Honshu

Honshū (本州) yaiku pulo gedhé dhéwé ing Jepang. Papan iki dumunung ing kidulé Hokkaido, loré Shikoku ing sebrangé Segara Dalam Negeri, lan lor wétan Kyushu ing sebrang Selat Shimonoseki. Yèn diukur karo sakubenging dunya, Honshu minangka pulo paling gédhé kaping pitu ing dunya lan pulo paling padet kapindho ing dunya sawisé Jawa.

Honshū
Native name:
本州
Satellite image of Honshu in May 2003.png
Peta satelit Honshu
Japan honshu map.svg
Geography
LocationKapuloan Jepang
Coordinates36°N 138°E / 36°N 138°E / 36; 138Koordhinat: 36°N 138°E / 36°N 138°E / 36; 138
ArchipelagoKapuloan Jepang
Area227.960[1] km2 (Masalah pitembungan: Karakter tandha waca "" ora dingertèni. sq mi)
Area rank7
Length1.300 km (810 mi)
Width50–230 km (31–143 mi)
Coastline10.084 km (6.265,9 mi)
Highest elevation3.776 m (12.388 ft)
Highest pointGunung Fuji
Administration
Prefectures
Largest settlement Tokyo (pop. 14,043,239)
Demographics
Population104,000,000[2] (2017)
Pop. density447 /km2 (1.158 /sq mi)
Ethnic groupsJepang
Additional information
Time zone
Pulau Honshu, Jepang

Dawané Honshu udakara 1.300 km lan ambané warna-warna antarané 50 nganti 230 km. Total wewengkoné yaiku 230.500 km², sakiwa-tengené 60% total amba wewengkon Jepang. Garis pasisirné 5.450 km.

Honshu kang mawa gunung lan duwé gunung geni kerep kena lindhu (Lindhu Besar Kanto ing September 1923 kang ngrusak Tokyo); puncak paling dhuwur ana ing Gunung Fuji (3.776 m) kang mawa geni (berapi) lan isih aktif. Ana akèh kali kalebu Kali Shinano, kali paling dawa ing Jepang.

Cacahé pendhudhuk yaiku 98.352.000 (taun 1990, 89.101.702 (1975)); akèh-akèhé ana dataran cendhèk, mligi Hamparan Kanto ing ngendi 25% saka sakabèhing pendhudhuk pada manggon lan ing kiwa-tengené Tokyo lan Yokohama. Kutha liyané kalebu Kyoto, Osaka, Kobe, Hiroshima, Sendai, lan Nagoya. Pulo iki lumrahé kapèrang dadi lima laladan lan isiné 34 prefektur, kalebu Tokyo metropolitan.

Laladan-laladan mau yaiku Chubu (tengah), Chugoku (kidul), Kanto (wétan), Kinki (kidul, saduwuring Chugoku), lan Tohoku (lor).

3/4 saka kutha-kutha gedhé lan modérn Jepang, kalebu 23 dhistrik mirunggan Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Kyoto, Akita, Sendai, Fukushima, Niigata, lan Hiroshima. Pusat budaya uga dumunung ing Honshu, kaya ta Kyoto (kang modern nanging uga nyimpen samubarang kang asipat kabudayan), Nara, lan Kamakura.

Pulo iki uga duwé laladan pertanian kang wigati. Niigata dikenal minangka produsèn beras. Hamparan Kanto lan Nobi mroduksi beras lan janganan. Yamanashi yaiku laladan pangasil woh-wohan utama, lan Aomori misuwur lumantar apelé.

Préfèktur-préfèkturnya yaiku:



  1. Farjon, Aljos; Filer, Denis (2013). An Atlas of the World's Conifers: An Analysis of their Distribution, Biogeography, Diversity and Conservation Status. BRILL. kc. 268. ISBN 9789004211810.
  2. a b "Tokyo Metropolis' Population overview – Reiwa 3 January 1" (ing basa Jepang). Tokyo Metropolitan Government. Dibukak ing 22 Oktober 2021.