Jawa Wétan

provinsi ing Indonésia
Provinsi Jawa Wétan
Provinsi Jawa Wétan
Lambang Jawa Wétan
Lambang Jawa Wétan
Sesanti: "Jer Basuki Mawa Béya"
Tegese:"Yèn kepéngin makmur, iki kudu ana pangorbanan"
Péta Jawa Wétan ing Indonésia
Dina Dadi:
Kutha krajan: Surabaya
Gubernur: Soekarwo
Jembar
 -Total:

47.922 km²
Daerah Tingkat II
 -Cacah:

29 Kabupatèn lan 9 Kutha otonom
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-40.000.000
+/-834 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa, wong Madura, wong Osing, wong Tengger, wong Cina, wong Sundha dll.
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: basa Jawa, basa Madura, basa Osing lan basa Indonésia
Zona Wektu: (WIB)
Lagu Laladan: Karaban sapé, Tanduk majeng

Jawa Wétan (basa Indonésia: Jawa Wétan) iku provinsi ing Indonésia. Provinsi iki anané ing ujung wétan Pulo Jawa lan uga ngliputi Pulo Madura lan pulo Bawéan. Kutha krajan provinsi iki ya iku kutha Surabaya sing uga kutha gedhé kaping 2 ing Indonésia.

Isi

SajarahBesut

GéografiBesut

110°54 bujur wétan nganti 115°57 bujur wétan lan 5° 371 lintang kidul nganti 8°48 lintang kidul.

DhémografiBesut

PamaréntahanBesut

Kagunan lan BudayaBesut

Budaya Jawa Wétanan iku rada béda karo Budaya Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo Kraton Surakarta lan Ngayogyakarta Hadiningrat. Apa sing diarani budaya Jawa Wétanan iku kasebar wiwit sisih wétan Kali Brantas ing Kertosono, Nganjuk. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Kajaba iku, budaya Jawa Wétanan diwatesi karo Kali Bengawan Sala ing Babat, Lamongan; Kandangan, Kadhiri; lan lor Kali Lesti ing Kabupatèn Malang.

Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganti tlatah Jember sanajan kacampur karo budayaning Madura. Tlatah budaya Jawa Wétanan iki paraké ing wewengkon Mancanagari lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku:

  1. Egalitèr, ya iku ora pati nganggo unggah-ungguh lan iku lumrahé prabawa budaya pasisiran.
  2. Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo lambang-lambang sing lumrahé dianggo wong Jawa Tengahan.
  3. Basa, basa sing dianggo wong Jawa Wétanan utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning ngoko lan krama, kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.

Kagunan budayaning Jawa Wétanan iku diwiwiti saka budaya para tani, sing asalé ora saka kraton. Kagunané asalé saka rakyat lan dirasakaké akrab karo warga. Warnané kagunan Jawa Wétanan iki ya iku:

Panganan lan PlesiranBesut

Mitos lan LegendaBesut

TokohBesut

Tokoh-tokoh Jawa Wétan iki uga termasuk sing asal kelahiran Jawa Wétan.

Babagan pulitikBesut

Babagan budayaBesut

Babagan ulah ragaBesut