Sajeroning meteorologi, siklon tropis (utawa hurikan, angin puyuh, badai tropis, taifun, utawa angin ribut gumantung ing laladan lan kekuwatané) ya iku salah siji jinis sistem tekanan udara asor sing kawangun kanthi umum ing laladan tropis. Sauntara angin sajinisé bisa asifat dhèstruktif dhuwur, siklon tropis iku pérangan wigati saka sistem sirkulasi atmosfer, sing mindhahaké panas saka laladan khatulistiwa nuju garis lintang sing luwih dhuwur.

Laladan tuwuhing siklon tropis paling subur ing donya ya iku Samodra Hindia lan perairan kulon Australia. Kayadéné diwedharaké Biro Meteorologi Australia, tuwuhing siklon ing kawasan mau tekan rerata kaping 10 per taun. Siklon tropis saliyané ngrusak laladan sing diliwati, uga njalari banjir. Australia wis ngembangaké pepènget awal kanggo ngurangi tingkat risiko ancaman siklon tropis wiwit éra 1960-an.

Pranala njabaBesut

Pirsani informasi ngenani Siklon tropis ing KamusWiki.

PanjlasanBesut

Wacan terusanBesut

Pawarta bencanaBesut

Informasi badai tropis lan pèngetan awalBesut