Praja Salakanagara

(Kaelih saka Karajan Salakanagara)

PambukaBesut

Karajan Salakanagara (Salaka=Perak) utawa Rajatapura iku kalebu kraton Hindhu riwayaté utawa sumberé kecantum ing Naskah Wangsakerta. Karajan iki diyasa taun 130 Masehi ing pasisir Lempongan Lada (wewengkon Kabupatèn Pandeglang, Banten). Raja pertamne ya iku Dewawarman sing nganggo gelar Prabu Darmalokapala Dewawarman Haji Rakja Gpura Sagara sing merentah nganti taun 168 M. Carita bab kraton iki esih kontroversial sesuai karo sumberé.

Babad SalakanagaraBesut

Ing Babad suku Sunda, kutha Perak iki sedurunge diperentah déning tokoh Aki Tirem Sang Aki Luhur Mulya utawa Aki Tirem, wektu iku kutha iki jenenge Pulasari. Aki Tirem nikahke putrine sing jenenge Pohaci Larasati karo Dewawarman. Dewawarman iki sajatiné Pangeran sing asalé saking nagari Palawa ing India kidul.

Ing babad suku Betawi uga ana carita bab kraton Salaknagara iki ning radha béda pernahé. Miturut babad Betawi kutha Perak iku ora ing pasisir pasisir dadi tegesé ing laladan pedhalaman (cedhak gunung) ya iku gunung Salak.

SilsilahBesut

Dewawarman I (130-168 M)

  • Dewawarman II (putra Dewarman I karo Pohaci Larasati)
    • Dewawarman III
      • Dewawarman IV
        • Dewawarman V
          • Dewawarman VI
            • Dewawarman VII
              • Dewawarman VIII (348-363 M)

WewengkonBesut

Laladan kekuasaan kraton iki ngeliputi kabèh pasisir selat Sunda ya iku pasisir Pandeglang, Banten wonten ing arah wétan nganti Agrabintapura (Gunung Padang, Cianjur), uga pulo-pulo ing selat Sunda kayatha Krakatau utawa Apuynusa (Nusa api) lan nganti pasisir kidul Swarnabumi (pulo Sumatera).

BeritaBesut

Ana dugaan yèn kutha Argyre sing ditemoaké Claudius Ptolemeus taun 150 M iku ya kutha Perak utawa Salaknagara iki. Ing brita saking Cinten tegesé saking dinasti Han, ana cathetan yèn raja Tiao-Pien (Tiao=Déwa, Pien=Warman) saking kraton Yehtiao utawa Jawa, ngirim utusan/duta wonten ing China taun 132 M.

Cikal bakal TarumanagaraBesut

Raja terakhir kraton iki ya iku Dewawarman VIII gelare Prabu Darmawirya Dewawarman (348-363 M) sing lantes nyerahaké kekuasaan wonten ing mantune ya iku Jaya Singawarman. Jaya Singawarman lantes ngobah jeneng Karajan dadi Tarumanagara lan mindhah ibukhutane wonten ing arah wétan ya iku cedhak Bekasi saiki sementara Karajan Salaknagara dhéwé statuse dadi kraton bawahan.

Jaya Singawarman iku sajatiné Maharesi sing asalé saking Salankayana ing India, sing ngungsi wonten ing Nusantara amarga nagarané ditaklukaké déning Maharaja Samudragupta saking Karajan Magada ing India.

Uga delengenBesut

Karajan Salaknagara > Karajan Tarumanagara


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman