Tokyo

Tokyo (東京; Tōkyō,[4] teges ingkang barès: kitha krajan wétan) punika kitha krajan Jepang dalah tlatah ingkang padhet piyambak ing Jepang, sarta laladan metropolitan ingkang ageng piyambak ing donya dipuntingal saking cacah tiyang ingkang ndunungi (33.750.000 ing kitha lan tlatah saubengipun).

Tokyo
東京都
Metropolis
Pemerintah Metropolitan Tokyo
Seka dhuwur: Nishi-Shinjuku, Jembatan Pelangi, Gedung Parlemen Jepang, Shibuya, Tokyo Skytree
Gendéra Tokyo
Gendéra
Official seal of Tokyo
Lambang
Official logo of Tokyo
Lambang
Antem: Tokyo Metropolitan Song (東京都歌 Tokyo Toka?)[1]
NegaraJepang
WilayahKantō
PulauHonshu
Divisi23 distrik khusus, 26 kota, 1 distrik, & 4 subprefektur
Pamaréntahan
 • JinisMetropolitan
 • GuernurYōichi Masuzoe (I)
 • Ibu kotaTokyo[2]
Laladan
 • Metropolis2.187,66 km2 (84,466 sq mi)
 • Métro13.572 km2 (5,240 sq mi)
 • Urut laladan45
Cacah warga (1 Desember 2015)[3]
 • Metropolis13.506.607
 • Pepadhet62/km2 (160/sq mi)
 • Métro37.800.000
 • Pepadhet métro2.662/km2 (6,890/sq mi)
 • 23 Distrik8.967.665
 (Pemerintahan prefektur per 2015)
Demonym(s)江戸っ子 (Edokko), 東京人 (Tokyo-jin), 東京っ子 (Tokyokko), Tokyoite
Zona wektuWektu Standar Jepang (UTC+9)
ISO 3166-2JP-13
FlowerSomei-Yoshino cherry blossom
TreeGinkgo tree (Ginkgo biloba)
BirdBlack-headed gull (Larus ridibundus)
Situs wèbwww.metro.tokyo.jp

Watawis 12 yuta tiyang ingkang ndunungi manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah saubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika punjer pulitik, ékonomi, budaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan pura kaisar Jepang lan kursi pamaréntahan nagari, sisan minangka punjer bisnis lan finansial utami tlatah Asia Wétan.

Tokyo gadhah sakedhik gedhong pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi lindhu. Wangunan di Tokyo kathahipun wujud apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kulawarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya, lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.

Tokyo kanthi barès tegesipun "kitha krajan wétan" wonten ing basa Jepang, kosok balèn kaliyan kitha krajan lami ingkang wonten ing kilèn, Kyoto, ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "kitha krajan kilèn" ing abad ke-19. Ngantos taun 1870-an, Tokyo dipunwastani "Edo". Nalika punjer kamaharajan pindhah saking Kyoto dhateng Edo, namanipun lajeng dipun-gantos.

GéografiBesut

Prefektur Tokyo dipunpérang dados Dharatan dan kapuloan. Pérangan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn Lempongan Tokyo, watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan Prefektur Chiba ing sisih wétan, Prefektur Yamanashi ing kilèn, Prefektur Kanagawa ing kidul, lan Prefektur Saitama ing sisih lèr. Kepuloanipun wujud Kapuloan Izu lan Kapuloan Ogasawara, manjang watawis 1.000 km ka Samudra Pasifik.

DivisiBesut

 
Map of Nishi-Tama District in green
 
Peta Kepuloan Izu kanthi label ireng
 
Peta Kepulauan Ogasawara kanthi label ireng

Wiwit taun 2001, Tokyo kalebu saka 62 divisi: 23 distrik khusus, 26 kutha, 5 kutha cilik lan 8 desa.

