Basa Indonésia

basa sing dicaturaké ing Indonésia
(Kaelih saka Bahasa Indonesia)

Basa Indhonesiyah punika nagarabasanipun Indhonesiyah. Basa Indonnesiyah punika sajatosipun carabasa Malayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indhonesiyah.

Indonésia
Basa Indonésia
AsalIndonésia
Panyatur asli

Panyatur L2: 15.600 yuta (sènsus 2010)
Latin (Alfabèt Indonésia)
Braille Indonésia
Sistem Isyarat Basa Indonésia
Status resmi
Basa resmi ing
Indonésia
Diatur déningBadan Pengembangan dan Pembinaan Basa
Kodhe basa
ISO 639-1id
ISO 639-2ind
ISO 639-3ind
Glottologindo1316[1]
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.

Gunggungipun para panutur basa Indhonesiyah sawatawis 200 yuta jiwa.

SwaraBesut

SwarawidyaBesut

Punika fonèm-fonèm basa Indhonesiyah. Kapisan punika tabel fonèm swara (Ind: vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (Ind: konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indhonesiyah ugi gadhah fonèm ayun swara /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani silih swara, minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (Ing: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm punika naming wonten ing tembung-tembung ampilan kémawon.

ParipustakaBesut

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Indonésian". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History.

Pranala njawiBesut

Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa IndhonesiyahBesut

BausastraBesut