Républik Irlan

(Kaelih saka Republik Irlandia)

Républik Irlan iku nagara ing banawa Éropah. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 4 yuta. Kutha krajané iku Dublin. Nagara iki ing sisih lor wewatesan karo Irlan Lor. Populasi Irlan punjul 4 yuta jiwa lan kalebu anggota Uni Éropah. Wewengkon Pulo Irlan sing ora kalebu republik iki diduwèni déning Irlan Lor, péranganing Karajan Manunggal.

Éire
Ireland
Gendéra Lambang nagara
Antem: Amhrán na bhFiann
Kutha krajan
lan paling gedhé
Dublin
Basa resmi Irlan, Inggris
Papréntahan Dhémokrasi parlementer
Kamardikan
 •  Banyu (%) 2%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2007 4.339.00
 •  Cacah sirah 2006 4.239.848
GDP  (PPP) Rantaman 2006
 •  Gunggung US$177,2 miliar (50)
 •  Per kapita US$45.600 (8)
GDP  (nominal) Rantaman 2006
 •  Gunggung US$202,9 milyar (30)
 •  Per kapita US$50.150 (5)
Valuta Euro 1 (EUR)
Kodhé bèl 353
TLD Internèt .ie
1. Mata uang sebelum 1999 ialah Pound.

SajarahBesut

Artikel utama: Sajarah Irlan

Tanggal 29 Dhésèmber 1937, prajanjèn sing ngakoni kamardikan Républik Irlan ditapakasmani déning pamimpin Irlan Kidul lan pamaréntah Karajan Manunggal. Nanging, kanthi alesan isih ana Perang Donya II, Inggris ora nindakaké isi prajanjèn mau. Sawisé perang rampung, ing taun 1949, rakyat Irlan kidul sing mayoritas umat Katulik, mbiwara kanthi resmi kamardikan saka Karajan Manunggal. Kamardikan iki kasil direngkuh sawisé rakyat Irlan sajeroning wolung abad berjuang nglawan Karajan Manunggal.

GéografiBesut

Artikel utama: Géografi Irlan

Républik Irlan nyakup tlatah 70.273 km² utawa 83% saka jembaré Pulo Irlan ing sisih kidul, lan sisané wujud wewengkon Irlan Lor. Tapelwatesé sisih kulon karo Samudra Atlantik, déné sisih wétan Segara Irlan sing kasambung karo samudra liwat Selat St. George lan Segara Keltik. Pasisir kulon Irlan dumadi saka tebing, bukit, lan gunung cilikl. Pérangan jeroné diliwati warna-warna kali, salah sijiné ya iku Kali Shannon. Kutha-kutha ing Irlan antarané Dublin, Cork, Galway, lan Limerick.

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut

  Uni Éropah