Préfèktur Aomori

(Kaelih saka Prefektur Aomori)

Préfèktur Aomori (青森県 Aomori-ken?) inggih punika préfèktur Jepang ingkang mapan wonten ing wewengkon Tohoku, pérangan lèr Pulo Honshu [1]. Kutha krajanipun punika Aomori, Aomori.

Peta Prefektur Aomori
Prefektur {{{Name}}}
Trankripsi Jepang
 • RōmajiAomori-ken
Official logo of Prefektur {{{Name}}}
Lambang Préfèktur Aomori
Location of Prefektur {{{Name}}}
negaraJepang
 • Urut laladan{{{AreaRank}}}
Kodhe ISO 3166JP-02
Munisipalitas40

SajarahBesut

GéografiBesut

Prefektur Aomori kalebet prefektur paling lèr ing Honshu lan madep Hokkaido nglampahi Selat Tsugaru. Prefektur Aomori winatesan kaliyan Prefektur Akita lan Prefektur Iwate ing sisih kidul. Oma, ingkang mapan wonten ing Tanjung Shimokita ing ujung barat laut awujud kapak punika titik paling lèr ing Pulo Honshu.

Kutha-kuthaBesut

Kutha alit lan désaBesut

Wonten ing ngandhap punika kutha alit lan désa wonten ing saben distrik ing Prefektur Aomori.

GabunganBesut

Gabungan TsugaruBesut

Nalika tanggal 11 Fèbruari 2005 kutha énggal kanthi nama Tsugaru kadhapuk ingkang kalebet gabungan saking kutha alit Kizukuri lan désa-désa Inagaki, Kashiwa, Morita, ugi Shariki, ingkang sedayanipun mapan wonten ing Distrik Nishitsugaru.

Pawiyaran TowadaBesut

Ing tanggal 1 Januari 2005 kutha alit Towadako kagabung kaliyan kutha Towada.

ÉkonomiBesut

Kados kathahipun ing wewengkon Tohoku, laladan Aomori taksih kathah indhustri tradhisional kados tetanèn, perulaman lan kehutanan.

DhémografiBesut

Kathah kawula enèm saking Aomori tindak dhateng kutha ageng kados Tokyo utawi Sendai kanggé pados karemenan lan pakaryan. Kajawi punika Aomori nyathet rekor populasi paling inggil ing taun 1983.

KabudayaanBesut

PariwisataBesut

Ing Aomori punika wonten kebon apel ingkang kawéntar sanget ing Jepang [2]. Danau Towada, satunggaling kaldera ingkang éndah, mapan wonten ing watesan antawisipun Prefektur Akita lan Prefektur Aomori. Lepen Oirase minanka toyanipun Tlaga Towada. Wonten ugi Gunung Osore ingkang kanthi barès ateges Pegunungan Menakutkan, mapan ing celakipun Mutsu wonten Tanjung Shimokita. Pagunungan Hakkoda ing Aomori kalebet laladan hiking ingkang éndah nalika mangsa panas.

Simbol prefekturBesut

Simbol prefektur Aomori punika gambar peta prefektur ingkang sakedhik dipunéwahi, nedahaken makutha saking Pulo Honshu: Tanjung Tsugaru, Natsudomari lan Shimokita.

Cathetan sukuBesut

  1. Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Fèbruari 2013)
  2. Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 13 Fèbruari 2013)

Pranala njawiBesut

Cithakan:Aomori