Tuduhaké menu pokok
Bioma Tundra

Bioma punika kumpulan taneman ing pamanggèan tertentu, lan diciriaken kalèan vegetasi ingkang dominan ing pamanggèan punika.[1] Namanipun bioma, biasnipun saking taneman ingkang dominan ing pamanggenan punika. Ing bumi punika wonten 7 macem bioma, inggih punika: tundra, taiga, ara-ara (padang pasir), padang rumput, savana, hutan hujan tropis, lan hutan decidous (palastra).

Bioma Ara-ara dan Setengah Ara-araBesut

Bioma ara-ara dan setengah ara-ara langkung kadah ing Amérika Utara, Afrika Utara, Australia lan Asia Barat.[2] Ciri-ciri:

  1. Curah hujan langkung cendhèk, + 25 cm/taun[2]
  2. Penguapan banyu langkung rikat katimbang presipitasi [2]
  3. Kelembaban udara langkung cendhèk[2]
  4. Bedanipun suhu wanci enjang lan wanci dalu langkung dhuwur (wanci enjang 45 C, lan wanci dalu saged ngantos 0 C)
  5. Lemahipun tandus amargi boten saged nyimpen banyu.[2]

Bioma Padang RumputBesut

Bioma padang rumput wonten ing pamanggenan tropis sampai ngantos pamanggenan iklim sedang, contohipun Hongaria, Rusia Selatan, Asia Tengah, Amérika Selatan, Australia.[2] Ciri-ciri:

  1. Curah hujan punika 25 – 50 cm/taun, ing pamanggenan padang rumput curah hajannya ngantos 100 cm/taun.[2]
  2. Curah hujan yang relatif cendhèk lan boten teratur.
  3. Babagan makaten njalari porositas lan drainase kurang saé, lan taneman-taneman boten saged mundhut banyu.

Bioma SabanaBesut

Bioma sabana punika padang rumput ingkang diselingi kayu-kayunan. Sabana punika dibedaaken dados kalih, inggih punika:

Sabana murniBesut

Dipun wastani sabana murni, manawi kayu-kayu ingkang nyusun sabana punika kasusun saking satunggal jinis taneman.

Sabana campuranBesut

Dipun wasatani sabana campuran manawi kayu-kayu ingkang nyusun sabana punika kasusun saking setunggalwarna-warni jinis taneman.

Bioma Hutan TropisBesut

Bioma hutan tropis punika bioma ingkang kagunan warna-warni taneman kaliyan kéwan ingkang langkung dhuwur. Kajaba aliran sungai Amazone-Orinaco, Amérika Tengah, laladan Asia Tenggara lan Papua Nugini, dan lembah Kongo di Afrika. Ciri-ciri:

  1. Curah hujannya dhuwur, lan sami saben taun, inggih punika 200 – 225 cm/taun.
  2. Matahari bersinar saben taun.
  3. Owah-owahan suhu saben sasi langkung alit.
  4. Boten wonten bedanipun suhu wanci enjang lan wanci dalu

Hutan MangsaBesut

Wonten ing pamanggenan hutan tropis. Ciri-ciri:

  1. Kayu-kayu punika tahan saking kekeringan lan kalebu taneman tropofit
  2. Naminipun sami kaliyan nami taneman ingkang dominan
  3. Hutan Lumut

Hutan lumut kadah ing pèrèng gunung utawi pagunungan ing ketinggian dhuwuripun batas kondensasi uwab banyu. Dipunwasatani hutan lumut amargi taneman lumut ingkang paling dominan. Lumut punika boten namung ing wewatuan, nanging saged ing kayu-kayu. Hutan lumut punika, boten namung wonten lumut, nanging kayu-kayu ingkang ditutupi kaliyan lumut. Amargi saben dinten jawah, dadosaken kelembapan ingkang dhuwur lan suhu rendan, lan miyosaken embun saben-saben.

Bioma Hutan Gugur (Deciduous Forest)Besut

Ciri khas bioma hutan palastra punika taneman ing musin dingin godong-godongipun merangas. Bioma punika ing Amérikah Sarékat, Éropah Barat, Asia Timur, lan Chili. Ciri-ciri:

  1. Curah hujan sami saben taun, 75 – 100 cm/taun.
  2. Kagungan 4 mangsa: mangsa panas, mangsa dingin, mangsa palastra lan

mangsa semi

  1. Warnanipun taneman langkung cendhèk katimbang bioma tropis

RéferènsiBesut

  1. Bioma (dipununduh tanggal 4 November 2012) (diundhuh tanggal 17 Septeber 2012)
  2. a b c d e f g macam-macam bioma (dipununduh tanggal 4 November 2012)

Pranala njabaBesut