Walanda

nagara ing lor-kulon Eropa
(Kaelih saka Nèderlan)

Walanda utawa Nèderlan (saka tembung Walanda: Nederland), kang tegesé "Tanah Ngisor") iku salah siji nagara ing lor-kulon Éropa. Iring wétané nagara iki wewatesan Jerman, iring kidulé wewatesan Bèlgi, lan iring kuloné wewatesan Segara Lor. Walanda iku péranganing Karajan Walanda. Karajan Walanda (Koninkrijk der Nederlanden) iku Walanda tambah nagara Aruba, Curaçao, Sint Maarten lan gemeente kusus Saba, Sint Eustatius lan Bonaire.

Nederland
Patakaning Walanda
Pataka
Aditamènging Walanda
Aditamèng
Cihnabrawit: Je Maintiendrai
(Prancis: "Aku ora bakal gigrig")
Gunagita: Wilhelmus van Nassouwe
Dunungpenering Walanda
KuthagaraAmsterdam. Den Haag iku kutha pamaréntahan
BrehakuthaAmsterdam
JawatbasaNèderlan, Frisia 1
PapréntahanMonarki Konstitusional
• Raja
Willem-Alexander saking Walandi
Catharina Amalia, putri Oranye
Mark Rute
Kamardikan
• Banyu (%)
18.41%
Population
• Pikira-kira 2018
17.200.671 (kaping 66)
• Cacahjiwa n/a
n/a
GKK  (ITK)Pikira-kira 2003
• Gunggung
$476.912 yuta (18th)
• Saben wong
$29,412 (10th)
ArtacihnaEuro 2 (€ EUR)
Laladan wektuUTC+1 (CET)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+2 (CEST)
Durawadasandi31
Nagarasandigreha.nl
1 Basa Saksen Ngisor lan Basa Limburg minangka basa régional resmi
2 Sadurungé taun 2001: Guilder

Tembung Walanda sajeroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda-> "olanda"-> "Walanda".

Walanda iku nagara kang tau njajah pérangan gedhéné Nusantara (saiki Indonésia) suwéné telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonésia ing tanggal 27 Dhésèmber 1949 ing prastawa kang kaloka kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Pamérangan administratifBesut

 
Peta Walanda, titik abang kutha krajan provinsi lan titik ireng kutha misuwur liyané.

Walanda dipérang dadi 12 kawasan administrasi kang dijenengaké provinsi (provincies).

Saben laladan kapérang dadi geminte-geminte (gemeenten). Ana sawatara pulo ing Karibia kang ana ing ngisor pamaréntahan Walanda: Antillen Walanda lan Aruba.

Uga delengenBesut

Cithakan:Uni Éropa Cithakan:Éropa