Tuduhaké menu pokok

Kabupatèn Panaraga

kabupatèn ing provinsi Jawa Wétan, Indonésia

Kabupatèn Panaraga (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦦꦤꦫꦒ, Pegon: كَبُڤَتَينْ ڤَونَورَغَ), (utawa ing éjaan basa Indonésia katulis Ponorogo) iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Indonésia, kutha Panaraga iku kutha krajan kabupatèné. Kabupatèn iki ana ing sisih kulon Provinsi Jawa Wétan. Kabupatèn Ponorogo kaloka Kutha Reyog amargi laladan iki ya iku laladan asal saka kesenian Reyog sing wis kaloka teka mancaNagara.

Panaraga
كَبُڤَتَينْ ڤَونَورَغَ
ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦦꦤꦫꦒ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Ponorogo.png
Lambang
Locator kabupaten ponorogo.png
Pernahé Panaraga ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi11 Agustus 1496
Kutha krajanPanaraga
Pamaréntahan
 • BupatiDrs. H. Ipong Muchlissoni
 • Wakil BupatiDrs. H. Soedjarno, M.M.
Laladan
 • Gunggung1,371,78 km2 (52,965 sq mi)
Cacah warga
 • Gunggung1.130.648
 • Pepadhet8.2×10−6/km2 (2.1×10−5/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa lan liya-liya
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayanIslam 98,11%
Kristen Protestan 0,33%
Katulik 0,27%
Buddha 0,03
Hindu 0,01%
Kong Hu Cu 0.002%
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe pos634xx
Kodhe laladan(+62) 352
Plat montorAE
Situs wèbponorogo.go.id
(ing basa Indonésia)
Reyog Ponorogo taun 1920

GéografiBesut

111° 17’-111° 52’ Bujur wétan lan 7° 49’-8° 20’ Lintang kidul. Wates wewengkon Kabupatèn Panaraga ya iku;

ing sisih lor karo: Kabupatèn Madhiun
Kabupatèn Magetan
Kabupatèn Nganjuk
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pacitan
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Pacitan
Kabupatèn Wanagiri
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Tulungagung
Kabupatèn Trenggalèk

Jarak Ibu Kutha Panaraga karo Ibu Kutha Provinsi Jawa Wétan (Surabaya) +/-200 Km menyang arah Wétan lan menyang Ibu Kutha Nagara (Jakarta) +/-800 Km menyang arah kulon. Kabupatèn Panaraga dibagi 2 sub area, ya iku area dataran dhuwur ya iku kacamatan Ngrayun, Sooko dan Pulung lan Kacamatan Ngebel sisané ya iku laladan dataran cendhak. Kali sing liwat ana 14 kali sing dawané udakara 4 teka 58 Km. Fungsi kali iki ya iku sumber irigasi kanggo papan tetanèn.[1]

PamaréntahanBesut

Kabupatèn Panaraga ketata saking 21 kacamatan, 305 désa lan kalurahan. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

Bupati Ponorogo wis diganti kaping 17 saka taun 1944[2]. ya iku:

  1. R. Soesanto Tirtoprodjo (1944–1945)
  2. R. Tjokrodiprodjo (1945–1949)
  3. R. Prajitno (1949–1951)
  4. R. Moehamad (1951–1955)
  5. R. Mahmoed (1955–1958)
  6. R. M. Harjogi (1958–1960)
  7. R. Dasoeki (1960–1967)
  8. R. Soejoso (1967–1968)
  9. R. Soedono Soekirdjo (1968–1974)
  10. H. Soemadi (1974–1984)
  11. Drs. Soebarkah Poetro Hadiwirjo (1984–1989)
  12. Drs. R. Gatot Soemani (1989–1994)
  13. DR. H.M. Markum Singodimedjo (1994–2004)
  14. H. Muryanto, SH, MM (2004–2005)
  15. H. Muhadi Suyono, SH, MSi (2005 – 2010)
  16. H. Amin, SH (2010-2015)
  17. Drs. H. Ipong Muchlissoni (2015-saiki)

PadunungBesut

Jumlah sing ndunungi kabupatèn Panaraga ing Sensus penduduk taun 2010 ya iku 855.281 jiwa.[3] Sajarah Padunung kabupatèn Panaraga saka taun 1980 ya iku;

Tahun 1980 1990 2000 2010
Jumlah sing ndunungi 783.356 837.055 841.497 855.281
Sumber:Badan Pusat Statistik[4]

AgamaBesut

Agama sing dianut sing ndunungi kabupatèn Panaraga saka data Bappeda Jawa Wétan ing taun 2009 ya iku[5]:

Ing Kabupatèn Panaraga dumunung sawijining pondhok pesantrèn modhèren ya iku Pondhok Modhèren Darussalam Gontor.

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

  1. "Letak Geografi", diakses tanggal 12 Juli 2011.
  2. "Sajarah Bupati Ponorogo dari Tahun ke Tahun". 2010-06-30. Dijupuk 2011-07-12. 
  3. Tabel Hasil Sensus Penduduk 2010 Propinsi JAWA TIMUR, diakses tanggal 12 Juli 2011.
  4. Publikasi Kabupatèn Hasil Sementara SP2010, diakses tanggal 19 Juli 2011.
  5. Profil Laladan Kabupatèn/Kota di Jawa Timur Tahun 2007 - 2011, diakses tanggal 19 Juli 2011.

Pranala njabaBesut