Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

15 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: Perdhana Mentri → Mahamantri (3)
}}
 
'''Fidel Alejandro Castro Ruz''' <small>([[Gambar:Speaker Icon.svg|13px|]] [[:Media:Es-Fidel Castro.ogg|audio]])</small> (miyos [[13 Agustus]] [[1926]]-[[Havana]] [[25 November]] [[2016]]) punika [[Présidhèn Kuba]] sapunika. Sadèrèngipun, panjenenganipun mangréh [[Perdhana MentriMahamantri Kuba|Perdhana MentriMahamantri]] amargi dipuntunjuk ing wulan [[Fèbruari]] [[1959]] sasampunipun dados komandhan [[Révolusi Kuba|révolusi]] ingkang gagal présidhèn [[Déwan Nagara Kuba|Déwan Nagara]] ngrangkep jawatan [[Déwan Mentri Kuba|Déwan Mentri]] [[Fulgencio Batista]] ing taun [[1976]]. Castro dados sekretaris sepisanan [[Parté Kuminis Kuba]] (''Communist Party of Cuba'') ing taun [[1965]] lan ntransformasi Kuba dados [[nagara sosialis|républik sosialis]] [[nagara kuminis|satunggal-parté]]. Sasampunipun dados Présidhèn, panjenenganipun dados [[komandhan]] [[Militer Kuba]]. Tanggal [[31 Juli]] [[2006]], Castro masrahaken jawatan kaprésidhènanipun dhumateng rayinipun, [[Raúl Castro|Raúl]] kanggé sapérangan wekdal.
 
Ing taun [[1947]], panjenenganipun tumut ing upados kudhéta diktator [[Républik Dominika]] [[Rafael Trujillo]] lan mlajar tumuju [[New York]] ([[Amérika Sarékat]]) amargi wontenipun ancaman badhé dipunsédani mengsah pulitikipun. Sasampunipun pikantuk [[gelar dhoktor|dhoktor]] ing babagan hukum taun [[1950]], panjenenganipun mrotès lan mandhégani obahan bawah tanah anti-pamaréntah atas pengambil-alihan kakuaosan lumantar [[kudhéta]] déning [[Fulgencio Batista]] taun [[1952]]. Taun [[1953]], panjenenganipun mandhégani serangan dhumateng barak militèr [[Moncada Santiago de Cuba]], nanging gagal. Wonten 69 tiyang saking 111 tiyang ingkang tumut nyerbu séda lan panjenenganipun dipun''kunjara'' 15 taun.
{{succession box | before = [[Osvaldo Dorticós Torrado]]| title = [[Présidhèn Kuba]]
|years=[[2 Dhésèmber]] [[1976]]-[[23 Fèbruari]] [[2008]]| after = [[Raúl Castro]]}}
{{succession box | before = [[José Miró Cardona]]| title = [[Perdhana MentriMahamantri Kuba]]
|years=[[16 Fèbruari]] [[1959]] – [[2 Dhésèmber]] [[1976]]| after = Jawatan ''ditiadakan''}}
{{end box}}
348.872

besutan