Jakarta

provinsi ing Indonésia

Jakarta utawa Daerah Khusus Ibukota Jakarta (cara Jawi: Laladan Mligi Kitha Krajan Jakarta), dipuncekak DKI Jakarta, punika ibukitha nagari Républik Indonésia lan kitha ing pulo Jawi ingkang paling ageng. Jakarta kagungan sing ndunungi cacahipun 10 yuta jiwa. Nanging wonten ing tlatah Jakarta Raya utawi Jabotabek cacahipun sing ndunungi langkung saking 17 yuta.

Provinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta
(DKI Jakarta)
Jayakarta, Batavia
85px|Lambang
Lambang
Jakarta Pictures-4.jpg
(Saka ndhuwur, kiwa manengen): Kota Tua Jakarta, Bunderan Hotèl Indonesia, Cakrawala Jakarta, Stadion Gelora Bung Karno, Taman Mini Indonesia Indah, Monumèn Nasional, Istana Merdèka, Masjid Istiqlal lan Katédral Jakarta.
Jejuluk: The Big Durian,[1][2] J-Town[3]
Sesanti: "Jaya Raya"
("Jaya dan Besar (Agung)")
Районы Индонезии.png
Dina dadi 22 Juni 1527 (umur 490)
Dhasaring ukum UU Nomer 29 Taun 2007
Kutha krajan Jakarta Pusat
Tlatah
 - Gunggung ambané 7.659,02[4] km2
 - Ambané pawarihan 661,52 km2
 - Ambané wewengkon banyu 6.997,50 km2
 - Latitude 5° 19' 12" - 6° 23' 54" LS
 - Longitude 106° 22' 42" - 106° 58' 18" BT
Cacah jiwa (2016)
 - Gunggung 10.305.408 [5]
 - Pepadhet 1.973,34 jiwa/km2
Pamaréntahan
 - Gubernur Anies Baswedan
 - Ketua DPRD Prasetyo Edi Marsudi
 - Sèkda Saefullah
 - Kabupatèn 1
 - Kutha 5
 - Kacamatan 44
 - Kalurahan 267
APBD (2015) Rp60.442.738.783.978,- [6] (total)
 - PAD Rp40.355.853.087.978,- [6]
Démografi
 - Étnis Jawa (35.94%)
Betawi (28.10%)
Sunda (14.52%)
Tionghoa (6.58%)
Batak (3.40%)
Minang (2.83%)
Melayu (0.99%)
Madura 0.83%
Bugis 0.71%
Suku Lainnya (6.10%)[7]
 - Agama Islam (83.43%)
Kristen Protèstan (8.63%)
Katolik (4.00%)
Buddha (3.74%)
Hindu (0.19%)
Konghucu (0.01%)
Aliran Kepercayaan (231 jiwa)[8]
 - Basa Indonésia, Betawi, Jawa, Tionghoa, Sunda, Inggris
Zona wèktu WIB (UTC+7)
Lagu dhaèrah Kicir-Kicir
Omah tradhisional Rumah Bapang/Kebaya
Gaman tradhisional Golok
Situs wèb www.jakarta.go.id

Jakarta ugi naté dipunwastani Sundha Kelapa, Jayakarta, Jacatra, Batavia lan Batawi. Sanèsipun kitha, Jakarta punika ugi satunggaling provinsi Indonésia.

Dasar ukum tumrap DKI Jakarta inggih punika Undhang-Undhang Républik Indonésia Nomer 29 taun 2007, perkawis Pamaréntahan Provinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta minangka ibu kitha Nagara Kesatuan Républik IndonésiaNKRI. UU punika nggantosaken UU Nomer 34 taun 1999 perkawis Pamaréntahan Provinsi Daerah Khusus Ibukota Nagara Républik Indonésia Jakarta sarta UU Nomer 11 taun 1990 perkawis Susunan Pamaréntahan Daerah Khusus Ibukota Nagara Républik Indonésia Jakarta ingkang kalih-kalihipun sampun boten angka anggé malih.

Jakarta gadhah status satingkat provinsi lan dipunpimpin déning satunggaling gubernur. Bènten kaliyan provinsi sanès, Jakarta namung gadhah pamérangan ing sangandhapipun arupi kitha administratif lan kabupatèn administratif, ingkang maknanipun boten gadhah perwakilan rakyat piyambak. Kanthi makaten, DKI Jakarta namung gadhah DPRD Provinsi lan boten gadhah DPRD Kabupatèn/Kitha.

Pratélan Daerah Tingkat IIBesut

Pranala njawiBesut

 
Péta Jakarta
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


RujukanBesut

  1. ^ Suryodiningrat, Meidyatama (2007-06-22). "Jakarta: A city we learn to love but never to like". The Jakarta Post. Diarsip saka sing asli ing 2008-02-21. 
  2. ^ "Travel Indonesia Guide – How to appreciate the 'Big Durian' Jakarta". Worldstepper-daworldisntenough.blogspot.com. 8 April 2008. Dijupuk 27 April 2010. 
  3. ^ "A Day in J-Town". Jetstar Magazine. April 2012. Dijupuk 2 January 2013. 
  4. ^ "GEOGRAFIS JAKARTA". jakarta.go.id. 1 Januari 2008. Dijupuk 12 April 2016. 
  5. ^ "Provinsi DKI Jakarta Dalam Angka 2017", diakses tanggal 23 Agustus 2017
  6. ^ a b jakarta.go.id: APBD
  7. ^ [1], diakses tanggal 23 Agustus 2017
  8. ^ "Penduduk DKI Jakarta Berdasarkan Agama 2016", diakses tanggal 17 September 2017