Gendera, jeneng w/o seselan Jeneng lengkap Distrik utawa
Subprefektur
Jembaré (km2) Pedunung Peta Kode LPE
(w/o checksum)
Basa Jepang Transkripsi Tarjamahan
  Adachi 足立区 Adachi-ku Distrik Kutha Adachi 53.25 674,067   13121
  Arakawa 荒川区 Arakawa-ku Distrik Kutha Arakawa 10.16 213,648   13118
  Bunkyō 文京区 Bunkyō-ku Distrik Kutha Bunkyō 11.29 223,389   13105
  Chiyoda 千代田区 Chiyoda-ku Distrik Kutha Chiyoda 11.66 59,441   13101
  Chūō 中央区 Chūō-ku Distrik Kutha Chūō
(Distrik Tengah)
10.21 147,620   13102
  Edogawa 江戸川区 Edogawa-ku Distrik Kutha Edogawa
(Distrik Kali Edo)
49.9 685,899   13123
  Itabashi 板橋区 Itabashi-ku Distrik Kutha Itabashi 32.22 569,225   13119
  Katsushika 葛飾区 Katsushika-ku Distrik Kutha Katsushika
(sawise Distrik Katsushika)
34.8 447,140   13122
  Kita 北区 Kita-ku Ditrik Kutha Kita
(Distrik Lor)
20.61 345,063   13117
  Kōtō 江東区 Kōtō-ku Distrik Kutha Kōtō 40.16 502,579   13108
  Meguro 目黒区 Meguro-ku Distrik Kutha Meguro 14.67 280,283   13110
  Minato 港区 Minato-ku Distrik Kutha Minato
(Distrik Plabuhan)
20.37 248,071   13103
  Nakano 中野区 Nakano-ku Distrik Kutha Nakano 15.59 332,902   13114
  Nerima 練馬区 Nerima-ku Distrik Kutha Nerima - 48.08 726,748   13120
  Ōta 大田区 Ōta-ku Distrik Kutha Ōta 60.66 722,608   13111
  Setagaya 世田谷区 Setagaya-ku Distrik Kutha Setagaya 58.05 910,868   13112
  Shibuya 渋谷区 Shibuya-ku Distrik Kutha Shibuya 15.11 227,850   13113
  Shinagawa 品川区 Shinagawa-ku Distrik Kutha Shinagawa 22.84 392,492   13109
  Shinjuku 新宿区 Shinjuku-ku Distrik Kutha Shinjuku 18.22 339,211   13104
  Suginami 杉並区 Suginami-ku Distrik Kutha Suginami 34.06 570,483   13115
  Sumida 墨田区 Sumida-ku Distrik Kutha Sumida 13.77 260,358   13107
  Taitō 台東区 Taitō-ku Distrik Kutha Taitō 10.11 200,486   13106
  Toshima 豊島区 Toshima-ku Distrik Kutha Toshima
(sawise Distrik Toshima)
13.01 294,673   13116
  Akiruno あきる野市 Akiruno-shi Kutha Akiruno 73.47 80,464   13228
  Akishima 昭島市 Akishima-shi Kutha Akishima 17.34 111,449   13207
  Chōfu 調布市 Chōfu-shi Kutha Chōfu 21.58 240,668   13208
  Fuchū 府中市 Fuchū-shi Kutha Fuchū
(ibukota provinsi)
29.43 260,891   13206
  Fussa 福生市 Fussa-shi Kutha Fussa 10.16 58,393   13218
  Hachiōji 八王子市 Hachiōji-shi Kutha Hachiōji 186.38 579,330   13201
  Hamura 羽村市 Hamura-shi Kutha Hamura 9.9 55,596   13227
  Higashikurume 東久留米市 Higashi-Kurume-shi Kutha Higashi-Kurume
Kutha Kurume Wetan
(beda karo Kutha Kurume, Jepang Kulon)
12.88 116,869   13222
  Higashimurayama 東村山市 Higashi-Murayama-shi Kutha Higashi-Murayama
Kutha Murayama Wetan
(sawise Region Murayama)
17.14 150,984   13213
  Higashiyamato 東大和市 Higashi-Yamato-shi Kutha Higashi-Yamato
(ing kene: Kutha Yamato Tokyo)[5]
(beda karo Kutha Yamato Kanagawa)
13.42 85,229   13220
  Hino 日野市 Hino-shi Kutha Hino 27.55 185,133   13212
  Inagi 稲城市 Inagi-shi Kutha Inagi 17.97 87,927   13225
  Kiyose 清瀬市 Kiyose-shi Kutha Kiyose 10.23 74,495   13221
  Kodaira 小平市 Kodaira-shi Kutha Kodaira 20.51 194,757   13211
  Koganei 小金井市 Koganei-shi Kutha Koganei 11.3 121,516   13210
  Kokubunji 国分寺市 Kokubunji-shi Kutha Kokubunji
(kutha kuil provinsi)
11.46 122,787   13214
  Komae 狛江市 Komae-shi Kutha Komae 6.39 81,671   13219
  Kunitachi 国立市 Kunitachi-shi Kutha Kunitachi 8.15 75,867   13215
  Machida 町田市 Machida-shi Kutha Machida 71.8 429,040   13209
  Mitaka 三鷹市 Mitaka-shi Kutha Mitaka 16.42 189,168   13204
  Musashimurayama 武蔵村山市 Musashi-Murayama-shi Kutha Musashi-Murayama
(beda karo Kutha Murayama, Provinsi Dewa)
15.32 70,649   13223
  Musashino 武蔵野市 Musashino-shi Kutha Musashino
(sawise Region Musashino)
- 10.98 143,686   13203
  Nishitōkyō 西東京市 Nishi-Tōkyō-shi Kutha Nishi-Tokyo
(Kutha Tokyo Kulon)
15.75 200,102   13229
  Ōme 青梅市 Ōme-shi Kutha Ōme 103.31 136,071   13205
  Tachikawa 立川市 Tachikawa-shi Kutha Tachikawa 24.36 184,183   13202
  Tama 多摩市 Tama-shi Kutha Tama
(sawise distrik Tama/area/kali)
21.01 147,953   13224
  Hinode 日の出町 Hinode-machi Kutha Cilik Hinode Nishi-Tama
(Tama Kulon)
28.07 17,141   13305
  Hinohara 檜原村 Hinohara-mura Desa Hinohara 105.41 2,194   13307
  Mizuho 瑞穂町 Mizuho-machi Kutha Cilik Mizuho 16.85 33,117   13303
  Okutama 奥多摩町 Okutama-machi Kutha Cilik Okutama
(Kutha Cilik Tama mburi/njaba)
225.53 5,177   13308
  Hachijō 八丈町 Hachijō-machi Kutha Cilik Hachijō
(ing Pulo Hachijō)
Hachijō 72.23 7,516   13401
  Aogashima 青ヶ島村 Aogashima-mura Desa Aogashima
(ing Aogashima)
5.96 169   13402
  Miyake 三宅村 Miyake-mura Desa Miyake
(ing Pulo Miyake)
Miyake 55.27 2,451   13381
  Mikurajima 御蔵島村 Mikurajima-mura Desa Mikurajima
(Desa Pulo Mikura)
27.54 328   13382
  Ōshima 大島町 Ōshima-machi Kutha Cilik Ōshima
(Kutha Cilik Pulo Izu)
Ōshima 90.76 7,762   13361
  To-shima 利島村 Toshima-mura Desa Toshima
(ing pulo homomin)
4.12 309   13362
  Niijima 新島村 Niijima-mura Desa Niijima
(ing pulo homomin)
27.54 2,697   13363
  Kōzushima 神津島村 Kōzushima-mura Desa Kōzushima
(ing pulo homomin)
18.58 1,856   13364
  Ogasawara 小笠原村 Ogasawara-mura Desa Ogasawara
(ing pulo homomin)
Ogasawara 104.41 3,029   13421
  Tokyo 東京都 Tōkyō-to "Metropolis" Tokyo
kanthi fungsi: ~ Prefektur
kanthi harfiah/etimologis: ~ Ibukota
2,194.07 13,960,236   13000
ISO: JP-13

