Basa Nippon (basa Jepang) Ngenani wuni iki rungokna  (日本語; romaji: Nihongo) iku nagarabasa ing Nippon lan cacahing panyatur 127 yuta wong.

Basa Jepang
日本語 [Nihongo]
AsalJepang, Guam, Kapuloan Marshall, Palau, Taiwan
LaladanAsia Timur, Oseania
Panyatur asli
127 juta (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Jepang (de facto), Angaur (Palau)
Diatur déningPamaréntah Jepang
Kodhe basa
ISO 639-1ja
ISO 639-2jpn
ISO 639-3

Basa Nippon uga dipigunakaké déning sawatara sing ndunungi nagara sing tau ditelukake kaya Korya lan Ganagara Cina. Basa iki uga bisa dirungokaké ing Amérikah Sarékat (Keliforn'yah lan Haway) lan Brasil lantaran pindhahing wong Jepang mrana. Nanging, tedhak turuning wong Jepang sing diarani nisei (二世, angkatan kaloro), wis ora wasis basa mau.

Basa Jepang kapérang rong wangun ya iku Hyoujungo (標準語), carabasa baku, lan Kyoutsugo (共通語), carabasa lumrah. Hyoujungo iku wangun sing diajaraké ing sekolah lan dipigunakaké ing télépisi lan kabèh kaanan resmi.

Aksara SwaraBesut

Basa Nippon duwé limang aksara swara ya iku /a/, /i/, /ɯ/, /e/, dan /o/.

Carawaca swara basa Jepang iku kaya mangkene

  • /a/ yaiku swara a miring kaya ''mlumah''
  • /i/ yaiku swara i jejeg kaya "iku"
  • /ɯ/ yaiku swara ü ameh padha u jejeg kaya ''mlaku"
  • /e/ yaiku swara e jejeg kaya "gule''
  • /o/ yaiku swara o jejeg kaya "omah"

Tulisan basa NipponBesut

Tulisan basa Nippon asalé saka tulisan basa Cina (漢字/kanji) sing diwanuhaké ing abad kaping papat Masehi. Sadurungé iku, wong Jepang ora duwé tatalaku (Ind: sistem) tulisan dhéwé.

Tulisan Jepang kapérang telu:

Kaloro aksara pungkasan iku lumrah ingaran kanah lan kaloroné kena prabawa swarajati basa Sangsekreta. Prabawa iki isih bisa dideleng sajeroning urutaning aksara Kanah. Saliyané iku, ana uga sistem alihaksara sing ingaran romaji.

Basa Nippon sing kita wanuhi saiki iki, ditulis nganggo campuran aksara Kanji, Hiraganah, lan Katakanah. Kanji dianggo kanggo nyatakaké teges dhasar saka tembung (wujud tembung aran, tembung kriya, tembung kahanan, utawa tembung sandhangan). Hiraganah ditulis sawisé kanji kanggo ngowahi teges dhasar saka tembung mau, lan ngetrapake karo paugeran paramasastra basa Nippon.

KanahBesut

Aksara Hiraganah lan Katakanah (kanah) duwé urutan kaya ing ngisor iki, nduwé 46 set aksara. Kaloroné (Hiraganah lan Katakanah) ora duwé teges apa-apa saka awake dhewe kaya déné aksara sajeroning Basa Indhonesiyah lan namung nglambangaké sawijining uni katamtu. Sanadyan, ana uga tembung-tembung sajeroning basa Nippon sing dumadi saka sawanda kaya ta: 目 me (mata), 木 ki (wit), 二 ni (loro), lsb. Aksara iki diajaraké ing tataran durung wiyata (TK) ing Nippon.

Pranala njabaBesut

Pirsani informasi ngenani Basa Jepang ing KamusWiki.
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah