Basa Walanda

Basa Walanda iku basa Jermanik Kulon kang dipituturaké déning 20 yuta jiwa ing saindhenging donya. Sajeroning basa Walanda, basa iki karan het Nederlands utawa de Nederlandse Taal. Sajeroning Basa Inggris karan Dutch utawa the Dutch Language.

Basa Walanda
Nederlands, Vlaams
Pronunciation [ˈneːdərlɑnts]
Dituturaké ing Mliginé Nèderlan, Bèlgia, lan Suriname; uga Aruba, Surasyao, Santo Martin, saha Prancis (Flander Prancis).
Wilayah Mliginé Éropa Kulon, saiki uga Afrika, Amérika Kidul lan Karibia.
Gunggung panutur 220 yuta
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Latin (Alfabèt Walanda)
Braillé Walanda
Status resmi
Basa resmi ing  Aruba
 Belgia
 Curaçao
 Walanda
 Sint Maarten
 Suriname
Bèneluk
Uni Éropa
Sarékat Bangsa-Bangsa Amérika Kidul
CARICOM
Regulated by Nederlandse Taalunie
(Sarékat Basa Walanda)
Kodhe basa
ISO 639-1 nl
ISO 639-2 dut (B)Cithakan:Infobox Language/terminological
ISO 639-3 variously:
nld – Walanda/Flam
vls – Flam Kulon (Vlaams)
zea – Zéalandis (Zeeuws)
Map Dutch World scris.png

KlasifikasiBesut

Basa Walanda lan uga basa Inggris sarta basa Jerman, kalebu minangka péranganing kulawarga basa Jermanik Kulon kang gedhé. Nanging sajeroning kulawarga basa iki, basa Walanda kanthi rélatif bisa dianggep cilik. Sifat khas basa Walanda yaiku dhasaré. Basa Walanda dhedhasar basa Frankia Hilir.

Biyèn, nalika suku-suku Jerman teka manggon ing sungapan Kali Rhein, Kali Maas lan Kali Schelde, kaum Frankia yaiku kang paling dominan lan pengaruhé gedhé dhéwé kanggo tuwuhing basa Walanda ing tembé mburi tinimbang suku-suku kang isih cedhak perkerabatané kaya déné suku Frisia lan Saxon kang luwih akèh urip ing pasisir wektu semana, mligi manggon ing sisih wétan Kali IJssel. Amarga saka iku kakerabatan antara basa Walanda lan basa Jerman cedhak banget. Bebarengan karo basa Jerman Hulu (basa Jerman baku) lan basa Jerman Hilir, kang ora adhedhasa basa Frankia, basa Walanda kalebu apa kang karan kulawarga basa Jermanik Kulon-Kontinental. Kulawarga iki minangka cawang saka basa Jermanik lan basa Jermanik dhéwé minangka cawang saka basa Indo-Éropa.

SajarahBesut

 
Faksimile: Abent omnes uolucres nidos inceptos nisi ego e tu. Hebban olla uogala nestas bigunnan hinase hi(c) (e)nda thu...uug....mb ada....e nu.

Suwé banget dipercaya yèn bukti Basa Walanda tuwa dhéwé iku awujud ukara iki:
“Hebban olla vogala nestas bigunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu”.
Sajeroning Basa Walanda moderen:
“Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en u. Waarop wachten we nog?”
Tegesé:
“Kabèh manuk wis gawé susuh kajaba aku lan kowé, apa kang kita tunggu?”.

Ukara iki kira-kira ditulis ing taun 1075 déning sawijining biarawan Flandria ing Rochester, Inggris.

Nanging nyatané saiki tinemu ukara-ukara kang luwih tuwa manèh.

Banjur karya sastra pisanan kang ana yaiku Karel ende Elegast, sawisé iku basa Walanda tansaya akèh tinulis.

Deleng ugaBesut

Pirsani informasi ngenani Basa Walanda ing KamusWiki.

Cithakan:Basa resmi Uni Éropa