ÉkonomiBesut

 
Kuil Yasukuni, peristirahatan pungkasan kurban perang Jepang.

Tokyo punika markasipun perusahaan sèktor ékonomi nasional lan donya.

DhémografiBesut

Miturut yuswa (2002):

  • Laré alit (0-14): 1,43 juta (12%)
  • Padunung ingkang nyambut damel (15-64): 8,5 juta (71,4%)
  • Padunung senior (65+): 1,98 juta (16,6%)

Populasi penduduk manca: 327.000 (2001)

Tuwuhing populasi: +68.000 (2000 hingga 2001)

BudayaBesut

Situs keagamaan wigati ing Tokyo:

LingkunganBesut

Kitha kembarBesut

Ugi pirsaniBesut

RujukanBesut

  1. "東京都歌・市歌". Tokyo Metropolitan Government. Dibukak ing September 17, 2011.
  2. 都庁の所在地 Shinjuku is the location of the Tokyo Metropolitan Government Office. But Tokyo is not a "municipality". Therefore, for the sake of convenience, the notation of prefectural is "Tokyo".
  3. "平成27年 毎月1日現在の推計". Tokyo Metropolitan Government. Dibukak ing January 17, 2015.
  4. "Geography of Tokyo". Tokyo Metropolitan Government. Dibukak ing 2008-10-18.
  5. Kanthi harfiah, 東/Higashi- tegese Wetan; nanging nalika Kutha Yamato ganti jeneng dadi Kutha Higashi-Yamato ing taun 1970 , 東 dimaksudake kanggo makili 東/Tō- ing Tokyo, deleng Kutha Higashi-Yamato:市の名称 「東大和」の名称について (Japanese: On the city name "Higashi-Yamato"), retrieved July 6, 2021.