Tuduhaké menu pokok

Jawa iku jeneng salah sawijiné pulo ing Indonésia, jembaré ana 132,000 km², lan pendhudhuké ana 114 yuta jiwa. Pulo iki pulo sing padhet lan kebak dhéwé ing Indonésia. Kapadhetané ana 864 jiwa sa-km². Yèn pulo iki nagara, wus dadi nagara sing padhet nomer loro sadonya.

Jawa
Java Topography.png
Topografi Jawa
Géografi
PernahAsia Kidul-Wétan
Koordhinat7°30′10″S 111°15′47″E / 7.50278°S 111.26306°E / -7.50278; 111.26306
KapuloanKapulowan Sundha Gedhé
Titik dhuwur dhéwéSemèru
Administrasi
Indonésia
ProvinsiBanten,
Daerah Khusus Ibukota Jakarta,
Jawa Kulon,
Jawa Tengah,
Jawa Wétan,
Daerah Istimewa Yogyakarta
Pamukiman jembar dhéwéJakarta
Dhémografi
Cacah jiwa124 yuta (2005)
Golongan ètnikSundha, Jawa, Tengger, Badui, Using, Banten, Cirebon, Batawi

Pambagéyan AdministratifBesut

Pamaréntah ProvinsiBesut

Pulo Jawa kapérang dadi 6, Pamaréntah Provinsi [Sadurungé Otonomi Laladan jenengé Laladan Tingkat I/Laladan Istimewa ]

Pamaréntah Kabupatèn/KotaBesut

Saben provinsi ing Jawa mau banjur kapérang manèh dadi tlatah sing luwih cilik ya iku kabupatèn lan kutha (sadurungé Otonomi Laladan jenengé Pamaréntah Daerah Tingkat II Kabupatèn utawa Kotamadya).

PadunungBesut

Ana 2 suku gedhé ing pulo iki ya iku wong Jawa lan wong Sundha. Wong Jawa lumrahé manggon ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan Jawa Wétan, wong Sundha ing Jawa Barat. Suku gedhé liyané ing pulo Jawa ya iku, wong Madura, wong Baduy, wong Samin lan wong Tengger.

BudayaBesut

Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budaya Jawa

Budaya sing urip ing pulo Jawa lumrahé asalé saka budaya India sing mlebu ing pulo Jawa liwat agama Hindhu lan Buda iku watara taun 400 M, sadurungé iku budaya sing urip ya iku budaya/peradhaban primitif. Saliyané saka India, uga ana prabawa budaya saka Cina, Arab lan liyané uga saka agama-agama Islam, Kristen lan agama/kepercayaan primitif kaya Animisme, Kajawèn lan liyané.

BasaBesut

Lan basa-basa liyane.

KagunanBesut

Uga delengenBesut