Basa Indonésia

basa Austronesia

Basa Indonésia punika nagarabasanipun Indonésia. Basa Indonnesiyah punika sajatosipun carabasa Malayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indonésia.

Indonésia
Basa Indonésia
Dituturaké ing Indonésia
Gunggung panutur 43.000 yuta
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Status resmi
Basa resmi ing Indonésia
Regulated by Badan Pengembangan dan Pembinaan Basa
Kodhe basa
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind

Gunggungipun para panutur basa Indonésia sawatawis 200 yuta jiwa.

SwaraBesut

SwarawidyaBesut

Punika fonèm-fonèm basa Indonésia. Kapisan punika tabel fonèm swara (Ind: vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (Ind: konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indonésia ugi gadhah fonèm ayun swara /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani silih swara, minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (Ing: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm punika naming wonten ing tembung-tembung ampilan kémawon.

ParipustakaBesut

Pranala njawiBesut

Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa IndonésiaBesut

BausastraBesut