Pratélaning nagara wisésa

(Kaelih saka Daftar Negara)

Pratélan iki awujud pratélan nagara lan tlatah jinis liyané. Pratélan ing ngisor iki kaimpun adedhasar alfabét lan ngemot sakabèhaning nagara wisésa, nagara kanthi pangakuan winates, lan wewengkon jinis liyané.

Jeneng nagara ing pratélan iki tinulis klawan cara Jawa lan cara resminé dhéwé-dhéwé. Wujudé arupa jeneng cekak (tuladha: Indhonésia) lan jeneng jangkep resmi (tuladha: Ganagara Indhonésia). Jeneng nagara kang kamot amrih dadi rujukan kanggo nulis ing sakabèhaning proyèk Wikimédia abasa Jawa.

Nagara-nagara wisésaBesut

Nagara wisésa kang ana ing pérangan iki yaiku:

Jeneng (cara Jawa) Jeneng (cara resmi) Wedharan
A
  Afghanistan[3] – Kaamiran Islam Afghanistan
  • Pashto: د افغانستان اسلامي امارت – افغانستانAfghānistān – Də Afġānistān Islāmī Imārat
  • Dari: امارت اسلامی افغانستان – افغانستانAfgānestān – Imārat-i Islāmī-yi Afghānistān
  Afrika Kidul – Ganagara Afrika Kidul
  • Afrikaans: Suid-Afrika – Republiek van Suid-Afrika
  • Inggris: South Africa – Republic of South Africa
  • Ndbele: Sewula Afrika – iRiphabliki yeSewula Afrika
  • Sotho Lor: Afrika-Borwa – Rephaboliki ya Afrika-Borwa
  • Sotho: Afrika Borwa – Rephaboliki ya Afrika Borwa
  • Swati: Ningizimu Afrika – iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
  • Tsonga: Afrika Dzonga – Riphabliki ra Afrika Dzonga
  • Tswana: Aforika Borwa – Rephaboliki ya Aforika Borwa
  • Venda: Afurika Tshipembe – Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
  • Xhosa: Mzantsi Afrika – iRiphabliki yomZantsi Afrika
  • Zulu: Ningizimu Afrika – iRiphabliki yaseNingizimu Afrika
  Afrika Tengah – Ganagara Afrika Tengah
  • Prancis: Centrafrique - République Centrafricaine
  • Sango: Bêafrîka - Ködörösêse tî Bêafrîka
  Albani[4] – Ganagara Albani
  • Albani: Shqipëria – Republika e Shqipërise
  Aljazair – Ganagara Dhémokratik Rakyat Aljazair
  • Arab: الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية – الجزائرAl Jazā'ir – Al Jumhūrīyah al Jazā'irīyah ad Dīmuqrāţīyah ash Sha‘bīyah
  • Berber: ⴷⵣⴰⵢⴻⵔ – ⵟⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵎⴻⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴰⵏⵜ ⵜⴰⵣⵣⴰⵢⵔⵉⵜDzayer – Ṭagduda tamegdayt taɣerfant tazzayrit
  Amérika Sarékat – Sarékat Nagara-Nagara Amérika
  • Inggris: United States – United States of America
Amérika Sarékat nduwèni 13 wewengkon tanggungan, yaiku:

Wewengkon kang ora dienggoni:

  Andhorra – Kapangéranan Andhorra
  • Katala: Andorra – Principat d’Andorra
  Angola – Ganagara Angola
  • Portugis: Angola – República de Angola
  Antigua lan Barbudha
  Arab Saudi – Karaton Arab Saudi
  • Arab: المملكة العربيّة السّعوديّة – السعوديةAs Su‘ūdīyah – Al Mamlakah al ‘Arabīyah as Su‘ūdīyah
  Argèntina – Ganagara Argèntina
  • Spanyol: Argentina – República Argentina
  Armèni[5] – Ganagara Armèni
  • Armèni: Հայաստան – Հայաստանի ՀանրապետությունHayastan – Hayastani Hanrapetut’yun
  Azerbaijan – Ganagara Azerbaijan[6]
  • Azeri: Azərbaycan – Azərbaycan Respublikası
B
  Bahama – Kamenwèl Bahama
  • Inggris: The Bahamas – Commonwealth of The Bahamas
  Bahrain – Karaton Bahrain
  • Arab: مملكة البحرين – البحرينAl Baḩrayn – Mamlakat al Baḩrayn
  Banggaladésa – Ganagara Rakyat Banggaladésa
  • Bengali: বাংলাদেশ – গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশBāṁlādesh – Gaṇaprajātantrī Bāṁlādesh
  Barbadhos
  Bélarus – Ganagara Bélarus
  • Bélarus: Беларусь – Рэспубліка БеларусьBiełaruś – Respublika Biełaruś
  • Ruslan: Беларусь – Республика БеларусьBélarus' – Respublika Bélarus'
  Bèlgi[7] – Karaton Bèlgi
  • Jerman: Belgien – Königreich Belgien
  • Prancis: Belgique – Royaume de Belgique
  • Walanda: België – Koninkrijk België
  Belis
  Bénin – Ganagara Bénin
  • Prancis: Bénin – République du Bénin
  Bhutan – Karaton Bhutan
  • Dzongkha: འབྲུག་ཡུལ་ – འབྲུག་རྒྱལ་ཁབ་ Druk Yul – Druk Gyalkhap
  Bolivia – Nagara Manéka Bangsa Bolivia
  • Aymara: Wuliwya – Wuliwya Suyu
  • Guaraní: Volívia – Tetã Blúrinasionál Volívia
  • Quechua: Bulibiya – Buliwya Achka Nasyun Mama Llaqta
  • Spanyol: Bolivia – Estado Plurinacional de Bolivia
  Bosni lan Hérzégowina[8] – Ganagara Bosni lan Hérzégowina[9]
  • Bosni: Bosna i Hercegovina
  • Kroasia: Bosna i Hercegovina
  • Serbia: Босна и ХерцеговинаBosna i Hercegovina
  Botswana – Ganagara Botswana
  • Inggris: Botswana – Republic of Botswana
  • Tswana: Botswana – Lefatshe la Botswana
  Brasil – Ganagara Pèdheral Brasil
  • Portugis: Brasil – República Federativa do Brasil
  Brunéi – Nagara Brunéi Darussalam
  • Melayu: Brunei – Negara Brunei Darussalam
  • Jawi: نڬارا بروني دارالسلام – بروني
  Bulgari[10] – Ganagara Bulgari
  • Bulgari: България – Република БългарияBǎlgarija – Republika Bǎlgarija
  Burkina Faso
  Burundhi – Ganagara Burundhi
  • Kirundi: Uburundi – Republika y'Uburundi
  • Prancis: Burundi – République du Burundi
C
  Cad – Ganagara Cad
  • Arab: جمهوريّة تشاد – تشادTshād – Jumhūrīyat Tshād
  • Prancis: Tchad – République du Tchad
  Cèsko – Ganagara Cèsko
  • Cèsko: Česko – Česká republika
  Cilé – Ganagara Cilé
  • Spanyol: Chile – República de Chile
D
  Dhènemarken[11] – Karaton Dhènemarken Karaton Dhènemarken nduwé loro wewengkon swapraja, yaiku:
  Dhominika – Kamenwèl Dhominika
  • Inggris: Dominica – Commonwealth of Dominica
  Dhominika – Ganagara Dhominika
E
  Ékuadhor – Ganagara Ékuadhor
  • Spanyol: Ecuador – República del Ecuador
  Èl Salvadhor – Ganagara Èl Salvadhor
  • Spanyol: El Salvador – República de El Salvador
  Éritréa – Nagara Éritréa
  • Tigrinya: ኤርትራ – ሃግሬ ኤርትራErtra – Hagere Ertra
  • Arab: دولة إرتريا – إريترياIrītrīyā – Dawlat Irītrīyā
  Èslan[12] – Ganagara Èslan
  • Èslan: Ísland - Lýðveldið Ísland
  Éstlan[13] – Ganagara Éstlan
  • Ésti: Eesti – Eesti Vabariik
  Éswatini – Karaton Éswatini
  • Swati: eSwatini – Umbuso weSwatini
  • Inggris: Eswatini – Kingdom of Eswatini
  Éthiopia[14] – Ganagara Dhémokratik Pèdheral Éthiopia
  • Amhar: ኢትዮጵያ – የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክʾĪtyōṗṗyā – ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk
F
  Fiji – Ganagara Fiji
  • Fiji Hindi: Fijī – Ripablik ăph Phījī
  • Fiji: Viti – Matanitu Tugalala o Viti
  • Inggris: Fiji – Republic of Fiji
  Filipina – Ganagara Filipina
  • Tagalog: Pilipinas - Repúblika ng Pilipinas
  • Inggris: Philippines – Republic of the Philippines
  Finlan[15] – Ganagara Finlan
  • Finlan: Suomi – Suomen tasavalta
  • Swèdhen: Finland – Republiken Finland
G
  Gabon – Ganagara Gabon
  • Prancis: Gabon – République gabonaise
  Gambia – Ganagara Gambia
  • Inggris: The Gambia – Republic of The Gambia
  Géorgia[16]
  • Géorgia: საქართველოSakartvelo
  Ghana – Ganagara Ghana
  • Inggris: Ghana – Republic of Ghana
  Giri Cemeng
  Giri Sima – Ganagara Giri Sima
  • Inggris: Sierra Leone – Republic of Sierra Leone
  Grénadha
  Grikenlan[17] – Ganagara Grikenlan
  • Griki: Ελλάδα – Ελληνική ΔημοκρατίαElláda – Ellinikí Dimokratía
  Guatémala – Ganagara Guatémala
  • Spanyol: Guatemala – República de Guatemala
  Guinéa – Ganagara Guinéa
  • Prancis: Guinée – République de Guinée
  Guinéa Katulistiwa – Ganagara Guinéa Katulistiwa
  • Portugis: Guiné Equatorial – República da Guiné Equatorial
  • Prancis: Guinée Équatoriale – République de Guinée Équatoriale
  • Spanyol: Guinea Ecuatorial – República de Guinea Ecuatorial
  Guinéa-Bissau – Ganagara Guinéa-Bissau
  • Portugis: Guiné-Bissau – República da Guiné-Bissau
  Guyana – Ganagara Kooperatif Guyana
  • Inggris: Guyana – Co-operative Republic of Guyana
H
  Haiti – Ganagara Haiti
  Hondhuras – Ganagara Hondhuras
  • Spanyol: Honduras – República de Honduras
  Honggari[18]
I
  Indhi[19] – Ganagara Indhi
  • Hindi: भारत – भारत गणराज्यBhārat – Bhārat Ganarājya
  • Inggris: India – Republic of India
  Indhonésia – Ganagara Indhonésia
  Irak – Ganagara Irak
  • Arab: جمهورية العراق – العراقAl ʿIrāq – Jumhūrīyat al ʿIrāq
  • Kurdi: كۆماری عێراق – عێراقÊraq – Komar-i ‘Êraq
  Iran – Ganagara Islam Iran
  • Persia: جمهوری اسلامی ایران – ایرانĪrān – Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān
  Irlan[20] – Ganagara Irlan
  • Irlan: Éire - Poblacht na hÉireann
  • Inggris: Ireland - Republic of Ireland
  Israèl – Nagara Israèl
  • Ibrani: מדינת ישראל – ישראלYisra'el – Medīnat Yisrā'el
  Itali[21] – Ganagara Itali
  • Itali: Italia – Repubblica italiana
J
  Jamaika
  Jepan[22] – Nagara Jepan
  • Jepan: 日本 – 日本国Nippon – Nippon-koku
  Jerman[23] – Ganagara Pèdheral Jerman
  • Jerman: Deutschland – Bundesrepublik Deutschland
  Jibuti – Ganagara Jibuti
  • Prancis: Djibouti – République de Djibouti
  • Arab: جمهورية جيبوتي – جيبوتيJībūtī – Jumhūrīyat Jībūtī
K
  Kaamiran Arab Manunggal – Nagara Kaamiran Arab Manunggal
  • Arab: دولة الإمارات العربية المتحدةDawlat al-ʾImārāt al-ʿArabiyyah al-Muttaḥidah
  Kamboja – Karaton Kamboja
  • Khmer: កម្ពុជា – ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាKâmpŭchéa – Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa
  Kamerun – Ganagara Kamerun
  • Prancis: Cameroun – République du Cameroun
  • Inggris: Cameroon – Republic of Cameroon
  Kanadha
  Karajan Manunggal – Karaton Manunggal Britani Agung lan Irlandia Lor
  • Inggris: United Kingdom – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Karaton Manunggal nduwé 14 wewengkon sabrang, 3 jajahan makutha, lan 1 wewengkon bancikan, yaiku:

Wewengkon Sabrang

Wewengkon kang ora ajeg dienggoni:

Wewengkon Bancikan

Jajahan Makutha

  Kazakhstan – Ganagara Kazakhstan
  • Kazakh: Қазақстан – Қазақстан РеспубликасыQazaqstan – Qazaqstan Respūblīkasy
  • Ruslan: Казахстан – Республика КазахстанKazahstan – Respublika Kazahstan
  Kénya – Ganagara Kénya
  • Inggris: Kenya – Republic of Kenya
  • Swahili: Kenya – Jamhuri ya Kenya
  Kirgizstan – Ganagara Kirgiz
  • Kirgiz: Кыргызстан – Кыргыз РеспубликасыKyrgyzstan – Kyrgyz Respublikasy
  • Ruslan: Кыргызстан – Кыргызская РеспубликаKyrgyzstan – Kyrgyzskaya Respublika
  Kiribati – Ganagara Kiribati
  • Gilbert: Kiribati – Ribaberiki Kiribati
  • Inggris: Kiribati – Republic of Kiribati
  Kolombia – Ganagara Kolombia
  • Spanyol: Colombia – República de Colombia
  Komoro – Sarékat Komoro
  • Arab: اتحاد جزر القمر – جزر القمرJuzur al Qamar – Al Ittiḥād al Qamarī
  • Komoro: Komori – Udzima wa Komori
  • Prancis: Comores – Union des Comores
  Kongo – Ganagara Dhémokratik Kongo
  • Prancis: Congo – République démocratique du Congo
  Kongo – Ganagara Kongo
  • Prancis: Congo – République du Congo
  Koréa Kidul – Ganagara Koréa
  • Koréa: 한국 – 대한민국Hanguk – Daehan Minguk
  • Hanja: 大韓民國
  Koréa Lor – Ganagara Rakyat Dhémokratik Koréa
  • Korea: 조선 – 조선민주주의인민공화국Chosŏn – Chosŏn-minjujuŭi-inmin-konghwaguk
  Kroasia – Ganagara Kroasia
  • Kroasia: Hrvatska – Republika Hrvatska
  Kosta Rika – Ganagara Kosta Rika
  • Spanyol: Costa Rica – República de Costa Rica
  Kuba – Ganagara Kuba
  • Spanyol: Cuba – República de Cuba
  Kuwait – Nagara Kuwait
  • Arab: دولة الكويت – الكويتAl Kuwait – Dawlat al Kuwait
L
  Laos – Ganagara Dhémokratik Rakyat Laos
  • Lao: ປະເທດລາວ – ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕປະຊາຊົນລາວPathet Lao – Sathalanalat Paxathipatai Paxaxôn Lao
  Lésotho – Karaton Lésotho
  • Sotho: Lesotho – 'Muso oa Lesotho
  • Inggris: Lesotho – Kingdom of Lesotho
  Lètlan[24] – Ganagara Lètlan
  • Lètlan: Latvija – Latvijas Republika
  Libanon – Ganagara Libanon
  • Arab: الجمهوريّة اللبنانيّة – لبنانLubnān – Al-Jumhūrīyah al-Lubnānīyah
  Liberia – Ganagara Liberia
  • Inggris: Liberia – Republic of Liberia
  Libya – Nagara Libya
  • Arab: دولة ليبيا → Dawlat Lībyā
  Lihtenstèn – Kaputrèn Lihtenstèn
  • Jerman: Liechtenstein – Fürstentum Liechtenstein
  Litowen[25] – Ganagara Litowen
  • Litowen: Lietuva – Lietuvos Respublika
Cithakan:Country data Luksembureh – Kadipatèn Agung Luksembureh
  • Jerman: Luxemburg – Großherzogtum Luxemburg
  • Luksembureh: Lëtzebuerg – Groussherzogtum Lëtzebuerg
  • Prancis: Luxembourg – Grand-Duché de Luxembourg
M
  Madhagaskar – Ganagara Madhagaskar
  • Malagasi: Madagasikara – Repoblikan'i Madagasikara
  • Prancis: Madagascar – République de Madagascar
  Makédhonia Lor – Ganagara Makédhonia Lor
  • Makédonia: Северна Македонија – Република Северна МакедонијаSeverna Makedonija – Republika Severna Makedonija
  Maladéwa – Ganagara Maladéwa
  • Divehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ – ދިވެހިރާއްޖެDhivehi Raajje – Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa
  Malawi – Ganagara Malawi
  • Inggris: Malawi – Republic of Malawi
  • Chichewa: Malaŵi – Dziko la Malaŵi
Cithakan:Country data Malésia
  Mali – Ganagara Mali
  • Prancis: Mali – République du Mali
  Malta – Ganagara Malta
  • Malta: Malta – Repubblika ta' Malta
  • Inggris: Malta – Republic of Malta
  Maroko – Karaton Maroko[26]
  • Arab: المملكة المغربية – المغربAl Maghrib – Al Mamlakah al Maghribīyah
  • Berber: ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ – ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱLmaġrib – Tagldit N'Lmaġrib
  Marsyal – Ganagara Kapuloan Marsyal
  • Marshall: Aorōkin M̧ajeļ – Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
  • Inggris: Marshall Islands – Republic of the Marshall Islands
  Mauritius – Ganagara Mauritius
  • Inggris: Mauritius – Republic of Mauritius
  • Prancis: Île Maurice – République de Maurice
Cithakan:Country data Muritania – Ganagara Islam Muritania
  • Arab: الجمهورية الإسلامية الموريتانية – موريتانياMūrītāniyā – Al Jumhūrīyah al Islāmīyah al Mūrītānīyah
  Mèksiko – Nagara Mèksiko Sarékat
  • Spanyol: México – Estados Unidos Mexicanos
  Mesir – Ganagara Arab Mesir
  • Arab: جمهورية مصر العربية – مصرMişr – Jumhūrīyat Mişr al ‘Arabīyah
  Mikronésia – Pèdherasi Nagara-Nagara Mikronésia
  • Inggris: Micronesia – Federated States of Micronesia
  Moldhova – Ganagara Moldhova[27]
  • Rumeni: Moldova – Republica Moldova
  Monako – Kapangèranan Monako
  • Prancis: Monaco – Principauté de Monaco
  Mongolia
  • Mongol: Монгол улс, ᠮᠣᠩᠭ᠋ᠣᠯ
    ᠤᠯᠤᠰ
    Mongol uls, Monggol ulus
  Mozambik – Ganagara Mozambik
  • Portugis: Moçambique – República de Moçambique
  Myanmar – Ganagara Sarékat Myanmar
  • Myanmar: မြန်မာ – ပြည်ထောင်စု သမ္မတ မြန်မာနိုင်ငံတေMyanma – Pyidaunzu Thanmăda Myăma Nainngandaw
N
  Namibia – Ganagara Namibia
  • Inggris: Namibia – Republic of Namibia
  Nauru – Ganagara Nauru
  • Nauru: Naoero – Repubrikin Naoero
  • Inggris: Nauru – Republic of Nauru
  Népal – Ganagara Pèdheral Dhémokratik Népal
  • Nepali: नेपाल – संघिय लोकतन्त्रिक गणतन्त्र नेपालNepāl – Saṁghīya Loktāntrik Gaṇatantra Nepāl
  Niger – Ganagara Niger
  • Prancis: Niger – République du Niger
  Nigeria – Ganagara Pèdheral Nigeria
  • Inggris: Nigeria – Federal Republic of Nigeria
  Nikaragua – Ganagara Nikaragua
  • Spanyol: Nicaragua – República de Nicaragua
  Niu Sélan[28] Niu Sélan nduwé loro wewengkon tanggungan lan loro nagara swapraja sajeroné pakumpulan mardika, yaiku:

Sajeroné pakumpulan mardika

Wewengkon tanggungan

Wewengkon kang ora ajeg dienggoni:

  Nurwègen[29] – Karaton Nurwègen Nurwègen nduwèni telung wewengkon tanggungan, yaiku

Kabèh mau kang ngenggoni gunggungé ora ajeg. Menawa kalebu ing
Karaton Nurwègen, Svalbard iku wewengkon lepas kang nduweni
yurisdiksi khusus adhedasar Perjanjian Svalbard.

O
  Oman – Kasultanan Oman
  • Arab: سلطنة عُمان – عُمانʻUmān – Salṭanat ʻUmān
  Ostenrik[30] – Ganagara Ostenrik
  • Jerman: Österreich – Republik Österreich
  Ostrali[31] – Kamenwèl Ostrali
  • Inggris: Australia – Commonwealth of Australia
Ostrali yaiku nagara sarékat kang dumadi saka 6 nagara pérangan lan 10 wewengkon. Wewengkon jaban Ostrali
yaiku:
  •   Kapuloan Kokos – Wewengkon Kapuloan Kokos (Keeling)
    • Inggris: Cocos (Keeling) Islands – Territory of the Cocos (Keeling) Islands
    • Melayu Kokos: Pulu Kokos (Keeling) - Wilayah Pulu Kokos (Keeling)
  •   Pulo Natal – Wewengkon Pulo Natal
    • Inggris: Christmas Island – Territory of Christmas Island
  •   Pulo Norfolk – Wewengkon Pulo Norfolk
    • Inggris: Norfolk Island – Territory of Norfolk Island
    • Norfuk: Norf'k Ailen – Teratri of Norf'k Ailen

Ora ana kang ngenggoni:

P
  Pakistan – Ganagara Islam Pakistan
  • Urdu: اسلامی جمہوریۂ پاکستان – پاكستانPākistān – Islāmī Jumhūriyah-yi Pākistān
  • Inggris: Pakistan – Islamic Republic of Pakistan
  Palau – Ganagara Palau
  • Palau: Belau – Beluu er a Belau
  • Inggris: Palau – Republic of Palau
  Palèstina – Nagara Palèstina
  • Arab: دولة فلسطين – فلسطينFilasṭin – Dawlat Filasṭin
  Panama – Ganagara Panama
  • Spanyol: Panamá – República de Panamá
  Papua Niu Guinéa[32] – Nagara Mardika Papua Niu Guinéa
  • Inggris: Papua New Guinea – Independent State of Papua New Guinea
  • Tok Pisin: Papua Niugini – Independen Stet bilong Papua Niugini
  Paraguay – Ganagara Paraguay
  • Spanyol: Paraguay – República del Paraguay
  • Guarani: Paraguái – Tetã Paraguái
  Pasisir Gadhing – Ganagara Pasisir Gadhing
  • Prancis: Côte d'Ivoire – République de Côte d'Ivoire
  Pèru[33] – Ganagara Pèru
  • Aymara: Piruw – Piruw Republika
  • Quechua: Piruw – Piruw Suyu
  • Spanyol: Perú – República del Perú
  Polen[34] – Ganagara Polen
  • Polski: Polska – Rzeczpospolita Polska
  Pongol Verdhé – Ganagara Pongol Verdhé
  • Portugis: Cabo Verde – República de Cabo Verde
  Portegal[35] – Ganagara Portegal
  • Portugis: Portugal – República Portuguesa
  Prancis – Ganagara Prancis
  • Prancis: France – République française
Prancis nduwé 8 wewengkon sabrang, yaiku:

Ora dianggoni:

Q
  Qatar – Nagara Qatar
  • Arab: دولة قطر – قطرQaţar – Dawlat Qaţar
R
  Rumeni[36]
  Ruslan[37] – Pèdherasi Ruslan
  • Ruslan: Россия – Российская ФедерацияRossiya – Rossiyskaya Federatsiya
  Rwandha – Ganagara Rwandha
  • Inggris: Rwanda – Republic of Rwanda
  • Kinya: Rwanda – Repubulika y'u Rwanda
  • Prancis: Rwanda – République du Rwanda
S
  Samoa – Nagara Mardika Samoa
  • Samoa: Sāmoa – Malo Sa‘oloto Tuto'atasi o Sāmoa
  • Inggris: Samoa – Independent State of Samoa
  San Marino – Ganagara San Marino
  • Italia: San Marino – Repubblica di San Marino
  Santa Kitts lan Nèvis – Pèdherasi Santa Kristopher lan Nèvis
  • Inggris: Saint Kitts and Nevis – Federation of Saint Christopher and Nevis
  Santa Lucia
  Santa Vincent lan Grénadhines
  • Inggris: Saint Vincent and the Grenadines
  Sao Tomé lan Principé – Ganagara Dhémokratik Sao Tomé lan Principé
  • Portugis: São Tomé e Príncipe – República Democrática de São Tomé e Príncipe
  Sénégal – Ganagara Sénégal
  • Prancis: Sénégal – République du Sénégal
  Sèrbi[38] – Ganagara Sèrbi[39]
  • Serbia: Србија – Република СрбијаSrbija – Republika Srbija
  Sésèl – Ganagara Sésèl
  Singapura – Ganagara Singapura
  • Inggris: Singapore – Republic of Singapore
  • Mandarin: 新加坡 – 新加坡共和国Xīnjiāpō – Xīnjiāpō Gònghéguó
  • Melayu: Singapura – Republik Singapura
  • Tamil: சிங்கப்பூர் – சிங்கப்பூர் குடியரசுCiṅkappūr – Ciṅkappūr Kuṭiyaracu
  Siprus – Ganagara Siprus[40]
  • Turki: Kıbrıs – Kıbrıs Cumhuriyeti
  • Yunani: Κύπρος – Κυπριακή ΔημοκρατίαKýpros – Kypriakí Dimokratía
  Slowak[41] – Ganagara Slowak
  • Slowak: Slovensko – Slovenská republika
Cithakan:Country data Slowèn – Ganagara Slowèn
  • Slowèn: Slovenija – Republika Slovenija
  Solomon – Kapuloan Solomon
  Somalia - Ganagara Pèdheral Somalia
  • Somalia: Soomaaliya – Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
  • Arab: جمهورية الصومال الفدرالية – الصومالAṣ-Ṣūmāl – Jumhūrīyat aṣ-Ṣūmāl al-Fidirālīyah
  Spanyol – Karaton Spanyol
  • Spanyol: España – Reino de España
  Sri Lanka – Ganagara Sosialis Dhémokratik Sri Lanka
  • Sinhala: ශ්‍රී ලංකා – ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජයShrī Laṁkā – Shrī Laṁkā Prajātāntrika Samājavādī Janarajaya
  • Tamil: இலங்கை – இலங்கை ஜனநாயக சோசலிச குடியரசுIlaṅkai – Ilaṅkai Jaṉanāyaka Sōsalisa Kuṭiyarasu
  Sudan – Ganagara Sudan
  • Arab: جمهورية السودان – السودانAs-Sūdān – Jumhūrīyat as-Sūdān
  • Inggris: Sudan – Republic of the Sudan
  Sudan Kidul – Ganagara Sudan Kidul
  • Inggris: South Sudan – Republic of South Sudan
  Suriah – Ganagara Arab Suriah
  • Arab: الجمهوريّة العربيّة السّوريّة – سوريةSūrīyah – Al Jumhūrīyah al ‘Arabīyah as Sūrīyah
  Suriname[42] – Ganagara Suriname
  • Walanda: Suriname – Republiek Suriname
  Swèdhen[43] – Karaton Swèdhen
  • Swèdhen: Sverige – Konungariket Sverige
   Switserlan[44] – Konpèdherasi Switserlan
  • Italia: Svizzera – Confederazione Svizzera
  • Jerman: Schweiz – Schweizerische Eidgenossenschaft
  • Latin: Helvetia – Confoederatio Helvetica
  • Prancis: Suisse – Confédération suisse
  • Roman: Svizra – Confederaziun svizra
T
  Tajikistan – Ganagara Tajikistan
  • Tajik: Тоҷикистон – Ҷумҳурии ТоҷикистонToçikiston – Çumhuriji Toçikiston
