Arunachal Pradesh


Arunachal Pradesh ( /ˌərʊˌnɑːəl prəˈdʃ/, secara harfiah "tanah dawn-surem gunung") [6] iku negara ing lor India . Watese karo propinsi Assam lan Nagaland ing sisih kidul. Iki nuduhake wates internasional karo Bhutan ing sisih kulon, Myanmar ing sisih wetan, lan wates sing regejegan karo China ing sisih lor ing Garis McMahon . Itanagar minangka ibukutha negara Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh minangka negara paling gedhe saka Tujuh Negara Suster ing Timur Laut India miturut wilayah. Arunachal Pradesh nuduhake wates 1.129 km karo Wilayah Otonomi Tibet China .

Arunachal Pradesh
State
Golden Pagoda in Arunachal Pradesh (photo - Jim Ankan Deka).jpg
Tawang Monastery (Tibetan Buddhist).jpgTutsa Dancers from Changlang District.jpg
Sela Pass, Arunachal Pradesh.jpg
From top left to right: Golden Pagoda, Namsai, Tawang Monastery, Tutsa Dancers, Sela Pass
Official logo of Arunachal Pradesh
Emblem
Etymology: Arunachal (meaning 'dawn-lit mountains') and Pradesh (meaning 'province or territory')
IN-AR.svg
Koordhinat (Itanagar): 27°04′N 93°22′E / 27.06°N 93.37°E / 27.06; 93.37Koordhinat: 27°04′N 93°22′E / 27.06°N 93.37°E / 27.06; 93.37
Country India
Union territory21 January 1972
State20 February 1987[1]
CapitalItanagar
Largest cityItanagar
Districts25
Pamaréntahan
 • BodyGovernment of Arunachal Pradesh
 • GovernorB. D. Mishra[2]
 • Chief MinisterPema Khandu[3](BJP)[4]
 • LegislatureUnicameral (60 seats)
 • Parliamentary constituencyRajya Sabha 1
Lok Sabha 2
 • High CourtGuwahati High Court - Itanagar Bench
Laladan
 • Gunggung83.743 km2 (32,333 sq mi)
 • Urut laladan14th
Cacah warga (2011)
 • Gunggung1.382.611
 • Urut pepadhet27th
 • Pepadhet17/km2 (43/sq mi)
Zona wektuIST (UTC+05:30)
Kodhe ISO 3166IN-AR
HDIIncrease 0.617 (medium)
HDI rank18th (2005)
Literacy66.95%
Official languages
Situs wèbarunachalpradesh.gov.in

Ing Sènsus India taun 2011, Arunachal Pradesh duwé pedunung 1.382.611 lan jembaré 83,743 square kilometres (32,333 sq mi) . Iki minangka negara sing beda-beda kanthi etnis, sing akeh wong Monpa ing sisih kulon, wong Tani ing tengah, wong Tai ing sisih wetan, lan wong Naga ing sisih kidul negara kasebut.

[7]

Bagean utama negara kasebut diklaim dening Republik Rakyat China lan Republik China (Taiwan) minangka bagean saka wilayah Tibet Selatan . [7] [8] [9] [10] Sajrone Perang Sino-India 1962, umume Arunachal Pradesh dicekel sementara karo Tentara Pembebasan Rakyat Tionghoa.

Rujukan Besut

  1. Government Archived 7 October 2016 at the Wayback Machine.
  2. Mishra, BD (30 September 2017). "Retired Armyman BD Mishra Appointed New Arunachal Governor". NDTV News. Diarsip saka asliné ing 30 September 2017. Dibukak ing 30 September 2017.
  3. "Pema Khandu sworn in as Chief Minister of Arunachal Pradesh". The Hindu.
  4. "BJP forms govt in Arunachal Pradesh". The Hindu. Arunachal Pradesh. 31 December 2016. Diarsip saka asliné ing 3 March 2018. Dibukak ing 31 December 2016.
  5. "Report of the Commissioner for linguistic minorities: 47th report (July 2008 to June 2010)" (PDF). Commissioner for Linguistic Minorities, Ministry of Minority Affairs, Government of India. pp. 122–126. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 13 May 2012. Dibukak ing 16 February 2012.
  6. "'We Wake Up at 4 am': Arunachal Pradesh CM Pema Khandu Wants Separate Time Zone". Outlook. 12 June 2017. Diarsip saka sing asli ing 17 May 2018.
  7. a b Maxwell, Neville (1970). India's China War. New York: Pantheon. ISBN 978-0224618878.
  8. A.G. Noorani, "Perseverance in peace process Error in webarchive template: Check |url= value. Empty.", India's National Magazine, 29 August 2003.
  9. Manoj Joshi, "Line of Defence", Times of India, 21 October 2000
  10. Mayilvaganan, M.; Bej, Sourina; Khatoon, Nasima, eds. (2020). Tawang, Monpas and Tibetan Buddhism in Transition. Springer Nature. p. 155.