Tuduhaké menu pokok

Basa Indonésia

basa sing dicaturaké ing Indonésia
(Kaelih saka Basa Indonesia)

Basa Indonésia punika basa resminipun Indonésia. Basa Indonésia punika sajatinipun dhialèk basa Malayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indonésia.

Indonésia
Basa Indonésia
AsalIndonésia
Panyatur asli

Panyatur L2: 15.600 yuta (sènsus 2010)
Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Sistem Isyarat Basa Indonésia
Status resmi
Basa resmi ing
Indonésia
Diatur déningBadan Pengembangan dan Pembinaan Basa
Kodhe basa
ISO 639-1id
ISO 639-2ind
ISO 639-3ind
Glottologindo1316[1]
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.

Cacahipun para panutur basa Indonésia sawatawis 200 yuta jiwa.

SwaraBesut

FonologiBesut

Punika fonèm-fonèm basa Indonésia. Kapisan punika tabel fonèm swara (vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indonésia ugi gadhah fonèm diftong /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani 'alofon', minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (basa Inggris: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm punika namung muncul ing tembung-tembung ampilan kémawon.

RujukanBesut

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Indonésian". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 

Pranala njawiBesut