Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

éjaan, replaced: - → - (5), - → - (5), kabentuk → dumadi
 
{{TabelPBB}}
'''Pasarékatan Bangsa-Bangsa''' utawi kasingkat '''PBB''' ([[basa Inggris]]: '''United Nations''' utawi kasingkat '''UN''') punika satunggaling organisasi internasional ingkang anggotanipun méh sadaya [[Anggota PBB|nagari]] ing [[bumi|donya]]. Lembaga punika kabentukdumadi kanggé maringi fasilitas ing hukum internasional, pangamanan internasional, lembaga ékonomi, lan pangayoman sosial.
 
Perserikatan Bangsa-bangsa dipunadegaken ing [[San Francisco]] tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sasampunipun [[Konferensi Dumbarton Oaks]] ing [[Washington, DC]], nanging [[Sidang Umum PBB|Sidang Umum]] ingkang kapisan - dipunrawuhi wakil saking 51 nagari - nembé lumampah tanggal [[10 Januari]] [[1946]] (ing [[Church House]], [[London]]). Saking taun [[1919]] dumugi taun [[1946]], wonten satunggal organisasi ingkang mirib, naminipun [[Liga Bangsa-Bangsa]], ingkang saged kaanggep dados pendhahulunipun PBB.
 
Kawit kaadegaken ing San Francisco tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sakedhikipun 192 nagari dados [[anggota PBB]]. Sedaya nagari ingkang kagabung ing wadhah PBB nelakaken independensinipun piyambak-piyambak, kejawi [[Vatikan]] lan [[Takhta Suci]] sarta [[Républik Cina]] ([[Taiwan]]) ingkang kagabung ing lebet wewengkon [[Tiongkok]] taun [[1971]].
== Pranala njawi ==
{{commons|United Nations}}
* [http://www.un.org/ United Nations] - Situs resmi
* [http://www.un.org/aboutun/charter/index.html Piagam PBB] - isi Piagam mawi Basa Inggris
** [http://sources.wikipedia.org/wiki/Preamble_To_Charter_Of_The_United_Nations Priambul Piagam PBB]
* [http://www.un.org/Overview/rights.html Deklarasi Universal prakawis Hak Asasi Manungsa]
* [http://www.globalpolicy.org Forum Kabijakan Global] - Independent think-tank on UN
* [http://www.uno-komitee.de Komite kanggé PBB ingkang Dhémokratis]
* [http://www.universalbeliefs.org/index.html Universal Beliefs and Restructuring World Government]
348.872

besutan