Tuduhaké menu pokok

Hokkaido (北海道 Hokkaidō?), biyèn jenengé Ezo, ya iku pulo lan jeneng prefektur Jepang kang manggon ing Pulau Hokkaido, Jepang. Hokkaido ya iku préfèktur gedhé dhéwé ing Jepang, siji-sijiné préfèktur ing Jepang kang diwangun déning kesatuan 14 subprefektur. Sajeroning basa Jepang, (?) ateges prefektur.

Prefektur {{{Name}}}
Trankripsi Jepang
 • Rōmaji Hokkaido
Official logo of Prefektur {{{Name}}}
Lambang Hokkaido
Location of Prefektur {{{Name}}}
negara Jepang
 • Urut laladan {{{AreaRank}}}
Kodhe ISO 3166 JP-01
Munisipalitas 180
Ikan -

Kutha gedhé dhéwé ing Hokkaido ya iku Sapporo kang uga duwé status minangka kutha krajan prefektur.

Pulo Hokkaido yaitu pulo gedhé dhéwé kapindho ing Jepang. Selat Tsugaru misahaké Pulo Hokkaido saka Pulau Honshu. Pulo Hokkaido lan Pulo Honshu dihubungaké déning trowongan ngisor laut Seikan. Suku bangsa asli ing Hokkaido ya iku suku Ainu. Akèh jeneng laladan kang nggunakaké basa Ainu, kaya ta Sapporo.

SajarahBesut

 
Bekas kantor pemerintah

Sajeroning basa Ainu, pulo iki sinebut Ainu mosir kang ateges "tanah papan tinggal manungsa". Wong Jepang nganti pungkasan jaman Edo nyebut pulo iki minangka Ezo utawa Hokushu. Nalika badan pamaréntah kanggo pambukan Hokkaido (Kaitakushi) diadegaké, Pamaréntah Meiji mutusaké kanggo ngganti jeneng Ezo. Takeshiro Matsuura kang tau mélu lelanané Hokkaido ngirimaké laporan marang pamarèntah, lan ngusulaké enem pilihan jeneng kanggo Ezo. Pamaréntahan Meiji milih jeneng Hokkaidō (北加伊道?) minangka pilihan pisanan lan Kaihokudō (海北道?) minangka pilihan kapindho. Jeneng "Hokkaido" pungkasané dipilih kanggo njenengi Pulo Ezo manut sistem hukum Ritsuryo kang mbagi wewengkon Jepang dadi Tōkaido (pérangan wétan), Nankaido (pérangan kidul), lan Seikaido (pérangan kulon).

Pranala njabaBesut

Cithakan:Hokkaido



Cithakan:Jepang-geo-stub