New York

New York City (kanthi resmi jenengé City of New York) ya iku kutha gedhé dhéwé ing Amérika Sarékat lan salah sawijiné kutha kang paling wigati ing donya, mligi ing babagan kauangan donya lan komunikasi. Cacahé sing ndunungi ngluwihi 8 yuta jiwa sajeroning wewengkon sing ambané 800 km², lan populasi imigran kang akèh banget saka 180 nagara.

New York
Kutha
Lower Manhattan skyline
Central park scenery
The Unisphere, a large metal globe sculpture
Brooklyn Bridge
Bustling Times Square
Statue of Liberty
United Nations headquarters building, with flags in foreground
Crowded Coney Island beach with ferris wheel and roller coaster in background
Gendéra New York
Gendéra
Official seal of New York
Lambang
Official logo of New York
Wordmark

Interactive map outlining New York City
New York kapernah ing New York
New York
New York
New York kapernah ing the United States
New York
New York
New York kapernah ing North America
New York
New York
Location within the state of New York##Location within the United States##Location within North America
Koordhinat: 40°42′46″N 74°00′22″W / 40.71278°N 74.00611°W / 40.71278; -74.00611Koordhinat: 40°42′46″N 74°00′22″W / 40.71278°N 74.00611°W / 40.71278; -74.00611[1]
Nagara United States
Praja New York
RegionMid-Atlantic
Constituent counties (boroughs)Bronx (The Bronx)
Kings (Brooklyn)
New York (Manhattan)
Queens (Queens)
Richmond (Staten Island)
Historic coloniesNew Netherland
Province of New York
Settled1624
Consolidated1898
Named forJames, Duke of York
Pamaréntahan
 • JinisMayor–Council
 • BodyNew York City Council
 • WalikuthaBill de Blasio (D)
Laladan[2]
 • Total468,19 sq mi (121,260 km2)
 • Land300,37 sq mi (77,800 km2)
 • Water167,82 sq mi (43,470 km2)
 • Métro13.318 sq mi (34,490 km2)
Élepasi[3]33 ft (10 m)
Cacah warga (2010)[6]
 • Total8.175.133
 • Estimate (2019)[7]8.336.817
 • Urut pepadhet1st in the U.S.
 • Pepadhet27.755,25/sq mi (1,071,636/km2)
 • MSA (2018)19,979,477[4] (1st)
 • CSA (2018)22,679,948[5] (1st)
Demonym(s)New Yorker
Zona wektuEST (UTC−05:00)
 • Usum panas (DST)EDT (UTC−04:00)
ZIP Codes100xx–104xx, 11004–05, 111xx–114xx, 116xx
Kodhe laladan212/646/332, 718/347/929, 917
GDP (City, 2019)$884 billion[8] (1st)
GMP (Metro, 2020)$1.67 trillion[9] (1st)

New York City uga dadi kutha krajan praja AS, New York. Kutha iki minangka mesin raksasa ékonomi donya, kanthi prodhuk metropolitan bruto sing gedhéné US$488,8 miliar ing taun 2003, gedhé dhéwé tinimbang kutha kutha ing AS lan nomer enem dibandingaké karo praja-praja AS liyané. Saupama dadi sawijiné nagara, New York City bakal duwé prodhuk dhomèstik bruto gedhé dhéwé angka 16 ing donya, ngluwihi Ruslan ($433 miliar). Bebarengan karo London, Paris, lan Tokyo, kutha iki dianggep salah siji saka papat kutha global ing donya. PBB uga nduwé markasé ing kutha iki wiwit taun 1951.

Kutha iki dijuluki "The Big Apple" ("Apel Gedhé"), "Kutha kang ora naté turu", utawa "Kutha krajan Donya". New York City misuwur amarga budayané, kemanekawarnané, gaya hidupé kang rikat, kosmopolitanisme, lan kesempatan ékonominé. Kutha iki, wektu iki uga kaloka amarga duwé tingkat kadurjanan paling endhèk dibandhingaké kutha kutha ing Amérika Sarékat liyané.[10]

FotoBesut

 
The Castello Plan depicting New Amsterdam on the southern tip of Manhattan (1660)
 
Lower Manhattan's skyline with the Twin Towers of the World Trade Center (19732001)

DhémografiBesut

Kutha New York
Cacahing sing ndunungi miturut taun [2]
1790 33.131
1900 3.437.202
1950 7.891.957
1970 7.894.862
1980 7.071.639
1990 7.322.564
2004 8.168.338

Kutha KembarBesut

Hubungan persahabatan karo:

Wacan LanjutanBesut

CathetanBesut

  1. "US Gazetteer files: 2010, 2000, and 1990". United States Census Bureau. February 12, 2011. Dibukak ing April 23, 2011.
  2. "2019 U.S. Gazetteer Files". United States Census Bureau. Dibukak ing July 27, 2020.
  3. "US Board on Geographic Names". United States Geological Survey. June 23, 2018. Dibukak ing January 31, 2008. Search for feature ID 975772.
  4. "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2017—Metropolitan Statistical Area; and for Puerto Rico—2017 Population Estimates". U.S. Census Bureau. Diarsip saka sing asli ing February 13, 2020. Dibukak ing March 24, 2018.
  5. "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2018—Combined Statistical Area; and for Puerto Rico—2017 Population Estimates". U.S. Census Bureau. Dibukak ing April 27, 2018.
  6. Community Facts for New York City, United States Census Bureau. Retrieved May 26, 2017.
  7. "Population and Housing Unit Estimates". Dibukak ing May 21, 2020.
  8. Gross Domestic Product by County, 2019, Bureau of Economic Analysis, released December 9, 2020. Accessed December 9, 2020.
  9. "U.S. metro areas—ranked by Gross Metropolitan Product (GMP) 2020 | Statistic". Statista. Dibukak ing May 31, 2019.
  10. "NYC Is Safest City as Crime Rises in U.S., FBI Say." Bloomberg News 12 Juni 2006.[1]

Pranala njabaBesut