Pratélaning nagara wisésa

(Kaelih saka Daftar negara)

Cithakan:Deleng uga Pratélan iki awujud pratélan nagara lan tlatah jinis liyané. Pratélan ing ngisor iki kaimpun adedhasar alfabét lan ngemot sakabèhaning nagara wisésa, nagara kanthi pangakuan winates, lan wewengkon jinis liyané.

Jeneng nagara ing pratélan iki tinulis klawan cara Jawa lan cara resminé dhéwé-dhéwé. Wujudé arupa jeneng cekak (tuladha: Indonésia) lan jeneng jangkep resmi (tuladha: Républik Indonésia). Jeneng nagara kang kamot amrih dadi rujukan kanggo nulis ing sakabèhaning proyèk Wikimédia abasa Jawa.

Nagara-nagara wisésaBesut

Nagara wisésa kang ana ing pérangan iki yaiku:

Jeneng (cara Jawa) Jeneng (cara resmi) Wedharan
A
  Afghanistan[3] – Républik Islam Afghanistan
  • Pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت – افغانستانAfghānistān – Da Afghānistān Islāmī Jumhūrīyat
  • Dari: جمهوری اسلامی افغانستان – افغانستانAfgānestān – Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afgānestān
  Afrika Kidul – Républik Afrika Kidul
  • Afrikaans: Suid-Afrika – Republiek van Suid-Afrika
  • Inggris: South Africa – Republic of South Africa
  • Ndbele: Sewula Afrika – iRiphabliki yeSewula Afrika
  • Sotho Lor: Afrika-Borwa – Rephaboliki ya Afrika-Borwa
  • Sotho: Afrika Borwa – Rephaboliki ya Afrika Borwa
  • Swati: Ningizimu Afrika – iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
  • Tsonga: Afrika Dzonga – Riphabliki ra Afrika Dzonga
  • Tswana: Aforika Borwa – Rephaboliki ya Aforika Borwa
  • Venda: Afurika Tshipembe – Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
  • Xhosa: Mzantsi Afrika – iRiphabliki yomZantsi Afrika
  • Zulu: Ningizimu Afrika – iRiphabliki yaseNingizimu Afrika
  Afrika Tengah – Républik Afrika Tengah
  • Prancis: Centrafrique - République Centrafricaine
  • Sango: Bêafrîka - Ködörösêse tî Bêafrîka
  Albani[4] – Républik Albani
  • Albani: Shqipëria – Republika e Shqipërise
  Aljazair – Républik Dhémokratik Rakyat Aljazair
  • Arab: الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية – الجزائرAl Jazā'ir – Al Jumhūrīyah al Jazā'irīyah ad Dīmuqrāţīyah ash Sha‘bīyah
  • Berber: ⴷⵣⴰⵢⴻⵔ – ⵟⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵎⴻⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴰⵏⵜ ⵜⴰⵣⵣⴰⵢⵔⵉⵜDzayer – Ṭagduda tamegdayt taɣerfant tazzayrit
  • Prancis: Algérie - République algérienne démocratique et populaire
  Amérika Sarékat – Sarékat Nagara-Nagara Amérika
  • Inggris: United States – United States of America
Amérika Sarékat nduwèni 13 wewengkon tanggungan, yaiku:

Wewengkon kang ora dienggoni:

  Andhorra – Kapangéranan Andhorra
  • Katala: Andorra – Principat d’Andorra
  Angola – Républik Angola
  • Portugis: Angola – República de Angola
  Antigua lan Barbudha
  Arab Saudi – Karajan Arab Saudi
  • Arab: المملكة العربيّة السّعوديّة – السعوديةAs Su‘ūdīyah – Al Mamlakah al ‘Arabīyah as Su‘ūdīyah
  Argèntina – Républik Argèntina
  • Spanyol: Argentina – República Argentina
  Armèni[5] – Républik Armèni
  • Armèni: Հայաստան – Հայաստանի ՀանրապետությունHayastan – Hayastani Hanrapetut’yun
  Azerbaijan – Républik Azerbaijan[6]
  • Azeri: Azərbaycan – Azərbaycan Respublikası
B
  Bahama – Kamenwèl Bahama
  • Inggris: The Bahamas – Commonwealth of The Bahamas
  Bahrain – Karajan Bahrain
  • Arab: مملكة البحرين – البحرينAl Baḩrayn – Mamlakat al Baḩrayn
  Banggaladésa – Républik Rakyat Banggaladésa
  • Bengali: বাংলাদেশ – গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশBāṁlādesh – Gaṇaprajātantrī Bāṁlādesh
  Barbadhos
  Bélarus – Républik Bélarus
  • Bélarus: Беларусь – Рэспубліка БеларусьBiełaruś – Respublika Biełaruś
  • Ruslan: Беларусь – Республика БеларусьBélarus' – Respublika Bélarus'
  Bèlgi[7] – Karajan Bèlgi
  • Jerman: Belgien – Königreich Belgien
  • Prancis: Belgique – Royaume de Belgique
  • Walanda: België – Koninkrijk België
  Belis
  Bénin – Républik Bénin
  • Prancis: Bénin – République du Bénin
  Bhutan – Karajan Bhutan
  • Dzongkha: འབྲུག་ཡུལ་ – འབྲུག་རྒྱལ་ཁབ་ Druk Yul – Druk Gyalkhap
  Bolivia – Nagara Manéka Bangsa Bolivia
  • Aymara: Wuliwya – Wuliwya Suyu
  • Guaraní: Volívia – Tetã Blúrinasionál Volívia
  • Quechua: Bulibiya – Buliwya Achka Nasyun Mama Llaqta
  • Spanyol: Bolivia – Estado Plurinacional de Bolivia
  Bosni lan Hérzégowina[8] – Républik Bosni lan Hérzégowina[9]
  • Bosni: Bosna i Hercegovina
  • Kroasia: Bosna i Hercegovina
  • Serbia: Босна и ХерцеговинаBosna i Hercegovina
  Botswana – Républik Botswana
  • Inggris: Botswana – Republic of Botswana
  • Tswana: Botswana – Lefatshe la Botswana
  Brasil – Républik Sarékat Brasil
  • Portugis: Brasil – República Federativa do Brasil
  Brunéi – Nagara Brunéi Darussalam
  • Melayu: نڬارا بروني دارالسلام – برونيBrunei – Negara Brunei Darussalam
  Bulgari[10] – Républik Bulgari
  • Bulgari: България – Република БългарияBǎlgarija – Republika Bǎlgarija
  Burkina Faso
  Burundhi – Républik Burundhi
  • Kirundi: Uburundi – Republika y'Uburundi
  • Prancis: Burundi – République du Burundi
C
  Céko – Républik Céko
  • Céko: Česko – Česká republika
  Syad – Républik Syad
  • Arab: جمهوريّة تشاد – تشادTshād – Jumhūrīyat Tshād
  • Prancis: Tchad – République du Tchad
  Cilé – Républik Cilé
  • Spanyol: Chile – República de Chile
D
  Dhènemarken[11] – Karajan Dhènemarken Karajan Dhènemarken nduwé loro wewengkon swapraja, yaiku:
  Dhominika – Kamenwèl Dhominika
  • Inggris: Dominica – Commonwealth of Dominica
  Dhominika – Républik Dhominika
E
  Ékuadhor – Républik Ékuadhor
  • Quechua: Ikwayur – Ikwadur Ripuwlika
  • Shuar: Ekuatur – Ekuatur Nunka
  • Spanyol: Ecuador – República del Ecuador
  Èl Salvadhor – Républik Èl Salvadhor
  • Spanyol: El Salvador – República de El Salvador
  Éritréa – Nagara Éritréa
  • Tigrinya: ኤርትራ – ሃግሬ ኤርትራErtra – Hagere Ertra
  • Arab: دولة إرتريا – إريترياIrītrīyā – Dawlat Irītrīyā
  Èslan[12] – Républik Èslan
  • Èslan: Ísland - Lýðveldið Ísland
  Éstlan[13] – Républik Éstlan
  • Ésti: Eesti – Eesti Vabariik
  Éswatini – Karajan Éswatini
  • Swati: eSwatini – Umbuso weSwatini
  • Inggris: Eswatini – Kingdom of Eswatini
  Éthiopia[14] – Républik Dhémokratik Pèdheral Éthiopia
  • Amhar: ኢትዮጵያ – የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክʾĪtyōṗṗyā – ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk
F
  Fiji – Républik Fiji
  • Fiji Hindi: Fijī – Ripablik ăph Phījī
  • Fiji: Viti – Matanitu Tugalala o Viti
  • Inggris: Fiji – Republic of Fiji
  Filipina – Républik Filipina
  • Tagalog: Pilipinas - Repúblika ng Pilipinas
  • Inggris: Philippines – Republic of the Philippines
  Finlan[15] – Républik Finlan
  • Finlan: Suomi – Suomen tasavalta
  • Swèdhen: Finland – Republiken Finland
G
  Gabon – Républik Gabon
  • Prancis: Gabon – République gabonaise
  Gambia – Républik Gambia
  • Inggris: The Gambia – Republic of The Gambia
  Géorgia[16]
  • Géorgia: საქართველოSakartvelo
  Ghana – Républik Ghana
  • Inggris: Ghana – Republic of Ghana
  Giri Cemeng
  Giri Sima – Républik Giri Sima
  • Inggris: Sierra Leone – Republic of Sierra Leone
  Grénadha
  Grikenlan[17] – Républik Grikenlan
  • Griki: Ελλάδα – Ελληνική ΔημοκρατίαElláda – Ellinikí Dimokratía
  Guatémala – Républik Guatémala
  • Spanyol: Guatemala – República de Guatemala
  Guinéa – Républik Guinéa
  • Prancis: Guinée – République de Guinée
  Guinéa Katulistiwa – Républik Guinéa Katulistiwa
  • Portugis: Guiné Equatorial – República da Guiné Equatorial
  • Prancis: Guinée Équatoriale – République de Guinée Équatoriale
  • Spanyol: Guinea Ecuatorial – República de Guinea Ecuatorial
  Guinéa-Bissau – Républik Guinéa-Bissau
  • Portugis: Guiné-Bissau – República da Guiné-Bissau
  Guyana – Républik Kooperatif Guyana
  • Inggris: Guyana – Co-operative Republic of Guyana
H
  Haiti – Républik Haiti
  Hondhuras – Républik Hondhuras
  • Spanyol: Honduras – República de Honduras
  Honggari[18]
I
  Indhi[19] – Républik Indhi
  • Hindi: भारत – भारत गणराज्यBhārat – Bhārat Ganarājya
  • Inggris: India – Republic of India
  • Assam: ভাৰত – ভাৰত গণৰাজ্যBhārôt – Bharôt Gônôrajyô
  • Bengali: ভারত – ভারতীয় প্রজাতন্ত্রBhārôt – Bharôtiyô Prôjatôntrô
  • Gujarati: ભારત – ભારતીય ગણતંત્રBhārat – Bhārtiya Gantāntrā
  • Kannada: ಭಾರತ – ಭಾರತ ಗಣರಾಜ್ಯBhārata – Bhārata Gaṇarājya
  • Kashmiri: جمہوٗرِیت بًارت – بًارتBhārat – Jumhūrīyat Bhārat
  • Konkani: भारत – भारत गणराज्यBhārot – Bhārat Gaṇarājya
  • Malayalam: ഇന്ത്യ – ഇന്ത്യൻ ഗണരാജ്യംInthya – Inthyan ganarājyam
  • Marathi: भारत – भारतीय प्रजासत्ताकBhārat – Bhārtiya Prajāsattāk
  • Nepali: भारत – गणतन्त्र भारतBhārat – Gaṇatantra bhārat
  • Oriya: ଭାରତ‌ – ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ଯBhārôtô – Bhārôtô Gônôrājyô
  • Punjabi: ਭਾਰਤ – ਭਾਰਤ ਗਣਤੰਤਰBhārat – Bhā̀rat Gaṇtantar
  • Sangsekerta: भारतम् – भारतमहाराज्यम्Bhāratam – Bhāratamahārājyam
  • Tamil: இந்தியா – இந்தியக் குடியரசுInthiyā – Inthiyak Kuṭiyaracu
  • Telugu: భారత – భారత గణతంత్రBhārata – Bhārata Gaṇataṇtra
  • Urdu: جمہوریہ بھارت – بھارتBhārat – Jumhūrīyat-e Bhārat
  Indonésia – Républik Indonésia
  Irak – Républik Irak
  • Arab: جمهورية العراق – العراقAl ʿIrāq – Jumhūrīyat al ʿIrāq
  • Kurdi: كۆماری عێراق – عێراقÊraq – Komar-i ‘Êraq
  Iran – Républik Islam Iran
  • Persia: جمهوری اسلامی ایران – ایرانĪrān – Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān
  Irlan[20] – Républik Irlan
  • Irlan: Éire - Poblacht na hÉireann
  • Inggris: Ireland - Republic of Ireland
  Israèl – Nagara Israèl
  • Ibrani: מדינת ישראל – ישראלYisra'el – Medīnat Yisrā'el
  Itali[21] – Républik Itali
  • Itali: Italia – Repubblica italiana
J
  Jamaika
  Jepang[22] – Nagara Jepang
  • Jepang: 日本 – 日本国Nippon – Nippon-koku
  • Ainu: チマイ – サマイ・モシㇼChimai – Samai-moshir
  • Okinawa: 大和 – 大和国Yamatu – Yamatu-kuku
  Jerman[23] – Républik Pèdheral Jerman
  • Jerman: Deutschland – Bundesrepublik Deutschland
  Jibuti – Républik Jibuti
  • Prancis: Djibouti – République de Djibouti
  • Arab: جمهورية جيبوتي – جيبوتيJībūtī – Jumhūrīyat Jībūtī
  • Afar: Gabuuti – Gabuutih Ummuuno
  • Somali: Jabuuti – Jamhuuriyadda Jabuuti
K
  Kaamiran Arab Manunggal – Nagara Kaamiran Arab Manunggal
  • Arab: دولة الإمارات العربية المتحدةDawlat al-ʾImārāt al-ʿArabiyyah al-Muttaḥidah
  Kamboja – Karajan Kamboja
  • Khmer: កម្ពុជា – ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាKâmpŭchéa – Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa
  Kamerun – Républik Kamerun
  • Prancis: Cameroun – République du Cameroun
  • Inggris: Cameroon – Republic of Cameroon
  Kanadha
  Karajan Manunggal – Karajan Manunggal Britani Agung lan Irlandia Lor
  • Inggris: United Kingdom – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Karajan Manunggal nduwé 14 wewengkon sabrang, 3 jajahan makutha, lan 1 wewengkon bancikan, yaiku:

Wewengkon Sabrang

Wewengkon kang ora ajeg dienggoni:

Wewengkon Bancikan

Jajahan Makutha

  Kazakhstan – Républik Kazakhstan
  • Kazakh: Қазақстан – Қазақстан Республикасыقازاقستان  – قازاقستان رەسپۋبلىيكاسىQazaqstan – Qazaqstan Respūblīkasy
  • Ruslan: Казахстан – Республика КазахстанKazahstan – Respublika Kazahstan
  Kénya – Républik Kénya
  • Inggris: Kenya – Republic of Kenya
  • Swahili: Kenya – Jamhuri ya Kenya
  Kirgizstan – Républik Kirgiz
  • Kirgiz: Кыргызстан – Кыргыз РеспубликасыKyrgyzstan – Kyrgyz Respublikasy
  • Ruslan: Кыргызстан – Кыргызская РеспубликаKyrgyzstan – Kyrgyzskaya Respublika
  Kiribati – Républik Kiribati
  • Gilbert: Kiribati – Ribaberiki Kiribati
  • Inggris: Kiribati – Republic of Kiribati
  Kolombia – Républik Kolombia
  • Spanyol: Colombia – República de Colombia
  Komoro – Sarékat Komoro
  • Arab: اتحاد جزر القمر – جزر القمرJuzur al Qamar – Al Ittiḥād al Qamarī
  • Komoro: Komori – Udzima wa Komori
  • Prancis: Comores – Union des Comores
  Kongo – Républik Dhémokratik Kongo
  • Kongo: Kôngo – Repubilika ya Kôngo ya Dimokalasi
  • Lingala: Kongó – Republíki ya Kongó Demokratíki
  • Tshiluba: Kongu – Ditunga dia Kongu wa Mungalaata
  • Prancis: Congo – République démocratique du Congo
  • Swahili: Kongo – Jamhuri ya Kidemokrasia ya Kongo
  Kongo – Républik Kongo
  • Prancis: Congo – République du Congo
  • Kituba: Kôngo – Repubilika ya Kôngo
  • Lingala: Kongó – Republíki ya Kongó
  Koréa Kidul – Républik Koréa
  • Koréa: 한국 – 대한민국Hanguk – Daehan Minguk
  • Hanja: 大韓民國
  Koréa Lor – Républik Rakyat Dhémokratik Koréa
  • Korea: 조선 – 조선민주주의인민공화국Chosŏn – Chosŏn-minjujuŭi-inmin-konghwaguk
  • Hanja: 朝鮮民主主義人民共和國
  Kroasia – Républik Kroasia
  • Kroasia: Hrvatska – Republika Hrvatska
  Kosta Rika – Républik Kosta Rika
  • Spanyol: Costa Rica – República de Costa Rica
  Kuba – Républik Kuba
  • Spanyol: Cuba – República de Cuba
  Kuwait – Nagara Kuwait
  • Arab: دولة الكويت – الكويتAl Kuwait – Dawlat al Kuwait
L
  Laos – Républik Dhémokratik Rakyat Laos
  • Lao: ປະເທດລາວ – ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕປະຊາຊົນລາວPathet Lao – Sathalanalat Paxathipatai Paxaxôn Lao
  Lésotho – Karajan Lésotho
  • Sotho: Lesotho – 'Muso oa Lesotho
  • Inggris: Lesotho – Kingdom of Lesotho
  Lètlan[24] – Républik Lètlan
  • Lètlan: Latvija – Latvijas Republika
  Libanon – Républik Libanon
  • Arab: الجمهوريّة اللبنانيّة – لبنانLubnān – Al-Jumhūrīyah al-Lubnānīyah
  • Prancis: Liban – République libanaise
  Libèria – Républik Libèria
  • Inggris: Liberia – Republic of Liberia
  Libya – Nagara Libya
  • Arab: دولة ليبيا → Dawlat Lībyā
  Lihtenstèn – Kapangèranan Lihtenstèn
  • Jerman: Liechtenstein – Fürstentum Liechtenstein
  Litowen[25] – Républik Litowen
  • Litowen: Lietuva – Lietuvos Respublika
  Luksemburg – Kadipatèn Luksemburg
  • Jerman: Luxemburg – Großherzogtum Luxemburg
  • Luksemburg: Lëtzebuerg – Groussherzogtum Lëtzebuerg
  • Prancis: Luxembourg – Grand-Duché de Luxembourg
M
  Madhagaskar – Républik Madhagaskar
  • Malagasi: Madagasikara – Repoblikan'i Madagasikara
  • Prancis: Madagascar – République de Madagascar
  Makédhonia Lor – Républik Makédhonia Lor
  • Makédonia: Северна Македонија – Република Северна МакедонијаSeverna Makedonija – Republika Severna Makedonija
  Maladéwa – Républik Maladéwa
  • Divehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ – ދިވެހިރާއްޖެDhivehi Raajje – Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa
  Malawi – Républik Malawi
  • Inggris: Malawi – Republic of Malawi
  • Chichewa: Malaŵi – Dziko la Malaŵi
  Malaysia
  Mali – Républik Mali
  • Prancis: Mali – République du Mali
  • Bambara: Mali – Mali ka Fasojamana
  Malta – Républik Malta
  • Malta: Malta – Repubblika ta' Malta
  • Inggris: Malta – Republic of Malta
  Maroko – Karajan Maroko[26]
  • Arab: المملكة المغربية – المغربAl Maghrib – Al Mamlakah al Maghribīyah
  • Berber: ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ – ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱLmaġrib – Tagldit N'Lmaġrib
  Marsyal – Républik Kapuloan Marsyal
  • Marshall: Aorōkin M̧ajeļ – Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
  • Inggris: Marshall Islands – Republic of the Marshall Islands
  Mauritania – Républik Islam Mauritania
  • Arab: الجمهورية الإسلامية الموريتانية – موريتانياMūrītāniyā – Al Jumhūrīyah al Islāmīyah al Mūrītānīyah
  • Wolof: Gànnaar – Republik bu Lislaamu bu Gànnaar
  Mauritius – Républik Mauritius
  Mèksiko – Sarékat Nagara-Nagara Mèksiko
  • Spanyol: México – Estados Unidos Mexicanos
  • Nahuatl: Mēxihco – Mēxihcatl Tlacetilīlli Tlahtohcāyōtl
  Mesir – Républik Arab Mesir
  • Arab: جمهورية مصر العربية – مصرMaṣr – Gomhoreyyet Maṣr el-ʿArabeyya
  Mikronésia – Pèdherasi Nagara-Nagara Mikronésia
  • Inggris: Micronesia – Federated States of Micronesia
  Moldhova – Républik Moldhova[27]
  • Rumeni: Moldova – Republica Moldova
  Monako – Kapangèranan Monako
  • Prancis: Monaco – Principauté de Monaco
  Mongolia
  • Mongol: Монгол улс, ᠮᠣᠩᠭ᠋ᠣᠯ
    ᠤᠯᠤᠰ
    Mongol uls, Monggol ulus
  Mozambik – Républik Mozambik
  • Portugis: Moçambique – República de Moçambique
  Myanmar – Républik Manunggal Myanmar
  • Myanmar: မြန်မာ – ပြည်ထောင်စု သမ္မတ မြန်မာနိုင်ငံတေMyanma – Pyidaunzu Thanmăda Myăma Nainngandaw
N
  Namibia – Républik Namibia
  • Inggris: Namibia – Republic of Namibia
  Nauru – Républik Nauru
  • Nauru: Naoero – Repubrikin Naoero
  • Inggris: Nauru – Republic of Nauru
  Népal – Républik Pèdheral Dhémokratik Népal
  • Nepali: नेपाल – संघिय लोकतन्त्रिक गणतन्त्र नेपालNepāl – Saṁghīya Loktāntrik Gaṇatantra Nepāl
  Niger – Républik Niger
  • Prancis: Niger – République du Niger
  • Hausa: Nijar – Jamhuriyar Nijar
  Nigeria – Républik Pèdheral Nigeria
  • Hausa: Nijeriya – Jamhuriyar Taraiyar Nijeriya
  • Igbo: Naìjíríyà – Ọ̀hàńjíkọ̀ Ọ̀hànézè Naìjíríyà
  • Inggris: Nigeria – Federal Republic of Nigeria
  • Yoruba: Nàìjíríà – Orílẹ̀-èdè Olómìnira Àpapọ̀ Nàìjíríà
  Nikaragua – Républik Nikaragua
  • Spanyol: Nicaragua – República de Nicaragua
  Niu Sélan[28] Niu Sélan nduwé loro wewengkon tanggungan lan loro nagara swapraja sajeroné pakumpulan mardika, yaiku:

Sajeroné pakumpulan mardika

Wewengkon tanggungan

Wewengkon kang ora ajeg dienggoni:

  Nurwègen[29] – Karajan Nurwègen Nurwègen nduwèni telung wewengkon tanggungan, yaiku
Pulo Bouvet, Pulo Peter I, lan Tanah Ratu Maud. Kabèh mau kang ngenggoni gunggungé ora ajeg. Svalbard lan Jan Mayen kang mapan ana ing sabrangé Nurwègen, ora kalebu wewengkon tanggungan, namung diatur kanthi pira-pira hukum mirunggan.
O
  Oman – Kasultanan Oman
  • Arab: سلطنة عُمان – عُمانʻUmān – Salṭanat ʻUmān
  Ostenrik[30] – Républik Ostenrik
  • Jerman: Österreich – Republik Österreich
  Ostrali[31] – Kamenwèl Ostrali
  • Inggris: Australia – Commonwealth of Australia
Ostrali yaiku nagara sarékat kang dumadi saka 6 nagara pérangan lan 10 wewengkon. Wewengkon jaban Ostrali
yaiku:
  •   Kapuloan Kokos – Wewengkon Kapuloan Kokos (Keeling)
    • Inggris: Cocos (Keeling) Islands – Territory of the Cocos (Keeling) Islands
    • Melayu Kokos: Pulu Kokos (Keeling) - Wilayah Pulu Kokos (Keeling)
  •   Pulo Natal – Wewengkon Pulo Natal
    • Inggris: Christmas Island – Territory of Christmas Island
  •   Pulo Norfolk – Wewengkon Pulo Norfolk
    • Inggris: Norfolk Island – Territory of Norfolk Island
    • Norfuk: Norf'k Ailen – Teratri of Norf'k Ailen

Ora ana kang ngenggoni:

P
  Pakistan – Républik Islam Pakistan
  • Urdu: اسلامی جمہوریۂ پاکستان – پاكستانPākistān – Islāmī Jumhūriyah-yi Pākistān
  • Inggris: Pakistan – Islamic Republic of Pakistan
  Palau – Républik Palau
  • Palau: Belau – Beluu er a Belau
  • Inggris: Palau – Republic of Palau
  Palèstina – Nagara Palèstina
  • Arab: دولة فلسطين – فلسطينFilasṭin – Dawlat Filasṭin
  Panama – Républik Panama
  • Spanyol: Panamá – República de Panamá
  Papua Niu Guinéa[32] – Nagara Mardika Papua Niu Guinéa
  • Inggris: Papua New Guinea – Independent State of Papua New Guinea
  • Tok Pisin: Papua Niugini – Independen Stet bilong Papua Niugini
  Paraguay – Républik Paraguay
  • Spanyol: Paraguay – República del Paraguay
  • Guarani: Paraguái – Tetã Paraguái
  Pasisir Gadhing – Républik Pasisir Gadhing
  • Prancis: Côte d'Ivoire – République de Côte d'Ivoire
  Pèru[33] – Républik Pèru
  • Aymara: Piruw – Piruw Republika
  • Quechua: Piruw – Piruw Suyu
  • Spanyol: Perú – República del Perú
  Polen[34] – Républik Polen
  • Polski: Polska – Rzeczpospolita Polska
  Pongol Verdhé – Républik Pongol Verdhé
  • Portugis: Cabo Verde – República de Cabo Verde
  Portegal[35] – Républik Portegal
  • Portugis: Portugal – República Portuguesa
  Prancis – Républik Prancis
  • Prancis: France – République française
Prancis nduwé 13 wewengkon sabrang, yaiku:

Ora dianggoni:

Q
  Qatar – Nagara Qatar
  • Arab: دولة قطر – قطرQaţar – Dawlat Qaţar
R
  Rumeni[36]
  Ruslan[37] – Pèdherasi Ruslan
  • Ruslan: Россия – Российская ФедерацияRossiya – Rossiyskaya Federatsiya
  Rwandha – Républik Rwandha
  • Inggris: Rwanda – Republic of Rwanda
  • Kinya: Rwanda – Repubulika y'u Rwanda
  • Prancis: Rwanda – République du Rwanda
S
  Samoa – Nagara Mardika Samoa
  • Samoa: Sāmoa – Malo Sa‘oloto Tuto'atasi o Sāmoa
  • Inggris: Samoa – Independent State of Samoa
  San Marino – Républik San Marino
  • Italia: San Marino – Repubblica di San Marino
  Santa Kitts lan Nèvis – Pèdherasi Santa Kristopher lan Nèvis
  • Inggris: Saint Kitts and Nevis – Federation of Saint Christopher and Nevis
  Santa Lucia
  Santa Vincent lan Grénadhines
  • Inggris: Saint Vincent and the Grenadines
  Sao Tomé lan Principé – Républik Dhémokratik Sao Tomé lan Principé
  • Portugis: São Tomé e Príncipe – República Democrática de São Tomé e Príncipe
  Sénégal – Républik Sénégal
  • Prancis: Sénégal – République du Sénégal
  Sèrbi[38] – Républik Sèrbi[39]
  • Serbia: Србија – Република СрбијаSrbija – Republika Srbija
  Sésèl – Républik Sésèl
  Singapura – Républik Singapura
  • Inggris: Singapore – Republic of Singapore
  • Mandarin: 新加坡 – 新加坡共和国Xīnjiāpō – Xīnjiāpō Gònghéguó
  • Melayu: Singapura – Republik Singapura
  • Tamil: சிங்கப்பூர் – சிங்கப்பூர் குடியரசுCiṅkappūr – Ciṅkappūr Kuṭiyaracu
  Siprus – Républik Siprus[40]
  • Turki: Kıbrıs – Kıbrıs Cumhuriyeti
  • Yunani: Κύπρος – Κυπριακή ΔημοκρατίαKýpros – Kypriakí Dimokratía
  Slowak[41] – Républik Slowak
  • Slowak: Slovensko – Slovenská republika
  Slowén – Républik Slowén
  • Slowén: Slovenija – Republika Slovenija
  Solomon – Kapuloan Solomon
  Somalia - Républik Pèdheral Somalia
  • Somalia: Soomaaliya – Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
  • Arab: جمهورية الصومال الفدرالية – الصومالAṣ-Ṣūmāl – Jumhūrīyat aṣ-Ṣūmāl al-Fidirālīyah
  Spanyol – Karajan Spanyol
  • Spanyol: España – Reino de España
  Sri Lanka – Républik Sosialis Dhémokratik Sri Lanka
  • Sinhala: ශ්‍රී ලංකා – ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජයShrī Laṁkā – Shrī Laṁkā Prajātāntrika Samājavādī Janarajaya
  • Tamil: இலங்கை – இலங்கை ஜனநாயக சோசலிச குடியரசுIlaṅkai – Ilaṅkai Jaṉanāyaka Sōsalisa Kuṭiyarasu
  Sudan – Républik Sudan
  • Arab: جمهورية السودان – السودانAs-Sūdān – Jumhūrīyat as-Sūdān
  • Inggris: Sudan – Republic of the Sudan
  Sudan Kidul – Républik Sudan Kidul
  • Inggris: South Sudan – Republic of South Sudan
  Suriah – Républik Arab Suriah
  • Arab: الجمهوريّة العربيّة السّوريّة – سوريةSūrīyah – Al Jumhūrīyah al ‘Arabīyah as Sūrīyah
  Suriname[42] – Républik Suriname
  • Walanda: Suriname – Republiek Suriname
  Swèdhen[43] – Karajan Swèdhen
  • Swèdhen: Sverige – Konungariket Sverige
   Switserlan[44] – Konpèdherasi Switserlan
  • Italia: Svizzera – Confederazione Svizzera
  • Jerman: Schweiz – Schweizerische Eidgenossenschaft
  • Latin: Helvetia – Confoederatio Helvetica
  • Prancis: Suisse – Confédération suisse
  • Roman: Svizra – Confederaziun svizra
T
  Tajikistan – Républik Tajikistan
  • Tajik: Тоҷикистон – Ҷумҳурии ТоҷикистонToçikiston – Çumhuriji Toçikiston
  • Ruslan: Таджикистан – Республика ТаджикистанTadzhikistan – Respublika Tadzhikistan
  Tanzania – Républik Manunggal Tanzania
  • Swahili: Tanzania – Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
  • Inggris: Tanzania – United Republic of Tanzania
  Thai – Karajan Thai
  • Thai: ประเทศไทย – ราชอาณาจักรไทยPrathet Thai – Ratcha-anachak Thai
  Timor Wétan – Républik Dhémokratik Timor Wétan
  • Tetun: Timór-Leste – Repúblika Demokrátika Timór-Leste
  • Portugis: Timor-Leste – República Democrática de Timor-Leste
  Tiongkok[45] – Républik Rakyat Tiongkok
  • Mandarin: 中国 – 中华人民共和国Zhōnggúo – Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó
  • Tibet: ཀྲུང་གོ་ – ཀྲུང་ ཧྭ་ མི་ དམངས་ སྤྱི་ མཐུན་ རྒྱལ་ ཁབ།Krunggo – Zhunghua Mimang Jitun Gyalkab
  • Mongol: ᠳᠤᠮᠳᠠᠳᠤ
    ᠤᠯᠤᠰ
     – ᠪᠦᠭᠦᠳᠡ
    ᠨᠠᠶᠢᠷᠠᠮᠳᠠᠬᠤ
    ᠳᠤᠮᠳᠠᠳᠤ
    ᠠᠷᠠᠳ ᠤᠯᠤᠰ
    Dumdadu ulus – Bügüde nayiramdaqu dumdadu arad ulus
  • Uyghur: جۇڭخۇا خەلق جۇمھۇرىيىت – جۇڭگوJunggo – Jungxua Xelq Jumhuriyiti
  • Zhuang: Cunghgoz – Cunghvaz Yinzminz Gunghozgoz
Tiongkok nduwé loro Laladan Mirunggan, yaiku:
  •   Hong Kong – Laladan Mirunggan Hong Kong
    • Kanton: 香港 – 中華人民共和國香港特別行政區Hēunggóng – Jūng'wàh Yàhnmàhn Guhng'wòhgwok Hēunggóng Dahkbiht Hàhngjingkēui
    • Inggris: Hong Kong – Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China
  •   Makau – Laladan Mirunggan Makau
    • Kanton: 澳門 – 中華人民共和國澳門特別行政區Oumún – Jūng'wàh Yàhnmàhn Guhng'wòhgwok Oumún Dahkbiht Hàhngjingkēui
    • Portugis: Macau – Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
  Togo – Républik Togo
  • Prancis: Togo – République togolaise
  Tonga – Karajan Tonga
  • Tonga: Tonga – Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
  • Inggris: Tonga – Kingdom of Tonga
  Trinidhadh lan Tobago – Républik Trinidhadh lan Tobago
  • Inggris: Trinidad and Tobago – Republic of Trinidad and Tobago
  Tunisia – Républik Tunisia
  • Arab: الجمهورية التونسية – تونسTūnis – Al Jumhūrīyah at Tūnisīyah
  Turki – Républik Turki
  • Turki: Türkiye – Türkiye Cumhuriyeti
  Turkménistan
  Tuvalu
U
  Ugandha – Républik Ugandha
  • Inggris: Uganda – Republic of Uganda
  • Swahili: Uganda – Jamhuri ya Uganda
  Ukraina
  • Ukraina: УкраїнаUkrayina
  Uruguay – Républik Wétan Uruguay
  • Spanyol: Uruguay – República Oriental del Uruguay
  Uzbèkistan – Républik Uzbèkistan
  • Uzbèk: O'zbekiston – O'zbekiston Respublikasi
V
  Vanuatu – Républik Vanuatu
  • Bislama: Vanuatu – Ripablik blong Vanuatu
  • Prancis: Vanuatu – République du Vanuatu
  • Inggris: Vanuatu – Republic of Vanuatu
   Vatikan – Nagara Kutha Vatikan[1]
  • Latin: Civitas Vaticana – Status Civitatis Vaticanæ
  • Italia: Città del Vaticano – Stato della Città del Vaticano
  Vènezuéla[46] – Républik Bolivar Vènezuéla
  • Spanyol: Venezuela – República Bolivariana de Venezuela
  Viètnam – Républik Sosialis Viètnam
  • Viètnam: Việt Nam – Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam
W
  Walanda[47] – Karajan Walanda
  • Walanda: Nederland – Koninkrijk der Nederlanden
Karajan Walanda dumadi saka papat nagara pérangan, salah sijiné Walanda kuwi dhéwé.
Telu nagara pérangan liyané yaiku:
Y
  Yaman – Républik Yaman
  • Arab: الجمهوريّة اليمنية – اليمنAl Yaman – Al Jumhūrīyah al Yamanīyah
  Yordania – Karajan Hasyimiyah Yordania
  • Arab: المملكة الأردنّيّة الهاشميّة – الأردنAl Urdun – Al Mamlakah al Urdunīyah al Hāshimīyah
Z
  Zambia – Républik Zambia
  • Bemba: Zambia – Ichalo ca Zambia
  • Cichewa: Zambia – Dziko la Zambia
  • Inggris: Zambia – Republic of Zambia
  • Kaonde: Zambia – Kyalo kya Zambia
  • Lozi: Zambia – Naha Zambia ye Ipusa
  • Tonga: Zambia – Cisi ca Zambia
  Zimbabwé – Républik Zimbabwé
  • Inggris: Zimbabwe – Republic of Zimbabwe

Nagara-nagara kanthi pangakuan winatesBesut

Nagara kanthi pangakuan winates ana sepuluh lan dudu minangka anggotaning PBB. Nagara cacah sepuluh iku mau ing antarané kababar ana ing ngisor iki:

Jeneng (cara Jawa) Jeneng (cara resmi) Wedharan
  Abkhazia – Républik Abkhazia
  • Abkhaz: Аԥсны АҳәынҭқарраApsny Ahwyntkarra
  • Ruslan: Республика АбхазияRespublika Abkhaziya
Diakoni déning 5 nagara anggota PBB, Transnistria, Artsakh, lan Ossétia Kidul.
  Artsakh – Républik Artsakh
  • Armèni: Արցախի ՀանրապետությունArtsakhi Hanrapetutyun
Diakoni déning Abkhazia, Transnistria, lan Ossétia Kidul.
  Kosovo – Républik Kosovo
  • Albania: Kosovës – Republika e Kosovës
  • Serbia: Косово – Република КосовоKosovo – Republika Kosovo
Diakoni déning 98 nagara anggota PBB, Niue, Kapuloan Cook, lan Républik Tiongkok (Taiwan).
  Ossétia Kidul – Républik Ossétia Kidul / Nagara Alania
  • Ossétia: Республикӕ Хуссар Ирыстон / Паддзахад АллонстонRêšpublika Xuššâr Irešton / Pâddzâxâd Âllonšton
  • Géorgia: სამხრეთ ოსეთის რეპუბლიკა / სახელმწიფო ალანიაSamkhret Osetis Rep’ublik’a / Sakhelmts’ipo Alania
  • Ruslan: Республика Южная Осетия / Государство АланияRespublika Yuzhnaya Osetiya / Gosudarstvo Alaniya
Diakoni déning 5 nagara anggota PBB, Sahrawi, Transnistria, Artsakh, lan Abkhazia.
  Sahrawi – Républik Dhémokratik Arab Sahrawi
  • Arab: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطيةal-Jumhūrīyah al-'Arabīyah aṣ-Ṣaḥrāwīyah ad-Dīmuqrāṭīyah
  • Spanyol: República Árabe Saharaui Democrática
Diakoni déning 84 nagara anggota PBB lan Ossétia Kidul.
  Siprus Lor – Républik Turki Siprus Lor * Turki: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Namung diakoni déning Turki.
  Somalilan – Républik Somalilan
  • Somalia: Jamhuriyadda Somaliland
  • Arab: جمهورية أرض الصومالJumhūrīyat Arḍ aṣ-Ṣūmāl
Ora ana kang ngakoni. Mesakné.
  Taiwan – Républik Tiongkok ing Taiwan
  • Mandarin: 中華民國 (臺灣)Zhōnghuá Mínguó (Táiwān)
Resminé diakoni déning 14 nagara anggota PBB lan Dhampar Suci. Ora resminé duwé sesambetan karo 57 nagara anggota PBB.
  Transnistria – Républik Moldavi Pridnestrovia
  • Ruslan: Приднестровская Молдавская РеспубликаPridnestrovskaja Moldavskaja Respublika
  • Moldavia: Република Молдовеняскэ НистрянэRepublica Moldovenească Nistreană
  • Ukraina: Придністровська Молдавська РеспублікаPrydnistrovśka Moldavśka Respublika
Diakoni déning Abkhazia, Artsakh, lan Ossétia Kidul.

Deleng ugaBesut

RujukanBesut

  1. a b Dhampar Suci iku minangka wujud wisésa kang mirunggan ingayoman hukum nagarantara, gegayutan klawan nagara Vatikan. Kangjeng Santa Papa kang minangka pangarsa kang ngrumat sesambungan dhiplomatik/resmi klawan udakara 87 nagara/èntitas. Kangjeng Santa Papa uga mèlu sesrawungan ing sawetara organisasi nagarantara, kang makili pribadi apadéné ingatasé nama nagara Vatikan.
  2. Nichols, Louis Charbonneau, Michelle (2012-12-01). "Palestinians win de facto U.N. recognition of sovereign state". Reuters (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-27.
  3. Pustaka, Balai. Kajawen - 1928-10-20.
  4. Pustaka, Balai. Kajawen - 1931-03-14.
  5. Martadarsana. Serat Cariyos Wewadosipun Karaton Ing Konstantinopel (Setambul = Turki) - 1910.
  6. Deleng uga Nagorno-Karabakh.
  7. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  8. Martadarsana. Serat Cariyos Wewadosipun Karaton Ing Konstantinopel (Setambul = Turki) - 1910.
  9. Deleng uga Pèdherasi Bosni lan Hérzégowina, Republika Srpska, lan Distrik Brčko.
  10. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  11. Pustaka, Balai. Kajawen - 1932-03-26.
  12. a b c Pustaka, Balai. Kajawen - 1931-07-15.
  13. Pustaka, Balai. Kajawen 1940 - 1940.
  14. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  15. Pustaka, Balai. Kajawen 1940 - 1940.
  16. Deleng uga Abkhazia lan Ossetia Kidul.
  17. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  18. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  19. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-12-06.
  20. Pustaka, Balai. Kajawen - 1927-10-06.
  21. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  22. Pustaka, Balai. Kajawen 1941 - 1941.
  23. Pustaka, Balai. Kajawen 1941 - 1941.
  24. Persatuan. Narpawandawa Surakarta 1937 - 1937.
  25. Pustaka, Balai. Kajawen 1937 - 1937.
  26. Deleng uga Sahara Kulon.
  27. Deleng uga Transnistria.
  28. Pustaka, Radya. Candrakanta 1901 - 1901.
  29. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-05-01.
  30. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  31. Pustaka, Balai. Kajawen - 1928-01-04.
  32. Pustaka, Radya. Candrakanta 1901 - 1901.
  33. Pustaka, Radya. Serat khabar wulanan nama Sasadara - 1901.
  34. Pustaka, Balai. Kajawen 1939 - 1939.
  35. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-10-25.
  36. Pustaka, Balai. Kajawen 1939 - 1939.
  37. Pustaka, Balai. Kajawen 1940 - 1940.
  38. Persatuan. Narpawandawa Surakarta 1937 - 1937.
  39. Lihat pula Kosovo - di bawah administrasi PBB.
  40. Lihat pula Siprus Utara.
  41. Pustaka, Balai. Kajawen 1938 - 1938.
  42. Pustaka, Balai. Kajawen - 1930-09-27.
  43. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  44. Pustaka, Balai. Kajawen 1937 - 1937.
  45. Pustaka, Balai. Kajawen 1935 - 1935.
  46. Prajaduta. Punika Pustaka Sri Radyalaksana - 1939.
  47. Pustaka, Balai. Kajawen - 1929-10-30.
  48. Utama, Budi. Narpawandawa Surakarta 1926 - 1926.

Pranala jabaBesut