Qatar

Nagara Qatar utawa دولة قطر sajeroning basa Arab iku emirat ing Timur Tengah kang dumunung ing ujung cilik ing Jazirah Arab. Watesé ing sisih kidul Arab Saudi lan sisané diwatesi déning Lempongan Pèrsi.

دولة قطر
Dawlat Qatar
Patakaning Qatar
Pataka
Cihnabrawit: 
Gunagita: As Salam al Amiri
Dunungpenering Qatar
Kuthagara
lan brehakutha
Doha
JawatbasaArab
PapréntahanMonarki
Kamardikan
• Banyu (%)
bisa dilirwakaké
Population
• Pikira-kira 2005
863.051 (154)
• Cacahjiwa -
-
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$21,87 miliar (104)
• Saben wong
US$28.919 (19)
ArtacihnaRiyal (QAR)
Laladan wektuUTC+3
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+3
Durawadasandi974
Nagarasandigreha.qa

SajarahBesut

Sawisé dominasi Inggris lan Kesultanan Utsmaniyah ing Qatar, pungkasané Qatar dadi nagara kang mardika ing 3 September 1971. Biyèn, Inggris nguwasani Qatar minangka panggonan transit kapal dagang sadurungé tumuju menyang India. Qatar sabanjuré olèh status minangka dependen saka Inggris, banjur status protektorat Inggris kang diendegaké taun 1916.

Sawisé Perang Donya II, Qatar ngupayakaké kamardikan, mligi sawisé India éntuk kamardikan ing taun 1950-an. Qatar saya gencar sawisé Inggris mènèhi kamardikan marang Kuwait ing taun 1961. Pamaréntah Inggris nyatakaké bakal ngendhegaké panguwasan pulitik nanging tetep nerusaké panguwasan ékonomi ing Qatar. Bab iki ora dijarké waé déning Qatar kanthi nggawé Federasi Arab Lempongan bebarengan karo Bahrain.

Pamérangan administrtatifBesut

Artikel utama: Governorat Qatar

Qatar dipérang dadi 9 governorat (muhafazah):

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut


Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania