Tuduhaké menu pokok

Kabupatèn Sumenep

kabupatèn ing provinsi Jawa Wétan, Indonésia

Kabupatèn Sumenep (Pegon: كَبُڤَتَينْ سَوڠٚنٚبْ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan tegesé ing Pulo Madura, kutha Sumenep iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 2.093.457573 km² utawa hèktar.

Songènèb
كَبُڤَتَينْ سَوڠٚنٚبْ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Sumenep.png
Lambang
Locator kabupaten sumenep.png
Pernahé Sumenep ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi31 Oktober 1269
Pamaréntahan
 • BupatiDrs. KH. A. Busyro Karim, M.Si
 • Wakil BupatiAchmad Fauzi
Laladan
 • Gunggung2,093,457.573 km2 (808,288.488 sq mi)
Cacah warga
 • Gunggung1.041.915
 • Pepadhet5.0×10−7/km2 (1.3×10−6/sq mi)
Bebrayan
 • WongMadura, Jawa lan liya-liya
 • BasaMadura lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Katulik, Hindu, Buddha, Kong Hu Cu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe pos69412
Kodhe laladan(+62) 328
Plat montorM
Situs wèbwww.sumenep.go.id
(ing basa Indonésia)
Kabupaten iki kadhaptar minangka wilayah prodhuksi minyak lan gas paling gedhé ing Madura. Saiki dicathet, paling ora ana 8 perusahaan minyak lan gas sing eksploitasi lan 2 perusahaan sing isih nindakaké eksplorasi. Wilayah iki uga kalebu 50 kandhutan daérah paling sugih ing Indonesia miturut Majalah Ékonomi Ékonomi 2012 kanggo 31 karo total indèks 36[1].

Jeneng Songènèb ing panemune etimologi kasebut yaiku Basa Kawi / Jawa Kuno sing yen diterjemahake nduweni makna kaya ing ngisor iki:

  • Tembung "Sung" tegese lembah, lan
  • tembung "ènèb" kang tegese endhog sing sepi, Yen ditarjokake luwih jero, Songènèb / Songennep (basa Madura) tegese "lembah sepi".

Panggunaan tembung Kata Songenèp dhewe sing misuwur wiwit Kerajaan Singhasari wis mrentah tanah Jawa, Madura lan Sekitar, kaya kasebut ing Pararaton nalika nyebut "wilayah Sumenep" nalika Raja Kertanegara mendinohaken (ngilangi) Aria Wiraraja (penasehat kerajaan ing pulitik lan pamaréntahan) menyang wilayah Sumenep, Madura Wetan nalika taun 1269 Masehi

GéografiBesut

113°032;54"-116°016;48" Bujur wétan lan 4°055'-7°024'1 Lintang kidul

PamaréntahanBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut


  1. http://wartaekonomi.co.id/peringkat3