan iki uga bisa dinyatakaké minangka 96% volume etanol lan 4% volume banyu ing tekanan normal lan T = 351 K. Komposisi azeotropik iki gumantung banget karo suhu lan tekanan. Etanol bakal ngilang ing tenperatur sangisoré 300 K.<ref>{{cite journal |author=Pemberton RC, Mash CJ |title=Thermodynamic properties of aqueous non-electrolyte mixtures II. Vapour pressures and excess Gibbs energies for water + ethanol at 303.15 to 363.15 K determined by an accurate static method |journal=J Chem Thermodyn. |volume=10 |issue=9 |pages=867–88 |year=1978 |month=September |doi=10.1016/0021-9614(78)90160-X }}</ref>.
Ikatan hidrogen njalari etanol murni dadi [[higroskopis]] banget, saéngga etanol bakal nyerep banyu saka udara. Sifat gugus hidroksil kang polar njalari etanol bisa larit ing akèh senyawa ion, mliginé [[natrium hidroksida]], [[kalium hidroksida]], [[magnesium klorida]], [[kalsium klorida]], [[amonium klorida]], [[amonium bromida]], lan [[natrium bromida]].<ref name=merck/> [[Natrium klorida]] lan [[kalium klorida]] larit sithik ing etanol.<ref name=merck/> Mula etanol uga duwé ranté karbon nonpolar, etanol uga larut ing senyawa nonpolar, kaya ta [[lenga atsiri]].<ref name="merckoils">''Merck Index of Chemicals and Drugs'', 9th ed.; monographs 6575 through 6669</ref> lan akèh perasa, pewarna, lan obat.
 
Nambahaké sawetara persèn etanol ing banyu akal ngudhunaké tegangan lumah banyu kanthi akèh. Campuran etanol lan banyu kang punjul 50% etanol asifat gampang kebakar lan gampang murub. Campuran kang kurang saka 50% etanol uga bisa murub yèn larutan kasebutmau dipanasaké dhisik.
 
[[Indeks refraksi]] etanol ya iku 1,36242 (ing ''λ''=589,3&nbsp;nm dan 18,35&nbsp;°C).<ref name="crc"/>
:[[glukosa|C<sub>6</sub>H<sub>12</sub>O<sub>6</sub>]] → 2 CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH + 2 [[karbon dioksida|CO<sub>2</sub>]].
 
Prosès ngembangaké ragi kanggo ngasilaké alkohol diarani [[fermentasi]]. Konsentrasi etanol kang dhuwur bakal dadi racun kanggo ragi. Ing jinis ragi kang paling toleran tumrap etanol, ragi kasebutmau mung bisa tahan ing lingkungan 15% etanol adhédhasar volume.<ref name="mosttolerant">{{cite journal |author=Morais PB, Rosa CA, Linardi VR, Carazza F, Nonato EA |title=Production of fuel alcohol by Saccharomyces strains from tropical habitats |journal=Biotechnology Letters |volume=18 |issue=11 |pages=1351–6 |month=November |year=1996 |url=http://www.springerlink.com/content/h32k825756g41318/ |doi=10.1007/BF00129969}}</ref>
 
Kanggo ngasilaké etanol saka bahan-bahan pati, tuladhané [[serealia]], [[pati]] kasebutmau kudu diowahi dhisik dadi gula. Ing panggawéyan [[bir]], iki bisa dilakokaké kanthi cara ngekum wiji [[gandum]] ing jero banyu lan ngenengaké dadi [[cambah]]. Wiji gandum kang anyar kasebutmau bakal ngasilaké enzim [[amilase]]. Wiji cambah gandum didheplok lan amilase kang ana bakal ngowahi pati dadié gula.
 
Kanggo etanol bahan bakar, hidrolisis pati dadi glukosa bisa dilakokaké luwih rikat nggunakaké asam sulfat èncèe, nambahaké [[jamur]] kang bisa ngasilaké amilase, utawa campuran antarané rong cara kasebutmau.<ref name=hydrolysis>Badger, P.C. "[http://www.hort.purdue.edu/newcrop/ncnu02/v5-017.html Ethanol From Cellulose: A General Review]." p. 17–21. In: J. Janick and A. Whipkey (eds.), Trends in new crops and new uses. ASHS Press, 2002, Alexandria, VA. Retrieved on September 2, 2007.</ref>
 
== Sifat Medis ==
348.872

besutan