Karajan Manunggal

nagara ing Éropa sisih Lor-Kulon

Karajan Manunggal utawa pepaké Karajan Manunggal Britania Agung lan Irlandia Lor (Inggris: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) iku nagara ing bawana Éropa. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 56 yuta. Kutha krajané iku London. Nagara iki kerep diarani Inggris, nanging sajatiné aran iki kurang cocog amarga Inggris iku praja utawa diarani Home Nation ing basa Inggris.

Gunagita: "God Save the King"[nb 2]
Two islands to the north-west of continental Europe. Highlighted are the larger island and the north-eastern fifth of the smaller island to the west.
Dunungpenering Karajan Manunggal (ijo peteng)

– ing Éropa (ijo & klawu peteng)
– in Uni Éropa (ijo)

Kuthagara
lan brehakutha
London
Basa resmi
lan basa nasional
Inggris
Basa enggonan
diakoni[nb 3]
Budayawangsa
(2011)
WangsanamaWangsa
PapréntahanMonarki konstitusional parlemènter manunggal
• Ratu
Charles III
Rishi Sunak
PaukumkaryanParlemèn
Paheman Priyagung
Paheman Rakyat
Adeg
1535 lan 1542
24 Maret 1603
1 Mèi 1707
1 Januari 1801
5 Dhésèmber 1922
Pijembar
• Gunggung
242,495 km2 (93,628 sq mi)[3] (angka 78)
• Banyu (%)
1,34
Population
• Pikira-kira 2016
65.110.000[4] (angka 22)
• Cacahjiwa 2011
63.181.775[5] (angka 22)
• Ketebdunung
2,556/km2 (6,620.0/sq mi) (angka 51)
GKK  (ITK)Pikira-kira 2015
• Gunggung
$2,679 trilyun (angka 9)
• Saben wong
$41.159[6] (angka 25)
GKK  (angka)Pikira-kira 2015
• Gunggung
$2,849 trilyun (angka 5)
• Saben wong
$43.771[6] (angka 13)
Gini (2014)positive decrease 31.6[7]
tengah · angka 33
GPM (2014)Increase 0.907[8]
dhuwur banget · angka 14
ArtacihnaPound sterling[nb 4] (GBP; £)
Laladan wektuUTC (GMT[nb 5])
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+1 (BST)
Rupa titimangsaDD/WW/TTTT (AD)
Sisihlakukiwa
Durawadasandi+44[nb 6]
Nagarasandigreha.uk[nb 7]

Pamérangan administratifBesut

Karajan Manunggal dipérang dadi papat nagara:

Jeneng Britania Agung sajeroning basa laladanBesut

CathetanBesut

  1. Varian saka lambang radya kang dianggo ing wewengkon Skotlan: [klik saperlu ndeleng gambar].
  2. Ora ana vèrsi kang kolmak ngenani antem nasional awit tembung-tembungé wis dadi adat pakulinan; namung tembang kang kapisan kang adaté dinyanyèkaké.[1] Ora ana ukum kang ngesahaké yèn "God Save the Queen" iku antem resmi. Sajeroning adat Inggris, ukum mangkono ora perlu; bayawara lan panganggo wis cukup ndadèkaké iku antem nasional. "God Save the Queen" uga minangka antem radya ing sawenèh Buwana Kasaraharjan.
  3. Sajeroning Partisara Éropa tumrap Basa Enggonan lan Minoritas wetoning Paheman Éropa, basa Skot, Skot Ulster, Kemraig, Kernuwek, Galig, lan Gélige iku resmi diakoni minangka basa enggonan utawa basa minoritas déning pamaréntah Britania saperlu minangkani partisara iku.[2] Waca uga Basa ing Karajan Manunggal.
  4. Sawenèh nagara serahan, jajahan Mustaka, lan Wewengkon Sabrang Britania ngetokaké dhuwit kertas lan valuta sterling dhéwé, utawa nganggo valuta nagara liya. Wacaa Pratélaning valuta Britis kanggo katerangan luwih
  5. Iki ora kalebu sawenèh jajahan Karajan Manunggal. Wacaa Wektu ing Karajan Manunggal
  6. Ora kapétung akèh-akèhé jajahan sabrang
  7. Dhomain .eu uga dianggo awit iki dianggo barengan nagara-nagara anggota Uni Éropa. TLD liya uga dianggo kanthi enggonan

RujukanBesut

  1. "National Anthem". Official web site of the British Royal Family. Dibukak ing 4 June 2016.
  2. "List of declarations made with respect to treaty No. 148". Council of Europe. Dibukak ing 12 December 2013.
  3. "Demographic Yearbook – Table 3: Population by sex, rate of population increase, surface area and density" (PDF). United Nations Statistics Division. 2012. Dibukak ing 9 August 2015. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (pitulung)
  4. "Population estimates-Office for National Statistics U.K." www.ons.gov.uk.
  5. "2011 UK censuses". Office for National Statistics. Dibukak ing 17 December 2012.
  6. a b "Report for Selected Countries and Subjects". World Economic Outlook Database. International Monetary Fund. April 2016. Dibukak ing 15 April 2016.
  7. "Gini coefficient of equivalised disposable income (source: SILC)". Eurostat Data Explorer. Dibukak ing 11 November 2015.
  8. "2015 Human Development Report" (PDF). 14 December 2015. Dibukak ing 14 December 2015.