Ghana

Ghana, kanthi resmi disebut Républik Ghana iku nagara ing Afrika. Ghana diwatesi karo Panté Gadhing ing sisih kulon, Burkina Faso ing sisih lor, Togo ing sisih wétan, lan teluk Guinea lan Samudra Atlantik ing sisih kidul. Kutha krajané yaiku Accra. Nagara iki nduwé padunung kurang luwih 27.043.093 lan jembaré ana 238.535 km². Jembaré nagara iki arep kaping pindhoné pulo Jawa. Ghana misuwur kanthi pangasil soklat gedhé dhéwé ing donya, liyané iku nagara iki uga misuwur pangasil alumuniyum akeh dhéwé ing Afrika.

Républik Ghana
Patakaning Ghana
Pataka
Aditamènging Ghana
Aditamèng
Cihnabrawit: "Freedom and Justice"
Gunagita: 
Dunungpenering Ghana (dark green)
Dunungpenering Ghana (dark green)
KuthagaraAccra
JawatbasaInggris[2][3]
Basa nasional
Budayawangsa
(2010[3][4])
Nationality and
Citizenship
Paspor Ghana
PapréntahanRépublik konstitusional
présidhènsial manunggal
John Dramani Mahama
Kwesi Amissah-Arthur
PaukumkaryanParlemèn
Kamardikan saka Britania Raya
• Declared
6 Mareh 1957
• Realm
6 Maret 1957 – 1 Juli 1960
• Républik
1 Juli 1960
28 April 1992
Pijembar
• Gunggung
238,535 km2 (92,099 sq mi) (82)
• Banyu (%)
4.61 (11,000 km2 / 4,247 mi2)
Population
• Pikira-kira 2014
Increase 27,043,093[5] (45)
• Cacahjiwa 2010
24,2 yuta[6]
• Ketebdunung
101.5/km2 (262.9/sq mi) (103)
GKK  (ITK)Pikira-kira 2016
• Gunggung
$121,074 milyar[7] (70)
• Saben wong
$4.390[7] (126)
GKK  (angka)Pikira-kira 2016
• Gunggung
$38,171 milyar[7] (69)
• Saben wong
$1.384[7] (126)
Gini (2006)42.8[8]
tengah
GPM (2014)Increase 0.579[9]
tengah · 140
ArtacihnaGhana cedi (GH₵) (GHS)
Laladan wektuUTC+0 (GMT)
Sisihlakutengen
Durawadasandi+233
Nagarasandigreha.gh

ÉtimologiBesut

Tembung Ghana duwé teges yaiku raja prajurit saka basa Soninke[10] lan sesebutan iku kanggo raja Karajan Ghana ing abad tengahan ing Afrika Kulon. Nanging, karajan iki kapernah ing laladan Guinea lan sisih loré (adoh) saka negara Ghana modhèrn.[11]

IklimBesut

Iklim ing Ghana yaiku tropis, kang dumadi rong mangsa yaiku mangsa udan lan mangsa katiga.

RéferénsiBesut

  1. "Emefa.myserver.org". Dibukak ing 21 Dhésèmber 2010.
  2. "Welcome". Government of Ghana. 2013. Dibukak ing 5 Juni 2013. The Ghanaian Government states that English is the official language. It is being widely used in business, law, and government documents, as well being taught throughout schools as a medium of instruction. For the official percentage of English language speakers in Ghana see List of countries by English-speaking population
  3. a b "Ghana – 2010 Population and Housing Census" (PDF). Government of Ghana. 2010. Dibukak ing 1 Juni 2013.
  4. "People > Ethnic groups: Countries Compared". NationMaster. Dibukak ing 22 Juli 2014.
  5. "Population projection by sex, 2010 to 2014, National". Ghana Statistical Service. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 3 Agustus 2014. Dibukak ing 3 Agustus 2014.
  6. Antoinette I. Mintah (2010). "2010 Provisional Census Results Out". 4 February 2011. Population Division, Ghana Government. Diarsip saka sing asli ing 15 Juni 2011. Dibukak ing 7 Fèbruari 2011. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (pitulung)
  7. a b c d "Ghana". International Monetary Fund.
  8. "GINI index – World Bank". World Bank. Dibukak ing 15 Dhésèmber 2014.
  9. "2015 Human Development Report" (PDF). United Nations Development Programme. 2015. Dibukak ing 15 Dhésèmber 2015.
  10. Jackson, John G.; Rashidi, Runoko. (2001). Introduction to African civilizations. New York: Citadel Press. kc. 201. ISBN 0806521899. OCLC 46851448.
  11. "ghana Origin and meaning of the name ghana by Online Etymology Dictionary". www.etymonline.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-08-14.
  12. "Ghana Travel Weather Averages (Weatherbase)". Diarsip saka asliné ing 30 Oktober 2017. Dibukak ing 1 Juni 2013.