Kapuloan Marsyal

nagårå ing Asiya Wétan

Républik Kapuloan Marshall iku nagara kapuloan kang dumunung ing Samudra Pasifik pérangan kulon. Nagara iki wewatesan karo Nauru lan Kiribati ing sisih kidul, Mikronesia ing kulon, lan Pulo Wake ing sisih lor.

Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
Republic of the Marshall Islands
Patakaning Kapuloan Marshall
Pataka
Cihnabrawit: 
Gunagita: Forever Marshall Islands
Dunungpenering Kapuloan Marshall
Kuthagara
lan brehakutha
Majuro
JawatbasaMarshall, Inggris
PapréntahanRépublik
Kamardikan
• Banyu (%)
bisa dilirwakaké
Population
• Pikira-kira 2006
71.056 (186)
• Cacahjiwa -
-
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$0,115 miliar (190)
• Saben wong
US$1.600 (158)
ArtacihnaDolar AS (USD)
Laladan wektuUTC+12
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+12
Durawadasandi692
Nagarasandigreha.mh

SajarahBesut

Sanadyan warga Mikronesia manggoni Kapuloan Marshall ing abad 2000 SM, pangetauan bab sajarah awal nagara iki mung sethithik. Penjelajah Spanyol Alonso de Salazar minangka wong Éropa pisanan kang nemu Kep. Marshall, nanging kapuloan iki ora naté diparani manèh sajeroning sawatara abad nganti kaptèn Inggris John Marshall marani ing taun 1788; kapuloan iki dijenengaké miturut jenengé.

Sawijining perusahaan dagang Jerman ngadegaké cabang ing Kep. Marshall taun 1885 kang dadi péranganing protektorat Jerman Nugini. Jepang nguwasani kapuloan iki ing Perang Donya I lelandhesan mandat Liga Bangsa-Bangsa.

Taun 1944 wektu Perang Dunia II, Amérika Sarékat nyerbu kapuloan iki lan nglebokaké sajeroning Wewengkon Perwalian Kapuloan Pasifik (Trust Territory of the Pacific Islands). Sawisé perang, AS wiwit nindakaké sawatara uji coba nuklir ing Kep. Marshall kang lumaku nganti taun 1960-an. Akibaté, akèh warga Marshall kang kena èfèk tingkat radiasi dhuwur saéngga klaim kompènsasi isih lumaku nganti dina iki.

Taun 1979, Républik Kep. Marshall diyasa lan perjanjèn Compact of Free Association karo AS ditandhatangani, lan wiwit lumaku taun 1986.

GéografiBesut

Kep. Marshall dumadi saka 29 atol lan 5 pulo kapencil. ⅔ populasi manggon ana ing Atol Majuro (uga jeneng kutha krajan) lan Ebeye. Siklon tropis kadhangkala ngantem kapuloan iki.

Pranala njabaBesut