Gimjang

Gimjang ( 김장 ), uga diwaca kimjang,[1] ya iku prosès tradhisional kang nyepakaké lan ngawètaké kimchi, panganan acar sayur pedhes saka Koréa nalika mangsa adhem.[2] Sasuwéné mangsa panas, kimchi banjur digawé saka sayur-sayuran kang lagi musim ing mangsa kuwi. Wiwit wulan kaping sepuluh saben taun, masarakat nyepakaké kimchi akeh kanggo nyedhiyakaké nutrisi sasuwéné mangsa adhem utawa mangsa salju.[3] [4]

Gimjang
Preparing for gimjang: ingredients to make kimchi on a larger scale
Jeneng Koréa
Hangul김장
Alihaksara Koréa Kang SinampurnaGimjang
McCune–ReischauerKimjang

PabeanBesut

Kimchi bisa dipangan minangka iringan kanggo meh kabeh panganan lan minangka bagean penting saka budaya Korea . [2] Resep-resep kasebut diwiwiti paling ora abad kaping 13, [3] nalika digawe saka sayuran, asinan, lan uyah utawa campuran alkohol lan uyah. [5] Mrica abang ditambahake ing bahan ing abad kaping 17. Kimchi modern biasane digawe saka kubis napa lan lobak putih, sanajan ana atusan variasi; bisa uga ngemot turnip, leek, wortel, lan papak. [6]

Ing cuaca sing adhem wulan November, ana akeh panen ing kebon lan pasar, lan proses Gimjang diwiwiti. [7] Tugas padamelan kasebut ditindakake dening kulawarga, sedulur, lan tangga teparo. [8] Klompok wong Korea nglumpukake kanggo motong sayuran, ngumbah, lan nambah uyah kanggo ngobati panganan lan miwiti proses fermentasi . Sifat kimchi tegese tantangan kanggo nyimpen nganti suwe; yen adhem banget, mula bakal beku, lan yen panas banget, luwih saka fermentasi, [9] lan bisa malih asem. [10] Solusi tradisional sadurunge pendinginan modern sing efektif yaiku nyimpen kimchi ing toples earthenware ing lemah, dikubur nganti tekan gulu jar kanggo nyegah isine beku. Amarga suhu mudhun ngisor 0 ° C, fermentasi dihentikan lan panganan dijaga; diwiwiti maneh nalika suhu mundhak nalika musim semi

. [11]

ReferensiBesut

  1. Dongyun Lee, Sunjoo Kim, Jinhee Cho and Jeongho Kim, "Microbial population dynamics and temperature changes during fermentation of kimjang kimchi", The Journal of Microbiology, Vol. 46, Number 5, 590-593
  2. a b Jill DuBois (2004), Korea, Cultures of the world, 7 (2 ed.), Marshall Cavendish, ISBN 978-0-7614-1786-6, dibukak ing 2010-04-14 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "K" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. a b Martin Robinson; Ray Bartlett; Rob Whyte (2007), "Lonely planet Korea", Country Guides, Travel Survival Kit Series (7 ed.), Lonely planet, ISBN 978-1-74104-558-1, dibukak ing 2010-04-14 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "L" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  4. Koreana Quarterly, 4, International Research Centre, 1962, ISBN 9780761417866, dibukak ing 2010-04-14
  5. Handbook of Korea (11 ed.), Korean Overseas Information Service, 2003, ISBN 978-89-7375-005-4
  6. David E. Shaffer (2007), Seasonal Customs of Korea, Korean culture series, 7, Hollym, ISBN 978-1-56591-245-8
  7. Jill DuBois (2004), Korea, Cultures of the world, 7 (2 ed.), Marshall Cavendish, ISBN 978-0-7614-1786-6, dibukak ing 2010-04-14
  8. Haeoe Munhwa Hongbowŏn (2005), Pictorial Korea, Korean Overseas Culture and Information Service
  9. Martin Robinson; Ray Bartlett; Rob Whyte (2007), "Lonely planet Korea", Country Guides, Travel Survival Kit Series (7 ed.), Lonely planet, ISBN 978-1-74104-558-1, dibukak ing 2010-04-14
  10. Haeoe Hongbowŏn (2003), A guide to Korean cultural heritage, Korean Information Service
  11. Kukche Haksurwŏn (1962), Koreana Quarterly, 4, Seoul, Korea: International Research Centre