Harpsichord utawa piano kuno [1] minangka piranti musik kaya ta piano ingkang swantenipun medal saking pethikan senar mboten dithutuk ngangge hammer/pukul kaya déné piano. Piranti punika salah sawijining piranti paling penting ing musik Eropa wiwit abad kaping 16 nganti separo pisanan abad kaping 18, utamane ing jaman barok lan jaman renaisans. Wujud kapisan harpsichord wonten wiwit tanggal 1400. Harpsichord paling sepuh ingkang tasih wonten, didamel ing taun 1500-an, nalika mekanisme kompleks piranti kasebut wis dirampungake.[2] Umumé, harpsichords kagungan rong utawi luwih senar, sing saben senaripun ngasilake kualitas nada ingkang sanès.

Harpsichord ning Gereja
Mekanisme pethikan senar

Swantenipun harpsichord dikuatake dening papan swara sing dilebokake ing ngisoripun senar horisontal, sing ngliwati bridge sing dipasang menyang papan swara. Mekanisme pethikan senar kasusun saking pirang-pirang jack, slide minangka mindahake jack menyang jarak cedhak utawa rada adoh saka set senar, gumantung saka jack kasebut bakal digunakake utawa ora. Kain damper ngrampungake jack sing dienggo ngalusake senar nalika kunci dibebasake lan plektrum mudhun ing senar.[3]

Cathetan sukuBesut

  1. "Harpsichord". lektur.id. 29 April 2020. Retrieved 4 Mei 2020. Check date values in: |access-date= (help)
  2. "Harpsichord". Philharmonia. Retrieved 4 Mei 2020. Check date values in: |access-date= (help)
  3. "Harpsichord, Musical Instrument". Encyclopedia Britannica. Retrieved 4 Mei 2020. Check date values in: |access-date= (help)