  • Ruslan: Таджикистан – Республика ТаджикистанTadzhikistan – Respublika Tadzhikistan
  Tanzania – Ganagara Manunggal Tanzania
  • Swahili: Tanzania – Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
  • Inggris: Tanzania – United Republic of Tanzania
  Thai – Karaton Thai
  • Thai: ประเทศไทย – ราชอาณาจักรไทยPrathet Thai – Ratcha-anachak Thai
  Timor Wétan – Ganagara Dhémokratik Timor Wétan
  • Tetun: Timór-Leste – Repúblika Demokrátika Timór-Leste
  • Portugis: Timor-Leste – República Democrática de Timor-Leste
  Tiongkok[45] – Ganagara Rakyat Tiongkok
  • Mandarin: 中国 – 中华人民共和国Zhōnggúo – Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó
Tiongkok nduwé loro Laladan Mirunggan, yaiku:
  •   Hong Kong – Laladan Mirunggan Hong Kong
    • Kanton: 香港 – 中華人民共和國香港特別行政區Hēunggóng – Jūng'wàh Yàhnmàhn Guhng'wòhgwok Hēunggóng Dahkbiht Hàhngjingkēui
    • Inggris: Hong Kong – Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China
  •   Makau – Laladan Mirunggan Makau
    • Kanton: 澳門 – 中華人民共和國澳門特別行政區Oumún – Jūng'wàh Yàhnmàhn Guhng'wòhgwok Oumún Dahkbiht Hàhngjingkēui
    • Portugis: Macau – Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
  Togo – Ganagara Togo
  • Prancis: Togo – République togolaise
  Tonga – Karaton Tonga
  • Tonga: Tonga – Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
  • Inggris: Tonga – Kingdom of Tonga
  Trinidhadh lan Tobago – Ganagara Trinidhadh lan Tobago
  • Inggris: Trinidad and Tobago – Republic of Trinidad and Tobago
  Tunisia – Ganagara Tunisia
  • Arab: الجمهورية التونسية – تونسTūnis – Al Jumhūrīyah at Tūnisīyah
  Turki – Ganagara Turki
  • Turki: Türkiye – Türkiye Cumhuriyeti
Cithakan:Country data Turkmènistan
  Tuvalu
U
  Ugandha – Ganagara Ugandha
  • Inggris: Uganda – Republic of Uganda
  • Swahili: Uganda – Jamhuri ya Uganda
  Ukraina
  • Ukraina: УкраїнаUkrayina
  Uruguay – Ganagara Wétan Uruguay
  • Spanyol: Uruguay – República Oriental del Uruguay
  Uzbèkistan – Ganagara Uzbèkistan
  • Uzbèk: O'zbekiston – O'zbekiston Respublikasi
V
  Vanuatu – Ganagara Vanuatu
  • Bislama: Vanuatu – Ripablik blong Vanuatu
  • Prancis: Vanuatu – République du Vanuatu
  • Inggris: Vanuatu – Republic of Vanuatu
   Vatikan – Nagara Kutha Vatikan[1]
  • Latin: Civitas Vaticana – Status Civitatis Vaticanæ
  • Italia: Città del Vaticano – Stato della Città del Vaticano
Cithakan:Country data Vénezuéla[46] – Ganagara Bolivar Vénezuéla
  • Spanyol: Venezuela – República Bolivariana de Venezuela
  Viètnam – Ganagara Sosialis Viètnam
  • Viètnam: Việt Nam – Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam
W
  Walanda[47] – Karaton Walanda
  • Walanda: Nederland – Koninkrijk der Nederlanden
Karaton Walanda dumadi saka papat nagara pérangan, salah sijiné Walanda kuwi dhéwé.
Telu nagara pérangan liyané yaiku:
Y
  Yaman – Ganagara Yaman
  • Arab: الجمهوريّة اليمنية – اليمنAl Yaman – Al Jumhūrīyah al Yamanīyah
  Yordania – Karaton Hasyimiyah Yordania
  • Arab: المملكة الأردنّيّة الهاشميّة – الأردنAl Urdun – Al Mamlakah al Urdunīyah al Hāshimīyah
Z
  Zambia – Ganagara Zambia
  • Inggris: Zambia – Republic of Zambia
  Zimbabwé – Ganagara Zimbabwé
  • Inggris: Zimbabwe – Republic of Zimbabwe

