Dhialèk Ngayogyakarta

Basa Jawa Ngayogyakarta utawa carabasa Ngayogyakarta iku carabasa Jawa sing akèh tinemu utawa dianggo sajeroning pirembugan ing tlatah Ngayogyakarta. Wong Nyogja iku rada seneng nyekak omongan, utawa nambahi ukara supaya kaprungu luwih manteb.

Tuladha:

  • Wèlèh, piyé ta wis dikandhani ra ngrungokké, jan ( jan iku sajatiné ora ana teges sing gumathok, mung bèn keprungu luwih manteb)
  • Piyé wis dhong (dhong = ngerti) durung??
  • Wo jan payah tenan cah iki ra dhongan = wah pancèn payah banget bocah iki angèl ngertiné.(iki ukara sing bener ing basa Jawa)
  • Piyé jé? Ukara iki ya kerep di enggo déning wong Nyogja sing lagi bingung. Lumrahé dienggo déning wong Nyogja sing rada adoh saka kutha.
  • Sajatiné (cekakan saka sajatiné) / jan jané(sak tenané)= sajatiné ya mbak wong iku ra (ra = ora) sekolah nèng UGM. Ukara sing tenan dadi, sak tenané ya mbak wong iku ora sekolah nèng UGM

Wong Nyogja uga seneng nambahi aksara "m" nèng ngarepé ukara utawa jeneng sing wiwitané b.

Contoné:

Baciro(jeneng kampung)= mbanciro

besuk= mbesuk

Uga delengenBesut