Tuduhaké menu pokok

New York iku salah siji saka 50 praja Amérikah Sarékat, lan siji sing dadi praja asli (wiwitan). Jeneng iki padha karo jeneng kutha sing dumunung ing sisih kidul-wétan ya iku kutha "New York City".

State of New York
Gendéra New York Sègel praja New York
Gendéra Sègel
Julukan: The Empire State
Motto: Excelsior (Latin)[1]
Ever upward
[[File:{{{Map}}}|center|270px||Petha Amérika Sarékat mawa New York kasentrong]]
Basa resmiNone
Basa gunemanEnglish (only) 71.8%
Spanish 14.0%
Others 14.1%[2]
DhémonimNew Yorker
Kutha krajanAlbany
Kutha paling gedhéNew York City
Métro paling gedhéNew York City Metropolitan Area
WewengkonUrutan 27th
 • Gunggung54,556[3] sq mi
(141,300 km2)
 • Amba285 miles (455 km)
 • Dawa330 miles (530 km)
 • % banyu13.5
 • Lintang40° 30′ N to 45° 1′ N
 • Bujur71° 51′ W to 79° 46′ W
Cacah jiwaUrutan 3rd
 • Gunggung19,570,261 (2012 est)[4]
 • Karapetan412/sq mi  (159/km2)
Urutan 7th
Èlevasi
 • Titik paling dhuwurMount Marcy[5][6][7]
5,344 ft (1628.85 m)
 • Rerata1,000 ft  (304.8 m)
 • Titik paling isorAtlantic Ocean[6][7]
lumahing segara
Panampa ing SarékatJuly 26, 1788 (11th)
GupernurAndrew Cuomo (D)
Gupernur LitnanRobert Duffy (D)
Bebadan pranatanNew York Legislature
 • Paheman luhurState Senate
 • Paheman asorState Assembly
Sénator ASChuck Schumer (D)
Kirsten Gillibrand (D)
Pawakilan rakyat AS21 Democrats,
6 Republicans (pratélan)
Zona wektuEastern: UTC -5/-4
ISO 3166US-NY
SingkatanNY
Sana jaringanwww.ny.gov
Kanggo artikel ngenani kutha New York, pirsani New York.

Praja New York diwatesi déning Tlaga Ontario lan Kanada ing sisih lor, Tlaga Erie lan Kanada ing sisih kulon, Pennsylvania ing sisih kulon lan kidul, Vermont, Massachusetts, lan Connecticut ing sisih wétan, lan New Jersey ing kidul lan kuloné kutha New York City.

New York uga ndarbèni pulo, ya iku Long Island; Long Island iku sawijining pulo gedhé ing Samodra Atlantik sing dumadi saka tlatah Queens lan Brooklyn. Pérangan sing gedhé dhéwé saka praja iki ya iku ing sisih lor lan wétan-loré New York City lan Long Island, biyasa sinebut "upstate New York", lan dumadi saka kutha-kutha Buffalo, Rochester, Syracuse, lan kutha krajan praja ya iku kutha Albany.

Miturut Biro Sènsus AS, ing taun 2005, New York minangka praja paling padhet sing ndunungi AS, sawisé California lan Texas. Padunung New York watara 19,297,729.[8]

RéferènsiBesut

  1. "New York State Sesanti". New York State Library. January 29, 2001. Diarsip saka sing asli ing 2007-06-08. Dijupuk 2007-11-16. 
  2. . MLA Data Center – Languages http://www.mla.org/cgi-shl/docstudio/docs.pl?map_data_results; – Languages Priksa gandra |url= (pitulung). Dijupuk 2012-06-04.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng area
  4. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng PopEstUS
  5. Cithakan:Cite ngs
  6. a b "Elevations and Distances in the United States". United States Geological Survey. 2001. Dijupuk 2011-10-24. 
  7. a b Elevation adjusted to North American Vertical Datum of 1988.
  8. Factfinder

Cithakan:Amérikah Sarékat