Nagara-nagara kanthi pangakuan winatesBesut

Nagara kanthi pangakuan winates ana sepuluh lan dudu minangka anggotaning PBB. Nagara cacah sepuluh iku mau ing antarané kababar ana ing ngisor iki:

Jeneng (cara Jawa) Jeneng (cara resmi) Wedharan
  Abkhazia – Ganagara Abkhazia
  • Abkhaz: Аԥсны АҳәынҭқарраApsny Ahwyntkarra
  • Ruslan: Республика АбхазияRespublika Abkhaziya
Diakoni déning 5 nagara anggota PBB, Transnistria, Artsakh, lan Ossétia Kidul.
  Artsakh – Ganagara Artsakh
  • Armèni: Արցախի ՀանրապետությունArtsakhi Hanrapetutyun
Diakoni déning Abkhazia, Transnistria, lan Ossétia Kidul.
  Kosovo – Ganagara Kosovo
  • Albania: Kosovës – Republika e Kosovës
  • Serbia: Косово – Република КосовоKosovo – Republika Kosovo
Diakoni déning 98 nagara anggota PBB, Niue, Kapuloan Cook, lan Ganagara Tiongkok (Taiwan).
  Ossétia Kidul – Ganagara Ossétia Kidul / Nagara Alania
  • Ossétia: Республикӕ Хуссар Ирыстон / Паддзахад АллонстонRêšpublika Xuššâr Irešton / Pâddzâxâd Âllonšton
  • Géorgia: სამხრეთ ოსეთის რეპუბლიკა / სახელმწიფო ალანიაSamkhret Osetis Rep’ublik’a / Sakhelmts’ipo Alania
  • Ruslan: Республика Южная Осетия / Государство АланияRespublika Yuzhnaya Osetiya / Gosudarstvo Alaniya
Diakoni déning 5 nagara anggota PBB, Sahrawi, Transnistria, Artsakh, lan Abkhazia.
  Sahrawi – Ganagara Dhémokratik Arab Sahrawi
  • Arab: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطيةal-Jumhūrīyah al-'Arabīyah aṣ-Ṣaḥrāwīyah ad-Dīmuqrāṭīyah
  • Spanyol: República Árabe Saharaui Democrática
Diakoni déning 84 nagara anggota PBB lan Ossétia Kidul.
  Siprus Lor – Ganagara Turki Siprus Lor * Turki: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Namung diakoni déning Turki.
  Somalilan – Ganagara Somalilan
  • Somalia: Jamhuriyadda Somaliland
  • Arab: جمهورية أرض الصومالJumhūrīyat Arḍ aṣ-Ṣūmāl
Ora ana kang ngakoni.
  Taiwan – Ganagara Tiongkok ing Taiwan
  • Mandarin: 中華民國 (臺灣)Zhōnghuá Mínguó (Táiwān)
Resminé diakoni déning 14 nagara anggota PBB lan Dhampar Suci. Ora resminé duwé sesambetan karo 57 nagara anggota PBB.
  Transnistria – Ganagara Moldavi Pridnestrovia
  • Ruslan: Приднестровская Молдавская РеспубликаPridnestrovskaja Moldavskaja Respublika
  • Moldavia: Република Молдовеняскэ НистрянэRepublica Moldovenească Nistreană
  • Ukraina: Придністровська Молдавська РеспублікаPrydnistrovśka Moldavśka Respublika
Diakoni déning Abkhazia, Artsakh, lan Ossétia Kidul.

Deleng ugaBesut

RujukanBesut

  1. a b Dhampar Suci iku minangka wujud wisésa kang mirunggan ingayoman hukum nagarantara, gegayutan klawan nagara Vatikan. Kangjeng Santa Papa kang minangka pangarsa kang ngrumat sesambungan dhiplomatik/resmi klawan udakara 87 nagara/èntitas. Kangjeng Santa Papa uga mèlu sesrawungan ing sawetara organisasi nagarantara, kang makili pribadi apadéné ingatasé nama nagara Vatikan.
  2. Nichols, Louis Charbonneau, Michelle (2012-12-01). "Palestinians win de facto U.N. recognition of sovereign state". Reuters (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-27.
  3. Pustaka, Balai. Kajawen - 1928-10-20.
  4. Pustaka, Balai. Kajawen - 1931-03-14.
  5. Martadarsana. Serat Cariyos Wewadosipun Karaton Ing Konstantinopel (Setambul = Turki) - 1910.
  6. Deleng uga Nagorno-Karabakh.
  7. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  8. Martadarsana. Serat Cariyos Wewadosipun Karaton Ing Konstantinopel (Setambul = Turki) - 1910.
  9. Deleng uga Pèdherasi Bosni lan Hérzégowina, Republika Srpska, lan Distrik Brčko.
  10. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  11. Pustaka, Balai. Kajawen - 1932-03-26.
  12. a b c Pustaka, Balai. Kajawen - 1931-07-15.
  13. Pustaka, Balai. Kajawen 1940 - 1940.
  14. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  15. Pustaka, Balai. Kajawen 1940 - 1940.
  16. Deleng uga Abkhazia lan Ossetia Kidul.
  17. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  18. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  19. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-12-06.
  20. Pustaka, Balai. Kajawen - 1927-10-06.
  21. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  22. Pustaka, Balai. Kajawen 1941 - 1941.
  23. Pustaka, Balai. Kajawen 1941 - 1941.
  24. Persatuan. Narpawandawa Surakarta 1937 - 1937.
  25. Pustaka, Balai. Kajawen 1937 - 1937.
  26. Deleng uga Sahara Kulon.
  27. Deleng uga Transnistria.
  28. Pustaka, Radya. Candrakanta 1901 - 1901.
  29. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-05-01.
  30. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  31. Pustaka, Balai. Kajawen - 1928-01-04.
  32. Pustaka, Radya. Candrakanta 1901 - 1901.
  33. Pustaka, Radya. Serat khabar wulanan nama Sasadara - 1901.
  34. Pustaka, Balai. Kajawen 1939 - 1939.
  35. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-10-25.
  36. Pustaka, Balai. Kajawen 1939 - 1939.
  37. Pustaka, Balai. Kajawen 1940 - 1940.
  38. Persatuan. Narpawandawa Surakarta 1937 - 1937.
  39. Lihat pula Kosovo - di bawah administrasi PBB.
  40. Lihat pula Siprus Utara.
  41. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  42. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-09-27.
  43. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  44. Pustaka, Balai. Kajawen 1937 - 1937.
  45. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  46. Prajaduta. Punika Pustaka Sri Radyalaksana - 1939.
  47. Pustaka, Balai. Kajawen - 1929-10-30.
  48. Utama, Budi. Narpawandawa Surakarta 1926 - 1926.

Pranala jabaBesut