Jawa Wétan

provinsi ing Indonésia

Jawa Wétan (basa Indonésia: Jawa Timur) iku provinsi ing Indonésia. Provinsi iki anané ing ujung wétan Pulo Jawa lan uga ngambah Pulo Madura lan pulo Bawéan. Kutha krajan provinsi iki ya iku kutha Surabaya sing uga kutha gedhé kaping 2 ing Indonésia.

Jawa Wétan
Provinsi
Pemerintah Provinsi Jawa Timur
Trankripsi (s)
 • Ejaan Lawas Djawa Timoer
 • Aksara Jawa ꧋ꦗꦮꦮꦺꦠꦤ꧀
 • Jawa Jåwå Wétan
 • Cina 东爪哇
 • Arab جاوة الشرقية
 • Madura Jhâbâh Dhimor
Gendéra Jawa Wétan
Gendéra
Official seal of Jawa Wétan
Lambang
Sesanti: Jer Basuki Mawa Béya
ꦗꦼꦧꦂꦱꦸꦏꦶꦩꦮꦧꦺꦪ
(Bahasa Indonesia: "Keberhasilan membutuhkan suatu pengorbanan")
Pernahé Jawa Wétan ing Indonésia
Pernahé Jawa Wétan ing Indonésia
Koordhinat: 7°16′S 112°45′E / 7.267°S 112.750°E / -7.267; 112.750Koordhinat: 7°16′S 112°45′E / 7.267°S 112.750°E / -7.267; 112.750
Nagara  Indonésia
Kutha krajan City of Surabaya Logo.svg Surabaya
Dikukuhaké 14 Agustus 1950,
Pembagian administrasi
Kantor Gubernur Jl. Pahlawan No.110, Surabaya, Jawa Timur
Tokoh Terkenal
Pamaréntahan[1]
 • Jinis Pemerintah Provinsi
 • Gubernur Soekarwo
 • Wakil Gubernur Jabatan lowong
Laladan[2][3]
 • Gunggung 47.779,75 km2 (18.44.786 sq mi)
 • Water 75,700 km2 (29,200 sq mi)
Cacah warga (2016)[4]
 • Gunggung 39.075.152
Etnik
 • Golongan ètnis Jawa (79.75%)
Madura (17.32%)
Osing (0.79%)
Cina (0.65%)
Bawean (0.16%)
Batak (0.15%)
Liyane (1.18%)
Kepercayaan
 • Agama Islam 94.35%
Kristen Protestan 3.02%
Katolik 1.17%
Hindu 0.93%
Buddha 0.49%
Konghucu 0.02%[5]
Zona wektu Wektu Indonésia Kulon (UTC+7)
Kode Pos 60xxx - 69xxx
Kode Telepon +62 031 - 038
Tandha tetungganan L, N, M, P, S, W, AG, AE
Indhèks Pangembanging Manungsa (HDI) Increase 0.697 (Sedang)
Peringkat HDI 12[6] (Indonesia)
Basa Indonésia, Jawa, Madura,Tengger, Osing
Papan Anggegana Bandara Juanda
Pelabuhan utama Pelabuhan Tanjung Perak
Situs wèb jatimprov.go.id

Isi

SajarahBesut

GéografiBesut

110°54 bujur wétan nganti 115°57 bujur wétan lan 5° 371 lintang kidul nganti 8°48 lintang kidul.

DhémografiBesut

PamaréntahanBesut

Kagunan lan BudayaBesut

Budaya Jawa Wétanan iku rada béda karo Budaya Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo Kraton Surakarta lan Ngayogyakarta Hadiningrat. Apa sing diarani budaya Jawa Wétanan iku kasebar wiwit sisih wétan Kali Brantas ing Kertosono, Nganjuk. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Kajaba iku, budaya Jawa Wétanan diwatesi karo Kali Bengawan Sala ing Babat, Lamongan; Kandangan, Kadhiri; lan lor Kali Lesti ing Kabupatèn Malang.

Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganti tlatah Jember sanajan kacampur karo budayaning Madura. Tlatah budaya Jawa Wétanan iki paraké ing wewengkon Mancanagari lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku:

  1. Egalitèr, ya iku ora pati nganggo unggah-ungguh lan iku lumrahé prabawa budaya pasisiran.
  2. Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo lambang-lambang sing lumrahé dianggo wong Jawa Tengahan.
  3. Basa, basa sing dianggo wong Jawa Wétanan utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning ngoko lan krama, kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.

Kagunan budayaning Jawa Wétanan iku diwiwiti saka budaya para tani, sing asalé ora saka kraton. Kagunané asalé saka rakyat lan dirasakaké akrab karo warga. Warnané kagunan Jawa Wétanan iki ya iku:

Panganan lan PlesiranBesut

Mitos lan LegendaBesut

TokohBesut

Tokoh-tokoh Jawa Wétan iki uga kalebu sing asal kelahiran Jawa Wétan.

Babagan pulitikBesut

Babagan budayaBesut

Babagan ulah ragaBesut


  1. ^ [1]
  2. ^ {{cite book |last = |first = |publisher = Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Timur |title = Jawa Timur Dalam Angka |date =Agustus 2017 |year = 2017 |url =https://jatim.bps.go.id/index.php/publikasi
  3. ^ http://www.mgi.esdm.go.id/content/dinamika-pesisir-jawa-timur
  4. ^ {{cite book |last = |first = |publisher = Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Timur |title = Jawa Timur Dalam Angka |date =Agustus 2017 |year = 2017 |url =https://jatim.bps.go.id/index.php/publikasi
  5. ^ "Provinsi Jawa Timur Dalam Angka 2015"
  6. ^ {{cite book |last = |first = |publisher = Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Timur |title = Jawa Timur Dalam Angka |date =Agustus 2017 |year = 2017 |url =https://jatim.bps.go.id/index.php/publikasi
  7. ^ https://jatim.bps.go.id/linkTabelStatis/view/id/330
  8. ^ {{cite book |last = |first = |publisher = Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Timur |title = Jawa Timur Dalam Angka |date =Agustus 2017 |year = 2017 |url =https://jatim.bps.go.id/index.php/publikasi