Gunung Kilimanjaro

Kilimanjaro (basa Swahili: kilima, gunung; njaro, sumunar) utawa biyèn diarani Kaiser-Wilhelm-Spitze iku gunung ing lor-wétan Tanzania. Gunung iki gunung paling dhuwur ing donya kang ngadeg bébas,[1] dhuwuré 4.600 m yèn diukur saka sikil gunung.

Kilimanjaro
Kibo summit of Mt Kilimanjaro 001.JPG
Papan Lor-wétan Tanzania
Kutha paling cerak {{{kota}}}
Negara {{{negara}}}
Tipe Stratovolcano
Pungkasan njeblug {{{erupsi}}}
Kadhuwuran 5.895 mèter (19.340 kaki)
Koordinat 03°04′33″S 37°21′12″E / 3.07583°S 37.35333°E / -3.07583; 37.35333
Kanggo album grup The Teardrop Explodes, pirsani Kilimanjaro (album).

Puncak Kilimanjaro uga wujud puncak paling dhuwur ing Afrika, kanthi kadhuwuran 5.895 mèter ing sadhuwuring lumah laut. Gunung iki uga karan Kilima Dscharo utawa Oldoinyo Oibor kang ateges gunung putih ing basa Masai.[2]

Kilimanjaro iku gunung geni strato raksasa kang saiki ora aktif, nanging duwé fumarol kang ngetokaké gas ing kawah kang ana ing puncak utama Kibo. Ing Tanzania, puncak Kibo ditepungi minangka Puncak Uhuru.[3] Ing taun 2003, vulkanolog Jerman kang asmané Volker Lorenz mrakirakaké magma cuwer ana ing sangisoré lumah kawah ing kajeron 121,9 m (400 kaki).[4]

Kilimanjaro minangka jujugan plesiran, lan ana 6 rute kanggo puncak: Lemosho, Machame, Marangu, Umbwe, Rongai lan Sirkuit Lor. Padha béda-béda ing dawa. Rute panjang kang paling apik kanggo pamula, amarga nalika sampeyan nglampahi wektu luwih cepet ing pendakian, aklimatisasi dadi luwih gampang.[5]

Pirsanana ugaBesut

RéferènsiBesut

  1. "SRTM Tanzania Images (deskripsi Kilimanjaro atau Kilima Njaro)". Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology. Retrieved 19 Fèbruari. Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  2. "Over Kilimanjaro". Universities Space Research Association (USRA) Earth System Science Education (ESSE) program. Retrieved 19 Fèbruari. Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  3. "Kilimanjaro Mungel Kélangan Saljuné Taun 2020". Kompas. Retrieved 19 Fèbruari. Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  4. "Volcano Above the Clouds". PBS Online. Retrieved 19 Fèbruari. Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  5. "Climb Kilimanjaro | Mount Kilimanjaro Climbing | Unforgettable trip! | Altezza.Travel". en.altezza.travel (in Inggris). Retrieved 2018-01-19.

Pranala njabaBesut

Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.