Kakaisaran Ottoman

(Kaelih saka Kesultanan Utsmaniyah)

Kasultanan Utsmaniyah (1299–1923), utawa dikenal uga kanthi sebutan Kakaisaran Turki Ottoman, (Turki Utsmaniyah Lawas: Devlet-i ʿĀliye-yi ʿOsmāniyye, Utsmaniyah Pungkasan lan Turki Modhèrn: Osmanlı Devleti utawa Osmanlı İmparatorluğu, Basa Arab: دولت عليه عثمانيه, Daulat 'Aliah Utsmaniah) iku nagara multi-ètnis lan multi-religius. Nagara iki diterusaké déning Républik Turki sing diproklamiraké tanggal 29 Oktober 1923.

Nagara Utsmaniyah Raya
Kesultanan Utsmaniyah
Osmanlı İmparatorluğu
دولة عالیه عثمانیه
Devlet-i Âliye-yi Osmâniyye
Daulat 'Aliah Utsmaniah
Kekhilafahan (1517-1924)
1299–1923
Flag
Flag
Coat of arms
Coat of arms
Sesanti
دولت ابد مدت
Devlet-i Ebed-müddet
("Nagara Abadi")
Antem
Lagu jajahan Kakaisaran Ottoman
Wewengkon Kesultanan Utsmaniyah pada puncak kekuasaannya (1683)
Kutha krajan Söğüt (1299–1326)
Bursa (1326–1365)
Edirne (1365–1453)
Konstantinopel (1453–1922)
Pamaréntahan Monarki
Sultan
 •  1281–1326 (pertama) Utsman I
 •  1918–22 (pungkasan) Mehmed VI
Wazir Agung
 •  1320–31 (pertama) Alaeddin Pasha
 •  1920–22 (pungkasan) Ahmed Tevfik Pasha
Sajarah
 •  Didirikan 1299
 •  Interregnum 1402–1413
 •  1. Konstitusional 1876-1878
 •  2. Konstitusional 1908-1918
 •  Dileburake 24 Juli 1923
Laladan
 •  1680 20,000,000 km2 (7,700,000 sq mi)
Cacah wong
 •  1856 est. 35.350.000[butuh sitiran] 
 •  1906 est. 20.884.000[butuh sitiran] 
 •  1914 est. 18.520.000[butuh sitiran] 
 •  1919 est. 14.629.000[butuh sitiran] 
Valutah Akçe, Kuruş, Lira
Sadurungé
Sawisé
Kesultanan Rûm
Turki

Pratélan SultanBesut

Ing ngisor iki pratélan sultan sing maréntah ing Kasultanan Utsmaniyah nganti madegé nagara Turki sekulèr.

RujukanBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut