Kasultanan Mataram

Kasultanan Mataram diadegaké déning Sutawijaya, putra Ki Ageng Pamanahan taun 1586. Sadurungé, kasultanan iki dadi pérangan kakuwasaning Kasultanan Pajang ing taun 1582, Sutawijaya wiwit misahaké laladan kakuwasané saka Pajang.

Nagari Mataram
1588–1681
Flag
Flag
Jembar wewengkon Mataram kang paling amba ing sangisoré pimpinan Sultan Agung Hanyakrakusuma (1613–1645)
Kutha krajan Kuthagedhé (1588–1613)
Karta (1613–1647)
Plèrèt (1647–1681)
Basa Jawa
Agama Islam, Kajawèn
Pamaréntahan Karajan
Sultan
 •  1588–1601 Panembahan Senapati
 •  1677–1681 Pakubuwana I
Sajarah
 •  Sédané Sultan Prabuwijaya saka Kasultanan Pajang 1588
 •  Pambrontakan Trunajaya marang Amangkurat I 28 November 1681
Sadurungé
Sawisé
Kasultanan Pajang
Kasunanan Surakarta
Kasultanan Yogyakarta

Sajarah pangadeganBesut

Koalisi antarané Jaka Tingkir, Ki Ageng Pamanahan, Sutawijaya, Ki Penjawi lan liyané kasil newasake Arya Penangsang (Sultan Demak taun 1546—1561). Ki Ageng Pamanahan banjur éntuk kuwasa ing laladan Mentaok (cedhak Kutha Gedhe, Ngayogyakarta). Laladan alas iki dibabad Ki Ageng Pamanahan malah kasil dibangun dadi laladan tetanèn kang subur. Taun 1575 Ki Ageng Pamanahan séda, putrané ya iku Sutawijaya nerusaké yasa Mentaok dibantu Ki Juru Mertani nganti pungkasané dadi laladan kakuwasan kang kuwat lan ngelih jeneng laladané dadi Mataram kang tetep dadi pérangan kakuwasaning Kasultanan Pajang. Taun 1582 akhire kedadeyan perang antara Pajang lawan Mataram, panguasa Pajang wektu iku ya iku Arya Pangiri. Sutawijaya kang dibantu Pangéran Benawa kasil ngasoraké lan nguwasani Pajang. Kraton Pajang dipindhah menyang Mataram lan Sutawijaya jumeneng nata kang kapisan Mataram nganti taun 1601. Sutawijaya kawastanan nata minangka Panembahan Sénapati.

Raja-rajaBesut

Pungkasaning MataramBesut

Kasultanan Mataram bubar liwat Prajanjèn Giyanti kang mecah Mataram dadi 2 ya iku Kasunanan Surakarta lan Kasultanan Ngayogyakarta.

Uga delengenBesut

Kasultanan Pajang > Kasultanan Mataram > Kasultanan Yogyakarta lan Kasunanan Surakarta


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman