Tuduhaké menu pokok

Dongéng inggih punika carita fiksi utawi carita khayalan. Dongéng limrahipun kathah pesan moralipun. Dongéng punika dipuncaritaaken kanthi lésan saha turun temurun saking génerasi satunggal dugi génerasi salajengipun[1].

UnsurBesut

Unsur-unsur ingkang wonten ing dongéng Tema, limrahipun sami kaliyan jinis carita sanèsipun. Tema punika saged dipunpadosi wonten ing unsur-unsur sanèsipun, kados tokoh, watak, latar, alur. Paraga saha watak paraga, saged dipungambaraken wonten ing manéka warna teknik, kados ta teknik analitik, inggih punika watak tokoh dipuncaritaaken kanthi langsung saking pengarangipun teknik dramatik, inggih punika watak paraga saged dipunmangertosi saking pacelathon antawisipun paraga. Latar dongèng, inggih punika salah satunggalipun unsur ing dongèng ingkang nggambaraken wektu saha panggènan kadadosan dongèng. Sudut pandang, inggih punika caranipun pengarang manggenaken pribadinipun dateng carita ingkang dipunkarang, utawi saking sudut pundi pengarang carita[2]. amanat, inggih punika nasihat utawi pesen ingkang dipuntujuaken dhateng ingkang maos dongèng[3],

Cathetan sukuBesut

  1. www.erlangga.go.id:Dongeng (diunduh tanggal 1 Juli 2012)
  2. id.savood.com:Dongeng (diunduh tanggal 9 Juli 2012)
  3. suaramerdeka.com:Terkikisnya Budaya Mendongeng (diunduh tanggal 10 Juli 2012)