Hiyu paus

Hiyu paus
Similan Dive Center - great whale shark.jpg
Hiyu paus
Endangered (uicn3.1)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Klas: Chondrichthyes
Subklas: Elasmobranchii
Ordho: Orectolobiformes
Famili: Rhincodontidae
J. P. Müller & Henle, 1839
Génus: Rhincodon
Smith, 1829
Spésies: R. typus
Smith, 1829
Cypron-Range Rhincodon typus.svg
Sinonim
  • Micristodus punctatus Gill, 1865
  • Rhineodon Denison, 1937
  • Rhiniodon typus A. Smith, 1828
  • Rhinodon pentalineatus Kishinouye, 1901
  • Rhinodon typicus Müller & Henle, 1839

Hiyu paus (Rhincodon typus) ya iku hiyu karpet sing obah alon-alon, pakan kanthi panyaring lan spesies iwak paling gedhé sing isih ana. Individu sing paling gedhe sing dikonfirmasi duwe dawa 18,8 m (61,7 kaki). Hiyu paus nduwèni akèh rekor ukuran ing karajan kéwan, utamané minangka vertebrata paling gedhé sing isih urip. Iki minangka anggota tunggal saka genus Rhincodon lan siji-sijine anggota kulawarga Rhincodontidae sing isih ana, sing kalebu ing subkelas Elasmobranchii ing kelas Chondrichthyes.