Républik India iku nagara ing Asia Kidul. Jeneng-jeneng liyané nagara iki iku Bharat utawa Bharata lan Jambudwipa. Tembung pungkasan iki tegesé "Pulo Jambu" lan dijenengaké mangkono amarga mèmper woh jambu. India iku nagara ing Asia sing sing ndunungi paling akèh kaloro ing donya, kanthi populasi punjul sak milyar jiwa, lan minangka nagara gedhé dhéwé kapitu miturut ukuran wewengkon géografis. Cacahing sing ndunungi India tuwuh ngrembaka wiwit tengahan 1980-an. Ékonomi India iku gedhé dhéwé kapapat ing donya miturut angka PDBné, diukur saka segi paritas daya beli (PPP), lan salah siji sing tuwuhing ékonomi paling rikat ing donya. India, nagara kanthi sistem dhémokrasi liberal gedhé dhéwé sadonya, uga wis muncul minangka kakuwatan regional sing wigati, duwé kakuwatan militèr gedhé dhéwé lan kamampuan nuklir.

Republic of India
भारत गणराज्य
Bhārat Ganarājya
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Satyamēva Jayatē
(Basa Sanskerta: Hanya Kebenaran yang Berjaya)
Antem: Jana Gana Mana
Kutha krajan New Delhi
Kutha paling gedhé Mumbai (Bombay)
Basa resmi Hindi, Inggris lan 21 basa liyané
Papréntahan Républik fédheral
 •  Présidhèn Pratibha Patil
 •  Wakil Présidhèn Mohammad Hamid Ansari
 •  Perdana Mentri Narendra Modi
Kemerdekaan Dari Karajan Manunggal
 •  Deklarasi 15 Agustus 1947 
 •  Républik 26 Januari 1950 
 •  Banyu (%) 9,56
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 1.098.577.839 (2)
 •  Cacah sirah 2001 1.027.015.247
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$3,334 trilyun (4)
 •  Per kapita US$3.019 (120)
Valuta Rupee (Rs.)1 (INR)
Zona wektu IST (UTC+5:30)
 •  Mangsa Panas (DST) ora diterapake (UTC+5:30)
Kodhé bèl 91
TLD Internèt .in
1 Re. adalah wujud tunggal

Dumunung ing Asia Kidul kanthi garis pasisir dawané 7.000 km, lan péranganing anak bawana India, India iku péranganing rute dedagangan wigati. India wewatesan karo Pakistan, Républik Rakyat Cina, Myanmar. Banglades, Nepal, Bhutan, lan Afganistan. Sri Lanka, Maladewa, lan Indonésia iku nagara kapulon sing wewatesan.

India minangka dunungé peradaban kuna kaya Budaya Lembah Indus lan minangka papan kalahiran saka papat agama utama donya: Hindhu, Buda, Jainisme, lan Sikhisme. Nagara iki minangka péranganing Karajan Manunggal sadurungé mardika ing taun 1947.

National symbols of the Republic of India (Official)
National animal 2005-bandipur-tusker.jpg
National bird Pavo muticus (Tierpark Berlin) - 1017-899-(118).jpg
National tree Banyan tree on the banks of Khadakwasla Dam.jpg
National flower Sacred lotus Nelumbo nucifera.jpg
National heritage animal Panthera tigris.jpg
National aquatic marine mammal PlatanistaHardwicke.jpg
National reptile King-Cobra.jpg
National heritage mammal Hanuman Langur.jpg
National fruit An Unripe Mango Of Ratnagiri (India).JPG
National temple New Delhi Temple.jpg
National river River Ganges.JPG
National mountain Nanda Devi 2006.JPG

Isi

ÉkonomiBesut

Artikel utama: Ékonomi India

India duwé ékonomi sing dumunung ana ing urutan ka-10 sajeroning konversi mata uang lan ka-4 gedhé dhéwé sajeroning PPP. India duwé rékor ékonomi kanthi angka tuwuh paling rikat watara 8% ing taun 2003. Amarga populasiné sing akèh banget, mula pametu per kapita India miturut PPP mung AS$3.262, dumunung ana ing urutan ka-125 déning Bank Donya. Cadhangan valuta asing India watara AS$143 milyar. Mumbai minangka kutha krajan finansial nagara iki lan uga minangka panggonané Reserve Bank of India lan Bombay Stock Exchange. Sanajan seprapat saka sing ndunungi India isih urip ing sangisoré garis kamiskinan, cacahing kelas menengah sing gedhé wis muncul amarga cepeté tuwuhing indhustri teknologi informasi.

