Tuduhaké menu pokok
Wake Island-Satellite Image

Pulo Wake iku sawiining atol koral (sawijining tipe pulo) ing Samudra Pasifik pérangan lor, cedhak Hawaii. Dununge ana ing 3.700 km sisih kulone Hawaii lan 2.430 km ing sisih wétané Guam. Pulo gedhé dhéwé (uga diarani Pulau Wake) iku punjere aktivitas ing wewengkon iki lan duwé landasan pacu dawane 3.000 m. Pulo iki dijenengke karo Kapten Willaim Wake, kapten kapal Prince William Henry sing mampir ing taun 1796[1], kamangka pengejaan pulo iki mèlu pengejaan basa Inggris (wek), dudu wa ke.

Minangka bageyane kapuloan paling jaba sing cilik, Pulo Wake kalebu wewengkon kang ora digabung (unincorporated territory) kang dikelola déning Kantor Urusan Insuler, Departemen Interior Amérikah Sarékat. Wates pananggalan internasional dumunung ing sisih wétan pulo iki, kamangka wektu luwih rikat sadina tinimbang wektu ing AS Daratan. Pulo iki tertutup kanggo umum lan diurusi déning Angkatan Udara Amérikah Sarékat, Angkatan Darat Amérikah Sarékat, lan Chugach McKinley, Inc., perusahaan babagan layanan pengelolaan lan pengoperasian pangkalan sipil. Duweke Pulau Wake disengketakake déning KapuloanMarshall.

Sanajan kanthi resmi arani pulo, Wake sabenere mung awujud atol kang kapérang saka telu pulo (Wake, Wilkes, lan Peale) kang ngupengi laguna. Istilah 'pulo' kawiwitan saka kepenginane Angkatan Laut Amérikah Sarékat nalika Perang Donya II kanggo mbedakake Wake saka atol-atol liyané sing wis dikuasai Jepang. Jepang banjur nguwasani wewengkon iki nalika sasi Dhésèmber 1941 nganti sasi September 1945. Pulau Wake bisa kondhang amarga ana ing serial dolanan Battlefield (Kajaba Battlefield Vietnam)

Cathetan sikilBesut

Pranala njabaBesut