Basa Indonésia

basa Austronesia
Cithakan:Infobox Language/IPA

Basa Indonésia punika nagarabasanipun Indonésia. Basa Indonnesiyah punika sajatosipun carabasa Malayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indonésia.

Indonésia
Basa Indonésia
Dituturaké ing Indonésia
Gunggung panutur 43.000 yuta
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Status resmi
Basa resmi ing Indonésia
Regulated by Badan Pengembangan dan Pembinaan Basa
Kodhe basa
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind

Gunggungipun para panutur basa Indonésia sawatawis 200 yuta jiwa.

SwaraBesut

SwarawidyaBesut

Punika fonèm-fonèm basa Indonésia. Kapisan punika tabel fonèm swara (Ind: vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (Ind: konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indonésia ugi gadhah fonèm ayun swara /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani silih swara, minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (Ing: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm punika naming wonten ing tembung-tembung ampilan kémawon.

ParipustakaBesut

Pranala njawiBesut

Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa IndonésiaBesut

BausastraBesut