Rumeni

Rumèni (utawa Romenia) yaiku nagara ing kidul-wétan Éropa, ing laladan Balkan lan minangka siji-sijiné nagara ing laladan iki sing basané turunan saka basa Latin.

România
Patakaning Rumèni
Pataka
Aditamènging Rumèni
Aditamèng
Cihnabrawit: ?
Gunagita: Deşteaptă-te, române!
Dunungpenering Rumèni
Kuthagara
lan brehakutha
Bukares
JawatbasaRumèni
PapréntahanRépublik demokratis
Kamardikan
• Banyu (%)
3%
Population
• Pikira-kira 2017
19.638.000 (99)
• Cacahjiwa 2002
21.698.181
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$213,892 miliar (42)
• Saben wong
US$7.641 (74)
GPM (2003)0,792
Error: Invalid HDI value · 64
ArtacihnaLeu (RON)
Laladan wektuUTC+2 (EET)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+3 (EEST)
Durawadasandi40
Nagarasandigreha.ro

PulitikBesut

Rumèni iku nagara republik demokratis. Cabang lègislatif pamaréntahan Rumania dumadi saka rong majelis, Senat (Senat), kang duwé 137 anggota (taun 2005), lan Camera Deputatilor (Majelis Endhèk), kang duwé 332 anggota (taun 2004). Anggota saka majelis-majelis iki dipilih saben patang taun.

Présidhèn Rumèni, kepala cabang èksekutif, uga dipilih déning pilihan umum, saben limang taun. Présidhèn nunjuk mahamantri, kang ngepalani pamaréntahan.

ProvinsiBesut

Rumèni dibagi dadi 41 judete, utawa sejinis provinsi, lan siji kuthamadya: Bukarest (Bucureşti) - kutha krajan nagara. Ing ngisor iki pratélan provinsi Rumèni (urutan kanthi alfabet):

Deleng ugaBesut

Pranala njabaBesut


 
Uni Eropah (EU)
 

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani