Elizabeth saking Ruslan

Yelizaveta (Yelisavet) Petrovna (Basa Ruslan: Елизаве́та (Елисаве́т) Петро́вна) (29 Dhésèmber 17095 Januari 1762), utawi Elizabeth saking Ruslan, punika ratu Ruslan (17411762) ingkang ngasta negarinipun wonten ing salebeting Perang Pewaris Ostenrik (17401748) lan Perang Pitung Taun (17561763). Pulitik lebet-negarinipun ngidinaken para bangsawan dados dominan ing pamaréntahan lokal kanthi nyendhakaken mangsa pelayanan dhumateng nagari. Panjenenganipun nyurung madegipun Universitas Moskwa déning Mikhail Lomonosov lan madegipun Akademi Seni Imperial déning Ivan Shuvalov ing St. Petersburg. Panjenenganipun ugi nelasaken artos kathah kanggé proyèk agung barok saking arsitek favoritipun, Bartolomeo Rastrelli, mliginipun ing Peterhof lan Tsarskoye Selo. Kedhaton Mangsa Asrep lan Katedral Smolny minangka patilasan utami saking mangsa pamaréntahanipun ing St. Petersburg. Ratu Elizabeth minangka salah satunggilipun monarki Ruslan ingkang paling dipuntresnani déning rakyatipun amargi boten ngidinaken tiyang Jerman mengku jabatan wonten ing salebeting pamaréntahan lan boten wonten satunggal kémawon tiyang ingkang dipunpatrapi ukum pati ing mangsa kakuwasanipun.

Elizabeth
Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg
Lukisan foto gawéan Charles van Loo
Maharani lan Otokrat saka panjuru Ruslan
Panjenengan6 Dhésèmber 1741–5 Januari 1762 (&&&&&&&&&&&&&020.&&&&&020 taun, &&&&&&&&&&&&&030.&&&&&030 dina)
Pamakuthan6 Maret 1742
LeluhurIvan VI
PanerusPeter III
SpouseAlexey Razumovsky
WangsaDinasti Romanov
BapaPeter I dari Ruslan
IbuCatherine I dari Ruslan