Ékonomi India biyèn akèh gumantung marang tetanèn, nanging saiki mung nyumbang kurang saka 25% PDB. Industri wigati liyané kalebu tambang, lenga, pengasahan berlian, filem, tekstil, teknologi informasi, lan kerajinan tangan. Akèh-akèhé laladan indhustri India dumunung ing kutha-kutha utama. Taun-taun pungkasan iki, India wis muncul minangka salah siji pemain gedhé dhéwé sajeroning babagan prangkat lunak lan business process outsourcing, kanthi pametu watara AS$17,2 milyar ing 2004-2005. Lan ana uga akèh indhustri skala cilik sing nyadiakaké lapangan makarya sing stabil kanggo sing ndunungi kutha cilik lan padésan.

Sanajan India mung nampa watara telung yuta tamu asing saben taun, pariwisata tetep wigati lan isih dadi sumber pametu nasional sing durung ngembang. Pariwisata nyumbang 5,3 persèn saka PDB India. Partner dagang utama India kalebu Amérika Sarékat, Jepang, Républik Rakyat Cina lan Uni Emirat Arab.

Ekspor utama India kalebu produk tetanèn, tekstil, batu mulia lan perhiasan, jasa prangkat lunak lan teknologi, hasil tèhnik, kimia, lan asil kulit déné komoditas imporé ya iku lenga mentah, mesin, watu aji, rabuk, kimia. Ing taun 2004, total ekspor India gunggung AS$69,18 milyar déné impor watara AS$89,33 milyar.

Géografi lan cuacaBesut

Artikel utama: Géografi India
 
Himalaya, sing mujur wiwit saka Jammu lan Kashmir ing lor nganti Arunachal Pradesh ing wétan adoh, dadi mèh kabèh tapel wates India ing sisih wétan

Kabèh praja-praja India ing lor lan lor-wétan diwangun déning Banjaran Himalaya. Wewengkon liyané dumadi saka hamparan Indo-Gangetik sing subur. Ing sisih kulon sing wewatesan karo Pakistan kidul-wétan ana Ara-ara Thar. Ujung India ing kidul mèh kabèh minangka péranganing hamparan Dekan (Deccan). Ing kaloro sisih hamparan iki ana rong banjaran pasisir sing awujud pabukitan, Ghats Kulon lan Ghats Wétan.

India duwé kali gedhé kaya déné Kali Gangga, Brahmaputra, Yamuna, Godavari, lan Krishna. Kali-kali kasebut sing nyebabaké subur hamparan-hamparan ing sisih lor India saéngga cocog kanggo tetanèn.

Cuaca India werna-werna, saka cuaca tropis ing kidul nganti cuaca menengah ing sisih lor. Sapérangan tlatah India sing dumunung ing pagunungan Himalaya duwé cuaca tundra.

Nagara-praja lan Union TerritoryBesut

India dibagi dadi 28 praja (sing banjur dibagi dadi dhistrik), enem Wewengkon Panunggalan (Union Territory) lan Wewengkon Ibu Kutha Nasional (National Capital Territory) Delhi. Nagara-praja duwé pamaréntah sing dilantik dhéwé, sauntara wewengkon-wewengkon Panunggalan dipréntah sawijining pangurus sing dilantik pamaréntah panunggalan (union government), sanadyan sapérangan ing antarané duwé pamaréntah sing dilantik.

Negara bagéyan lan wilayah India:

  1. Andhra Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Bihar
  5. Chhattisgarh
  6. Goa
  7. Gujarat
  8. Haryana
  9. Himachal Pradesh
  10. Jammu lan Kashmir
  11. Jharkhand
  12. Karnataka
  13. Kerala
  14. Madhya Pradesh
  1. Maharashtra
  2. Manipur
  3. Meghalaya
  4. Mizoram
  5. Nagaland
  6. Orissa
  7. Punjab
  8. Rajasthan
  9. Sikkim
  10. Tamil Nadu
  11. Tripura
  12. Uttaranchal
  13. Uttar Pradesh
  14. Bengal Kulon

Wilayah Panunggalan

  1. Kapuloan Andaman lan Nicobar
  2. Chandigarh
  3. Dadra lan Nagar Haveli
  4. Daman lan Diu
  5. Lakshadweep
  6. Pondicherry

Wilayah Ibu Kutha Nasional:

  1. Delhi

Seni budayaBesut

Kesenian India misuwur kanthi filem-filem Bollywood, sing minangka filem kang kas saka India ya iku nganggo tembang-tembang lan tarian ing saknjerone filem.

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

Pranala njabaBesut


Negara-negara ing Asia Kidul

Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka