Pasisir Gadhing

Pasisir Gadhing (utawa Côte d'Ivoire) iku nagara ing Afrika Kulon kang wewatesan karo Liberia, Guinea, Mali, Burkina Faso, lan Ghana ing sisih kulon, lor lan wétan sarta karo Lempongan Guinea ing sisih kidul. Minangka salah siji nagara paling makmur ing wewengkon tropis Afrika Kulon, perkembangan ekonominé wis dikikis déning kekacauan pulitik kang ditimbulaké déning korupsi lan panulakan reformasi.

République de Côte d'Ivoire
Pitakaning Pasisir Gadhing
Flag
Coat of arms of Pasisir Gadhing
Coat of arms
Motto: Unité, Discipline et travail
(Prancis: "Persatuan, Dispilin lan Kerja Keras")
Anthem: L'Abidjanaise
Location of Pasisir Gadhing
CapitalYamoussoukro (resmi)
Abidjan (de facto)
Largest cityAbidjan
Official languagesPrancis
GovernmentRépublik
Kamardikan
• Water (%)
1,4%
Population
• 2020 estimate
26.378.274 (57)
• 1998 census
15.366.672
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
US$26,57 miliar (98)
• Per capita
US$1.436 (162)
CurrencyFranc CFA (XOF)
Calling code225
Internet TLD.ci

Jeneng nagara iki asring diterjemahké sajeroning manéka basa, contoné Ivory Coast sajeroning basa Inggris, Elfenbeinküste sajeroning basa Jerman lan Costa de Marfil sajeroning basa Spanyol. Ana ing wulan Oktober 1985 pamaréntah Côte d'Ivoire nyuwun supaya nagara iki karan kaya ngono ing kabèh basa. Miturut hukum nasional Côte d'Ivoire, jeneng nagara iki ora olèh diterjemahaké saka basa Perancis. Mesthi waé, hukum iku mung lumaku sajeroning nagara iku dhéwé.

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

  1. a b "FACTBOX-Key facts on rebel leader Guillaume Soro". AlertNet.org. Reuters Foundation. 2007-03-29. Dibukak ing 2007-04-01.

Pranala njabaBesut

Cithakan:Pasisir Gading