Sudan Kidul

Sudan Kidul (Républik Sudan Kidul) iku laladan ing sakiduling Sudan lan katata saka sapuluh praja. Kutha krajan tlatah iki ya iku Juba. Ing tanggal 9 Januari 2011 ana referèndum ngenani kamardikan laladan iki. Manawa mayoritas pamilih sarujuk, talatah iki bakal mardika. Pamaréntah pusat ing Khartoum wis sarujuk prakara iki. Sudan Kidul dadi sawijining nagara mardika ing tanggal 9 Juli 2011 tengah wengi (00:00) wektu saenggon sawisé referendum sing dianakaké sasi Januari 2011 ngasilaké watara 99% pamilih milih misah saka Sudan.[9]

Republic of South Sudan
Républik Sudan Kidul
Patakaning South Sudan
Pataka
Coat of armsing South Sudan
Coat of arms
Cihnabrawit: "Justice, Liberty, Prosperity"
Gunagita: "South Sudan Oyee!"
Dunungpenering South Sudan
KuthagaraJuba (bakal pindhah menyang Ramciel[1])
BrehakuthaJuba
JawatbasaInggris[2][3]
Nagarabasa kawanuhAll South Sudanese indigenous languages[4]
WangsanamaWangsa Sudan Kidul
PapréntahanFederal presidential democratic republic
• President
Salva Kiir Mayardit
Riek Machar
PaukumkaryanNational Legislature
Council of States
National Legislative Assembly
Mardika 
saka Sudan
6 Januari 2005
• Otonom
9 Juli 2005
• Mardika
9 Juli 2011
Pijembar
• Gunggung
619,745 km2 (239,285 sq mi) (kaping 45)
Population
• Cacahjiwa 2008
8.260.490 (disputed)[5] (94th)
GKK  (angka)Pikira-kira 2011
• Gunggung
$13.227 milyar [6]
• Saben wong
$1.546 [6]
ArtacihnaSouth Sudanese pound (SSP)
Laladan wektuUTC+3 (East Africa Time)
Sisihlakutengen
Durawadasandi+211[7]
Sandi ISO 3166SS
Nagarasandigreha.ss[8] (registered but not yet operational)

Tanggal 14 Juli 2011, Sudan Kidul dadi nagara anggota PBB.[10] Nagara iki uga minangka anggota Uni Afrika. Sudan Kidul uga wis ndhaptar gabung karo Persemakmuran,[11] Komunitas Afrika Wétan,[12][13] Dana Monetèr Internasional,[14] lan Bank Donya.[15] Nagara iki uga dinyatakaké bisa ndhaptar kaanggotaan Liga Arab.

Cathetan sukuBesut

  1. "South Sudan's capital to move to Ramciel". Government of South Sudan. Dibukak ing 4 Sèptèmber 2011.
  2. "The Transitional Constitution of the Republic of South Sudan, 2011". Government of South Sudan. Dibukak ing 12 Juli 2011. Part One, 6(2). "English shall be the official working language in the Republic of South Sudan".
  3. "At a Glance". Official portal. Government of Southern Sudan. 12 Juli 2011. Dibukak ing 2011-07-24.
  4. "The Transitional Constitution of the Republic of South Sudan, 2011". Government of South Sudan. Dibukak ing 15 Juli 2011. Part One, 6(1). "All indigenous languages of South Sudan are national languages".
  5. "Discontent over Sudan census". News24.com. AFP. 21 Mèi 2009. Dibukak ing 2011-07-14.
  6. a b South Sudan National Bureau of Statistics (NBS) "Release of first Gross Domestic Product (GDP) and Gross National Income (GNI) figures for South Sudan by the NBS" 11 August 2011 Retrieved 2011-09-05
  7. "New country, new number: Country code 211 officially assigned to South Sudan" (Press release). International Telecommunication Union. 14 Juli 2011. Dibukak ing 2011-07-20.
  8. Mbuvi, Dennis (10 Agustus 2011). "South Sudan gets own 'ss' domain". CIO East Africa. Dibukak ing 2011-08-20.
  9. Martell, Peter (2011). "BBC News-South Sudan becomes an independent nation". BBC. Dibukak ing 9 Juli 2011.
  10. "South Sudan admitted to U.N. as 193rd member". Reuters.
  11. "South Sudan Launches Bid to Join Commonwealth". Talk of Sudan. 8 Juli 2011. Dibukak ing 9 Juli 2011.
  12. "South Sudan: Big trading potential for EAC". IGIHE. 8 Juli 2011. Dibukak ing 9 Juli 2011.
  13. "Welcome South Sudan to EAC!". East African Business Week. 10 Juli 2011. Dibukak ing 10 Juli 2011.
  14. "IMF Receives Membership Application from South Sudan, Seeks Contributions to Technical Assistance Trust Fund to Help New Country". International Monetary Fund. 20 April 2011. Dibukak ing 10 Juli 2011.
  15. "World Bank Group Congratulates People of South Sudan on Independence". The Financial. 9 Juli 2011. Dibukak ing 10 Juli 2011.